Ponta: Am discutat cu Băsescu pe tema numirii judecătorului la CEDO. Nu e nicio supărare, indiferent ce decide CC

Premierul Victor Ponta i-a anunţat pe membrii CSM că a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu pe tema desemnării din partea României a judecătorului la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) şi că amândoi au sesizat faptul că problema trebuie rezolvată în termen.

638 afișări
Imaginea articolului Ponta: Am discutat cu Băsescu pe tema numirii judecătorului la CEDO. Nu e nicio supărare, indiferent ce decide CC

Ponta anunţă CSM că a discutat cu Băsescu pe tema numirii judecătorului la CEDO (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Eu am sesizat problema şi am discutat atunci cu preşedintele, amândoi am sesizat problema", a spus Ponta.

La finalul discuţiilor cu CSM, premierul a insistat, într-o declaraţie acordată presei, că aceasta nu presupune existenţa unui "nou acord" cu şeful statului, adăugând că şi preşedintele a transmis Avocatului Poporului o scrisoare pe această temă.

Premierul anunţa, marţi, că i-a solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională pentru a clarifica cine anume are atribuţia numirii judecătorului României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, respectiv o comisie guvernamentală sau Consiliul Superior al Magistraturii.

"Nu am niciun nou acord (cu preşedintele Traian Băsescu-n.r.). Referitor la ordonanţa prin care desemnarea candidaţilor de judecător la CEDO, din punctul meu de vedere nu este un conflict, ci o interpretare diferită a atribuţiilor. Din punctul de vedere al CSM - şi preşedintele m-a sunat pe această temă - ar fi o problemă de constituţionalitate. Discuţia mea a fost pe faptul că nu e nicio supărare, indiferent ce decide Curtea Constituţională", a spus Ponta.

El a susţinut că nu a fost încălcat principiul separaţiei puterilor în stat, prin ordonanţa emisă de Guvern, şi că motivul pentru care nu a fost solicitat avizul prealabil al CSM este "lipsa de timp necesar pentru proceduri", fiind ultima zi de mandat a fostului ministru al Justiţiei Mona Pivniceru.

"Sunt două căi prin care poţi sesiza Curtea Constituţională. Este dreptul Avocatului Poporului - şi eu m-am adresat Avocatului Poporului, şi preşedintele tot Avocatului Poporului, amândoi i-am adresat o scrisoare şi Avocatul Poporului cred că depunze zilele acestea sesizarea la Curte - sau există calea mai războinică, a conflictului. Eu am luat calea consensuală, a sesizării, doamna preşedinte Hăineală a făcut conflict, dar rezultatul e acelaşi", a spus premierul.

Premierul Victor Ponta s-a aflat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), la şedinţa secţiei de judecători, printre subiectele propuse pentru discuţii fiind şi procedura de nominalizare a candidaţilor la funcţia de judecător la CEDO din partea României.

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Curtea Constituţională (CC) cu soluţionarea unui conflict de natură constituţională între autoritatea judecătoarească şi Guvern privind modificarea procedurii de numire a judecătorului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici