Poliţia te filmează ca afară! 12.000 de camere de corp vor ajunge la oamenii legii

  • Ministerul Afacerilor Interne cumpără 12.000 de camere de corp pentru poliţiştii din stradă
  • Primele 6.000 de dispozitive vor ajunge la oamenii legii la finalul lunii august
  • De-a lungul timpului au existat mai multe proiecte-pilot la nivelul Poliţiei României, unul susţinut de Sindicatul Europol
499 afișări
Imaginea articolului Poliţia te filmează ca afară! 12.000 de camere de corp vor ajunge la oamenii legii

Vela promite body-camere pentru poliţişti: În această vară se va materializa

 

Sigur îţi aminteşti de cei doi deputaţi care, zilele trecute, au refuzat să poarte masca într-un fast-food din centrul Capitalei şi i-au jignit pe poliţişti, spunându-le că au „zece clase". Au mai fost şi alte cazuri, precum cel al consilierului unui parlamentar de Prahova, filmat în timp ce îi înjura pe poliţiştii ce l-au oprit în trafic.

În curând, poliţiştii nu vor mai fi nevoiţi să dea explicaţii despre cum aplică legea, iar tu ca cetăţean te-ai putea simţi mai în siguranţă. Agenţii din stradă vor fi dotaţi cu 12.000 de camere de corp Motorola, exact pe modelul folosit acum de poliţiştii londonezi. Noile dispozitive vin cu diverse funcţii încorporate, printre care şi poziţionare GPS, care să eficientizeze activitatea poliţiştilor şi să îi ferească de acţiuni de ultraj. Camerele vor fi adaptate pentru femei şi bărbaţi, iar poliţiştii vor purta un ecuson prin care vor avertiza oameni.

"Poliţistul va avea obligaţia ca, la momentul la care se va apropia la o distanţă respectabilă de cetăţean, să-l informeze că are în dotare un dispozitiv care înregistrează audio şi video", explică Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI. 

Primele 6.000 de dispozitive vor ajunge la agenţi la finalul lunii august, începutul lunii septembrie. Acestea vor respecta legislaţia privind protecţia datelor, iar poliţiştii nu vor pleca cu ele acasă. Informaţiile vor fi stocate pe o unitate specială şi vor putea fi accesate doar în cazul unei anchete penale. 

În ultimii ani, în dotarea poliţiştilor au ajuns mai multe dispozitive asemănătoare, prin intermediul unor programe-pilot. Unul dintre acestea a fost derulat între Sindicatul Europol şi Poliţia Română.   

Vela promite body-camere pentru poliţişti: În această vară se va materializa

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat, vineri, că poliţiştii din stradă vor fi dotaţi cu aparatură de înregistrare audio şi video. „Să nu mai existe analize, dezbateri despre cine e vinovat: Spartacus sau poliţistul”, a spus ministrul.

„Am făcut toate procedurile, să ajungem şi la o finalizare concretă, în sensul în care încă de anul trecut, din noiembrie, de la toate problemele pe care le-au avut unii poliţişti în judeţul Vâlcea, în judeţul Prahova, au fost înregistrate dosare de ultraj, inclusiv în perioada stării de urgenţă, să dotăm poliţiştii din stradă cu mijloace de înregistrare audio-video astfel încât contactul cu cetăţeanul, cu un suspect, cu un potenţial infractor să poate fi documentat oficial şi eficient prin aceste mijloace de înregistrare”, a spus Vela.

Ministrul crede că body-camerele vor responsabiliza şi poliţiştii, şi cetăţenii.

„Body-camera unui poliţist, într-un final va responsabiliza şi cetăţeanul, şi poliţistul, astfel încât să nu mai existe analize, dezbateri televizate cine a fost vinovat: Spartacus sau poliţistul”, a mai spus Vela.

Potrivit acestuia, această iniţiativă, promisă de-a lungul anilor, se va materializa în această vară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
marcel vela,
body,
camere

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici