Prefectura Vaslui câştigă recursul într-un proces pe tema gazelor de şist pe care-l pierduse la fond

Prefectura Vaslui a câştigat, luni, la Curtea de Apel Iaşi, procesul cu unul din cele trei consilii locale din judeţ care au avut câştig de cauză la instanţa de fond pe tema interzicerii explorării şi exploatării gazelor de şist, magistraţii ieşeni admiţând astfel recursul instituţiei vasluiene.

207 afișări
Imaginea articolului Prefectura Vaslui câştigă recursul într-un proces pe tema gazelor de şist pe care-l pierduse la fond

Prefectura Vaslui câştigă recursul într-un proces pe tema gazelor de şist pe care-l pierduse la fond (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Curtea de Apel Iaşi a admis recursul Prefecturii Vaslui în procesul cu Consiliul Local (CL) Pogana pe tema interzicerii explorării şi exploatării gazelor de şist pe întregul teritoriu al comunei, după ce, la judecata pe fond, Tribunalul Vaslui a considerat legală hotărârea luată de consilierii din Băcani, transmite corespondentul EDIAFAX.

Astfel, magistraţii ieşeni au casat hotărârea instanţei de fond şi au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a hotărârii CL Pogana privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist în comună.

"În fond, admite cererea de anulare a prevederilor articolului 1 din Hotărârea nr. 10 din 28 februarie 2013, în partea care interzice explorarea-dezvoltarea-exploatarea gazelor de şist, prin metode neconvenţionale, în măsura în care această interdicţie s-ar aplica terenurilor ce nu fac parte din patrimoniul comunei Pogana, judeţul Vaslui", se arată în motivarea, pe scurt, publicată, luni, de Curtea de Apel Iaşi.

Consiliul Local Băcani a interzis, în februarie 2013, explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunei, hotărâre care a fost atacată în instanţă de Prefectura Vaslui pe motiv că ar fi ilegală. Tribunalul Vaslui a dat câştig de cauză CL Băcani în toamna anului trecut, hotărârea fiind astfel declarată legală. Prefectura Vaslui a făcut recurs, la Curtea de Apel Iaşi, la decizia instanţei vasluiene dată în noiembrie anul trecut.

Pe lângă procesul cu Pogana, Prefectura a pierdut alte două procese la Tribunalul Vaslui, cu CL Şuletea şi CL Alexandru Vlahuţă, ambele fiind atacate cu recurs la Curtea de Apel Iaşi, unde se află încă pe rol.

În schimb, Prefectura a câştigat la Tribunalul Vaslui alte 12 procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea şi exploatarea gazelor de şist pe teritoriul comunelor respective. CL Pungeşti şi CL Băcani au fost singurele care au făcut recurs la sentinţele instanţei vasluiene. În procesul cu CL Băcani, Curtea de Apel Iaşi a dispus, în urmă cu mai puţin de o săptămână, rejudecarea cauzei, cu consultarea unor geologi de la Facultatea de Geografie şi Geologie din cadrul Universităţii ”Al. I. Cuza” Iaşi.

Compania Chevron deţine patru acorduri de mediu în judeţul Vaslui pentru explorarea gazelor de şist, în localităţile Siliştea - Pungeşti, Păltiniş - Băceşti, Popeni - Găgeşti şi Puieşti. De asemenea, compania petrolieră a obţinut, în baza acordului de mediu şi a altor avize de la alte autorităţi, şi două autorizaţii de construire pentru amenajarea platformelor pe care sunt sau urmează a fi montate sondele de explorare de la Siliştea - Pungeşti şi Puieşti.

Până acum, Chevorn a început în luna mai lucrările de foraj în comuna Pungeşti, explorare finalizată în vara acestui an. Compania petrolieră a prelevat probe de sol şi aşteaptă rezultatul analizelor de laborator prin care se va stabili dacă zăcământul este unul rentabil pentru a fi exploatat prin metoda fracturării hidraulice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici