Peste 50 de persoane au protestat la Ministerul Culturii, cerând să nu fie mutată Hala Matache

Peste 50 de persoane au protestat miercuri, în faţa Ministerului Culturii, solicitând ministrului să retrimită avizul de mutare a Halei Matache la Comisia Monumentelor Istorice, deoarece atunci când acesta a fost acordat, nu s-a luat în calcul varianta păstrării amplasamentului monumentului.

196 afișări
Imaginea articolului Peste 50 de persoane au protestat la Ministerul Culturii, cerând să nu fie mutată Hala Matache

Peste 50 de persoane au protestat la Ministerul Culturii, cerând să nu fie mutată Hala Matache (Imagine: Narcis Pop/Mediafax Foto Arhiva)

Cei aproximativ 50 de protestatari, reprezentanţi ai societăţii civile, au afişat bannere pe care scria "7 moduri de salvare, pe Comisie în cot o doare", "Nu începeţi un mandat luând decizii cu păcat", "Păstrăm şi reparăm sau zdrobim şi risipim", "Barbu, hai fii tu ministru, că Oprescu-i doar sinistru", "Cultura nu se măsoară în kilometri, monumentul nu se măsoară în saci de moloz".

Printre reprezentanţii societăţii civile care au participat la protest sunt Mircea Toma, Şerban Sturdza, Dan Trifu, Nicușor Dan şi Alina Mungiu Pippidi.

TITLURILE ZILEI

Directorul executiv al Asociaţiei ProDomo a declarat pentru MEDIAFAX că protestatarii au dorit să atragă atenţia că sunt elemente noi care nu au fost luate în calcul atunci când a fost acordat avizul de demolare a Halei Matache.

"S-au făcut măsurători, drumul poate fi deschis fără probleme, hala nu trebuie dărâmată şi mutată. Reconstrucţia acestei hale ar fi un fals din punct de vedere al criteriului de autenticitate care pune în discuţie calitatea de monument istoric al clădirii. Este un element care se desface se mută, se transformă, se transportă, costă şi mai mulţi bani decât dacă ar fi păstrată pe actualul amplasament", a spus Şerban Sturdza.

Potrivit arhitectului Sturdza, ministrul Culturii, Daniel Barbu, poate acorda semnătura pe cererea de deschidere a circulaţiei, dar nu şi pe mutarea halei.

"Noutatea este că acest proiect care prevede păstrarea halei nu a fost prezentat Comisiei. În faţa Comisiei pentru Monumente Istorice au fost prezentate doar trei variante care propuneau mutarea, nu şi ipoteza păstrării halei, care este mai ieftină şi nu împietează asupra deschiderii circulaţiei", a mai spus Sturdza.

Potrivit organizatorului protestului, Irina Zamfirescu, mutarea Halei Matache ar însemna distrugerea celui de-al doisprezecelea monument istoric într-un interval de doi ani pe o suprafaţă de 1,5 kilometri în Capitală.

La începutul lunii februarie, opt organizaţii au solicitat ministrului Culturii, Daniel Barbu, să nu semneze avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice pentru mutarea Halei Matache de pe actualul amplasament din Bucureşti.

ActiveWatch, Asociaţia pentru Documentarea şi Protecţia Patrimoniului Pro.Do.Mo, Centrul de Resurse pentru participare publică CeRe, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, ViitorPlus-Asociaţia pentru dezvoltare durabilă, Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie, Asociaţia pentru Tranziţie Urbană şi Grupul pentru Patrimoniu şi Acţiune Civică arătau că decizia Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice din 31 ianuarie, prin care Primăria Generală a Municipiului Bucureşti va putea muta Hala Matache, contravine documentelor de urbanism emise, precum şi principiilor dezvoltării durabile şi interesului public.

Organizaţiile au reamintit "angajamentul primarului Sorin Oprescu de a menţine Hala Matache pe poziţia sa actuală, de a o conserva şi, ulterior, restaura (în cadrul conferinţei de presă din 15 iulie 2011)".

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, declara atunci, pentru MEDIAFAX, că nu a luat încă nicio decizie cu privire la mutarea Halei Matache.

"Vreau să văd şi eu avizul Comisiei, motivarea şi o să iau o decizie după aceea (...) Este un aviz al Comisiei, iar eu trebuie să reacţionez într-un fel sau altul la acesta", spunea Daniel Barbu.

El preciza că de doi ani "tot există consultări publice pe această temă". "Nu ne putem consulta la nesfârşit. O decizie trebuie luată înt-un fel sau în altul. Trebuie să văd avizul Comisiei, cum l-au motivat, o să-i ascult şi pe ei", mai spunea Barbu.

Pe de altă parte, fostul ministru al Culturii Puiu Haşotti declara pe 29 octombrie 2012 că, din punctul lui de vedere, Hala Matache este "o ruină", care trebuie mutată şi reconstruită folosindu-se elementele sale originale, astfel încât să nu "impieteze asupra urbanismului şi circulaţiei în Bucureşti".

În 26 octombrie 2012, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, spunea că îi face o curte acerbă ministrului Culturii Puiu Haşotti, având nevoie de avizul acestuia pentru mutarea Halei Matache, la construirea Diametralei Buzeşti - Berzei.

Întrebat despre Hala Matache, Oprescu a răspuns: "E un subiect drag mie. (...) De trei ani şi jumătate, lipsind sângele în instalaţia unor factori de decizie, am înghiţit numai promisiuni. S-a trecut de comisia tehnică, s-a trecut de comisia Ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului, avem şi avizul dânşilor, urmează să avem şi avizul Ministerului Culturii".

Primarul preciza că soluţia rămâne cea anunţată, respectiv a mutării, pentru că nu are alte variante din punct de vedere tehnic. "Nu pot să curbez atâta linia de tramvai, ca să expropriez pe stânga m-ar costa 50 de milioane de euro", mai spunea edilul.

Oprescu declara, pe 20 septembrie 2012, că trebuie lămurită situaţia cu Hala Matache, pentru că în proiectul magistralei rutiere Buzeşti - Berzei sunt cheltuieli fantastice, precizând că hala va fi mutată "exact cu 37 de metri şi 20 de centimetri mai încolo", pentru construcţia drumului.

Pentru aceasta, Primăria Capitalei trebuie să aibă însă avizul Ministerului Dezvoltării Regionale, precum şi pe cel al Ministerului Culturii, Hala Matache fiind un monument istoric.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici