Pictorul Sabin Bălaşa a decedat

Pictorul Sabin Bălaşa a decedat, marţi, la Spitalul Sfânta Maria din Bucureşti, artistul fiind paralizat de la mijloc în jos ca urmare a unui cancer generalizat. Potrivit medicilor, pictorul a decedat marţi, în jurul orei 15.00, ca urmare a unui atac cardio-respirator, neresucitabil din cauza multiplelor metastaze.

708 afișări
Imaginea articolului Pictorul Sabin Bălaşa a decedat

Pictorul Sabin Bălaşa a decedat

Sabina Bălaşa a fost un pictor român a cărui operă poate fi caracterizată ca aparţinând unui suprarealism târziu, deşi artisul însuşi caracterizează lucrările sale ca aparţinând unui "romantism cosmic".

Bălaşa s-a născut la 17 iunie 1932, în satul Dobriceni, Olt, dintr-un tată preot şi o mamă învăţătoare. A urmat şcoala primară la Dobriceni şi cursurile secundare la Liceul "Fraţii Buzeşti" din Craiova, pe care le-a finalizat în 1951. A absolvit, în 1956, Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, cursurile Academiei de Limba şi Cultura Italiană Siena, în 1965, şi cursul de vară al Academiei de Pictură din Perugia, în 1966.

TITLURILE ZILEI

Pictorul s-a bucurat de o deosebită popularitate chiar şi în perioada comunismului, el participând, de-a lungul timpului, la zeci de expoziţii de grup sau personale, fiind răsplătit cu o serie de premii şi distincţii internaţionale. Astfel, Bălaşa participă la expoziţii din ţară şi la expoziţii de artă românească organizate în străinătate: Varşovia, 1956, Moscova 1958, Cairo, Alexandria, Damasc (1960 – 1961), Bienala Tineretului de la Paris 1961, Roma 1966, Grecia, URSS, Finlanda 1976, Norvegia, Suedia, SUA 1979.

 

Temele majore ale picturilor sale sunt reprezentate prin femei sculpturale, cu păr lung, animale mitologice etc. Mediul şi fundalul picturilor sunt, de multe ori, dominate de culoarea albatru.

Printre cele mai faimoase lucrări ale sale se numără frescele care decorează Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi ("Elogiul tinereţii). De asemenea, printre tablourile sale cele mai cunoscute se află "Tinereţe", "Solemnitate", "Orgoliul", "Exodus", "Luntraşul", "Luceafărul", "Himera", "Miracol", "Seniorii", "Atlantida", "Dimineaţa planetei", "Comete", "Nunta cosmică", "Icarus".

Pictorul a primit numeroase distincţii, precum Medalia de Aur a Concursului European de Pictură de la Pescara, Italia (1965), Premiul revistei Arta pentru pictură murală (1970), Medalia de Aur, la International Parlament USA (1982), Grand Premio delle Nazioni, Salsomaggiore, Italia (1983), titlul Cavaler al Artelor al Academiei Bedriacense, Calvarone, Italia (1985), iar pentru filme a obţinut Pelicanul de Argint Mamaia (1966,1968), Premiul ACIN(1971).

La licitaţii, Sabin Bălaşa este unul dintre cei mai bine cotaţi pictori contemporani.

Artistul a fost căsătorit timp de 20 de ani cu Melania Bălaşa, însă cei doi au divorţat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici