Ponta: Pensiile tăiate pentru diplomaţi vor fi recalculate din toamnă. Ambasadele vor fi dotate mai bine. Ambasadorii trebuie să fie mai activi în relaţiile cu presa

Premierul Victor Ponta a anunţat că pensiile tăiate prin lege în cazul celor 200-250 diplomaţi vor fi recalculate începând cu toamna acestui an, după modelul aplicat pentru pensiile militarilor şi a adăugat că ambasadele vor fi mai bine dotate, cerându-le, în acelaşi timp, ambasadorilor să fie mai activi în relaţiile cu presa şi să nu accepte blamarea ţării.

467 afișări
Imaginea articolului Ponta: Pensiile tăiate pentru diplomaţi vor fi recalculate din toamnă. Ambasadele vor fi dotate mai bine. Ambasadorii trebuie să fie mai activi în relaţiile cu presa

Pensiile tăiate pentru diplomaţi vor fi recalculate din toamnă (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)

"Am sprijinit iniţiativa ministrului, sunt convins că şi Parlamentul o va face, de a îndrepta un lucru nedrept care s-a întâmplat cu pensiile ambasadorilor. Aşa cum am reuşit să facem în cazul militarilor vom reuşi şi în cazul ambasadorilor", a spus Ponta la reuniunea anuală a diplomaţiei române.

În luna iunie, Camera Deputaţilor, for decizional, a decis ca, de la 1 octombrie 2013, pensiile militarilor recalculate în 2010 să revină la nivelul de dinainte de recalculare.

Dotarea ambasadelor trebuie îmbunătăţită

Dotarea ambasadelor, consulatelor şi reprezentanţelor economice externe ale României trebuie îmbunătăţită, deoarece nu este normal ca la reprezentanţele Institutului Cultural Român (ICR) să fie "bogăţie", iar la ambasade să existe "sărăcie", a declarat premierul Victor Ponta.

Şeful Guvernului le-a spus participanţilor la reuniunea diplomaţiei române că trebuie să fie atenţi chiar şi la lucrurile mici, aparent neînsemnate, dar care pot afecta imaginea României. În acest sens, el a dat ca exemplu maşina oficială a reprezentanţei de la Bruxelles.

"Preşedintele ţării, primul-ministru, reprezentanţii noştri la Bruxelles, la Consiliul European, mergeau cu o maşină care, până la urmă, şi-a făcut curaj domnul Motoc (ambasadorul României la UE-n.r.) şi mi-a zis că s-ar putea să se strice la primul semafor. Era important, n-am vrut să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă preşedintele ţării sau primul-ministru ar rămâne cu maşina în pană în faţa Consiliului European. Slavă Domnului, maşini mai avem la Bucureşti şi am putut să trimitem la Bruxelles", a spus Ponta.

În acest context, primul-ministru a apreciat că reprezentanţele ICR din străinătate sunt foarte dotate, comparativ cu ambasadele.

"Nu mi s-a părut normal ca într-o parte, la ICR, să vedem bogăţie, şi în partea cealaltă, la ambasadă, sărăcie. Asta nu mi s-a părut normal", a spus Ponta,

Totodată, premierul le-a cerut ministrului de Externe şi şefului ICR să colaboreze pentru ca reprezentarea României să fie făcută într-un mod "raţional".

Ponta cere ambasadorilor români să fie activi şi în relaţia cu presa şi să nu accepte blamarea ţării

Premierul Victor Ponta a cerut ambasadorilor români să fie activi nu doar în relaţiile la nivel oficial, ci şi în dialogul cu presa străină atunci când România este culpabilizată, arătând că autorităţile nu trebuie să accepte blamarea colectivă a ţării şi a tuturor cetăţenilor români.

"Vreau în mod special să vă rog să vă adaptaţi la ceea ce înseamnă societăţile moderne şi să fiţi activi nu doar în relaţiile la nivel oficial, ci şi în cele cu alte segmente ale societăţii, în special mass-media", a spus Ponta participanţilor la reuniunea anuală a diplomaţiei române.

El a precizat că apreciază eforturile ambasadorilor români din Marea Britanie, Franţa, Germania de a răspunde presei atunci când România sau cetăţeni români sunt culpabilizaţi.

"Nu cred că trebuie să ascundem ceva din problemele noastre, dar nici nu cred că trebuie să acceptăm blamarea colectivă, prezentarea României şi a românilor într-un mod care pentru media poate fi interesant, dar nu este corect şi acceptabil pentru România", a spus Ponta.

Premierul a adăugat că ştie că este dificil să lucrezi cu mass-media şi că în România presa este "foarte bună" cu autorităţile comparativ cu duritatea presei din alte ţări.

"Realmente, când am interviuri cu reprezentanţi ai mass-media din Marea Britanie, îmi dau seama că într-adevăr nu mă pot plânge în România", a adăugat Ponta.

Şeful Guvernului a mai transmis diplomaţilor că România nu îşi modifică coordonatele de politică externă indiferent de schimbările de guverne, dar că trebuie să construiască relaţii economice şi politice şi cu alte ţări din Africa, Asia, Orientul Mijlociu şi America de Sud şi a precizat că, în perioada următoare, va efectua vizite şi în Turcia, Lituania, Finlanda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici