Preşedintele ANI era procuror DNA când împrumutul pentru care ulterior a semnat ca martor a fost dat

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Cătălin Macovei, era procuror anticorupţie la momentul la care împrumutul pentru care ulterior avea să semneze ca martor într-un contract între două persoane a fost acordat, a afirmat cel care a împrumutat banii, 130.000 de euro, Daniel Petre.

545 afișări
Imaginea articolului Preşedintele ANI era procuror DNA când împrumutul pentru care ulterior a semnat ca martor a fost dat

Preşedintele ANI era procuror DNA când împrumutul pentru care ulterior a semnat ca martor a fost dat (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Într-o emisiune la Antena 3, Daniel Petre, care s-a recomandat drept avocat, a afirmat că este "un fost prieten" al lui Cătălin Macovei şi că actualul preşedinte al ANI era procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la momentul la care împrumutul de 130.000 de euro a fost acordat. El a arătat că poate să probeze cu un extras de cont de la bancă faptul că Macovei era angajat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la momentul la care banii au fost predaţi.

Petre a afirmat că, fiind prieten "la cataramă" atât cu Macovei - care a participat şi la botezul copilului său - cât şi cu cel care a primit efectiv banii, Cristian Bălan, împrumutul a fost "o afacere" în care a trebuit să-i "ajute" cu nişte bani "pe cei doi", destinaţia acelor bani fiind achiziţionarea unui teren.

Avocatul a afirmat că banii "erau pentru Macovei şi Bălan Cristian", însă au fost ridicaţi de cel din urmă. Petre a refuzat să răspundă la întrebarea moderatorului emisiunii, care dorea să afle dacă vreo parte din bani a ajuns sau nu la Cătălin Macovei. După ce, iniţial, a afirmat că Macovei nu-i datorează niciun ban, ulterior a revenit arătând că, din câte ştie, şi actualul şef al ANI a primit o parte din suma de 130.000 de euro.

"Din câte ştiu eu, da, a luat şi Macovei bani", a spus Petre, în finalul intervenţiei sale.

Petre a mai spus că rolul lui Macovei în această tranzacţie a fost acela de garant. "El (Macovei, n.r.) m-a chemat, mi-a dat garanţiile respective că-mi voi primi banii înapoi", a spus Petre, arătând că Macovei era procuror la DNA nu la momentul semnării contractului de împrumut, ci la momentul la care banii au fost efectiv predaţi de avocat lui Cristian Bălan.

"Actul a fost făcut ulterior, ca o garanţie a faptului că urma să-mi primesc banii înapoi. (...) O parte din sumă mi-a fost returnată. Nu era vorba de bani daţi cu dobândă", a mai spus avocatul Daniel Petre.

Cătălin Macovei - care, iniţial, susţinea că Petre este "un cămătar" - preciza apoi că a fost martor la împrumut în perioada în care era "consilier juridic în domeniul privat". El a afirmat că, la acel moment, a participat ca martor la încheierea unui contract de împrumut de o sută de mii de euro, între două persoane fizice, el negirând acel împrumut.

Întrebat dacă a depus vreo plângere pentru faptul că nu şi-a primit integral banii înapoi, Petre a răspuns: "Nu fac plângere împotriva prietenilor mei".

Conform CV-ului oficial, Cătălin Macovei a fost procuror la DNA în perioada 2003-2006. Contractul de împrumut pe care Macovei a semnat în calitate de martor, prezentat public de Sorin Roşca Stănescu în timpul aceleiaşi emisiuni de la Antena 3, este datat 25 august 2006.

Implicarea lui Macovei în această tranzacţie a fost dezvăluită după apariţia în presă a înregistrării unei discuţii între Sorin Roşca Stănescu, Bogdan Chireac şi Cătălin Macovei, în timpul căreia primul îi cerea celui din urmă detalii despre investigaţiile ANI în legătură cu trei lideri democrat-liberali, prezentându-i şi contractul de împrumut pe care Macovei l-a recunoscut, însă despre care a afirmat că l-a girat ca martor, nefiind el beneficiarul tranzacţiei.

După apariţia înregistrării, Macovei a avut poziţii publice oscilante, afirmând fie că nu s-a simţit, fie că, din contră, s-a considerat şantajat de Roşca Stănescu. Până la momentul transmiterii acestei ştiri, Macovei a refuzat să dezvăluie dacă a făcut sau nu vreo plângere împotriva lui Roşca Stănescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici