Ponta, despre plagiat: Mă prezint la orice instituţie care verifică teza de doctorat. Scandalul e declanşat de Băsescu

Premierul Victor Ponta a afirmat că se va prezenta la orice instituţie abilitată să îi verifice teza de doctorat, precizând că el a solicitat o astfel de verificare, şi a reluat acuzaţiile la adresa preşedintelui Băsescu, afirmând că scandalul legat de această teză a fost declanşat de şeful statului.

550 afișări
Imaginea articolului Ponta, despre plagiat: Mă prezint la orice instituţie care verifică teza de doctorat. Scandalul e declanşat de Băsescu

Ponta, despre plagiat: Mă prezint la orice instituţie care verifică teza de doctorat. Scandalul e declanşat de Băsescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Ieri am constatat că nimeni nu depusese nicio sesizare la Comisia de Etică, deci totul se dorea să rămână la nivel mediatic, ori atunci eu personal am depus la Ministerul Educaţiei solicitarea mea de a fi verificată teza acuzată. Mă voi prezenta şi la Facultatea de Drept, la Comisia de Etică şi la orice instituţie abilitată pentru a-mi susţine punctul de vedere. Tot acest scandal a fost declanşat de preşedintele Băsescu din cauza dorinţei mele de a participa la Consiliul European, probabil că după 28 iunie nu va mai exista aceeaşi presiune din partea preşedintelui", a spus Ponta.

El a precizat că se va supune tuturor procedurilor legale în acest caz.

Acuzaţia de plagiat adusă premierului Victor Ponta va fi analizată de Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti şi de Facultatea de Drept, care va constitui o comisie formată din experţi internaţionali, eventuale măsuri urmând să fie luate după analizarea celor două puncte de vedere.

Premierul Victor Ponta a transmis Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) o adresă prin care solicită să îi fie analizată teza de doctorat susţinută în 2003, în contextul acuzaţiilor lansate în ultimele zile în spaţiul public.

Solicitarea a fost înregistrată joi şi va fi transmisă spre soluţionare către Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării, a anunţat ANCS.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care susţine că a accesat documente prezentate de o persoană anonimă indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate.

El a declarat, marţi, că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a greşit trecând la sfârşitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, şi nu în subsolul paginii.

Înainte de aceste acuzaţii, preşedintele Traian Băsescu a făcut referiri ironice, în câteva rânduri, în legătură cu calitatea de doctor în drept a premierului Victor Ponta. Băsescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta că nu l-a anunţat, măcar telefonic, înainte de şedinţa de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea şefului statului, afirmând că aceasta denotă o lipsă de respect, şi adăugând: "Când eşti doctor în drept, eşti tare. Dottore!".

Rolul Consiliului Naţional de Etică a fost mediatizat, în luna mai, pe fondul scandalului de plagiat ce l-a avut ca protagonist pe predecesorul lui Liviu Pop la Educaţie, Ioan Mang. Acesta din urmă a fost acuzat că ar fi copiat articole ştiinţifice ale unor autori străini, iar Consiliul - organism consultativ, fără personalitate juridică - ar trebui să dea un vot în această problemă, pentru validarea deciziei fiind necesar ca opt din cei 11 membri să aibă aceeaşi opinie.

Întrebată care este situaţia sesizării privind plagiatul în cazul fostului ministru Ioan Mang, purtătorul de cuvânt al ANCS a spus că "ar putea dura" până când se va ajunge la acest caz .

"La CNE sunt multe sesizări. Ar putea dura până se va ajunge la Ioan Mang, în acest caz fiind vorba despre o sesizare mai recentă. Potrivit regulamentului, orice sesizare are un termen de 30 de zile, dar sunt foarte multe, iar analiza este întârziată. Noua conducere a CNE va încerca să prioritizeze abordarea lor, dar în limitele legale", a mai spus Gabriela Catană.

Potrivit regulamentului Consiliului Naţional de Etică, care funcţionează pe lângă Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, orice sesizare scrisă de plagiat trebuie mai întâi depusă la Registratură, unde va primi un număr de înregistrare. Cererea trebuie să fie însoţită de lucrarea incriminată şi de cea care ar fi fost plagiată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici