Ponta, despre lipsa unui acord CE privind preţul gazului: Guvernul respectă în primul rând decizia Parlamentului

Guvernul va respecta în primul rând decizia Parlamentului în ceea ce priveşte liberalizarea preţului gazelor, dar are şi o relaţie de colaborare cu Comisia Europeană, astfel încât România să-şi îndeplinească obligaţiile, însă ţinând cont de interesul consumatorilor casnici, afirmă premierul Ponta.

284 afișări
Imaginea articolului Ponta, despre lipsa unui acord CE privind preţul gazului: Guvernul respectă în primul rând decizia Parlamentului

Ponta, despre lipsa unui acord CE privind preţul gazului: Guvernul respectă în primul rând decizia Parlamentului (Imagine: Shutterstock)

El a răspuns astfel întrebat de jurnalişti cum comentează o scrisoare prin care Comisia Europeană transmite că nu ar fi de acord cu prelungirea calendarului de liberalizare a preţului la gaze, în condiţiile în care ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, ar fi asigurat că există acest acord.

"Guvernul României în primul rând respectă legile adoptate de Parlamentul României şi în al doilea rând avem o relaţie de colaborare cu Comisia Europeană, în aşa fel încât România să-şi îndeplinească obligaţiile, dar să ţină cont şi de interesul consumatorilor casnici", a spus Ponta, fără alte comentarii.

Calendarul de liberalizare presupune creşteri trimestriale ale preţului gazelor din producţia internă.

Departamentul pentru Energie a propus Comisiei Europene să accepte amânarea cu doi ani şi jumătate a calendarului de liberalizare a preţului gazelor pentru populaţie, precum şi menţinerea, până cel puţin la 1 iulie 2016, a preţului actual al gazelor produse intern.

Potrivit unor declaraţii anterioare ale ministrului pentru Energie, Răzvan Nicolescu, ultima discuţie de la Comisia Europeană a avut un rezultat bun, chiar dacă nu s-a ajuns încă la o concluzie, adăugând că în cele din urmă România ar putea ajunge la Curtea Europeană de Justiţie pentru a-şi apăra poziţia.

În luna septembrie, Nicolescu a declarat că Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea preţului gazelor naturale produse în România şi destinate consumului populaţiei şi va prelungi cu cel puţin doi ani şi jumătate dereglementarea pieţei gazelor pentru companii.

Miercuri, Departamentul pentru Energie a transmis că preţul gazelor naturale produse în România şi consumate de populaţie nu va creşte până la 1 iulie 2015, iar Guvernul şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) vor elabora un nou grafic de dereglementare a pieţei de gaze, pentru perioada 1 iulie 2015-1 iulie 2021.

În presă a fost citată o scrisoare transmisă ministrului delegat pentru Energie de către noii comisarii europeni pentru Afaceri economice şi pentru Combaterea schimbărilor climatice şi energie, la finele lunii noiembrie, care nu conţine o aprobare fermă pentru prelungirea calendarului de liberalizare gaze pentru consumatorii casnici, ci este precizat că România trebuie să-şi respecte angajamentele anterioare.

Camera Deputaţilor a modificat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă 35/2014, prin care centralele de cogenerare să beneficieze de acelaşi tratament cu centralele de apartament, deputatul PSD Iulian Iancu susţinând că, astfel nu vor creşte din 2015 preţurile la energie termică pentru consumatorii casnici.

Ministrul pentru Energie Răzvan Nicolescu şi deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Servicii şi Industrie din Camera Deputaţilor, au avut, în plenul Camerei, un schimb de replici pe tema preţului gazelor naturale şi al energiei termice.

Nicolescu i-a spus lui Iancu că nu s-a pus niciodată problema creşterii preţului energiei termice în 2015, la care Iancu i-a replicat spus că este o "intervenţie mincinoasă care sfidează Parlamentul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici