Preşedintele Comisiei Europene, înainte de a pleca de la Bucureşti: Când se vorbeşte despre statul de drept, există mereu STRĂNUTURI în sală. Investiţiile nu au sens fără un stat de drept

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marţi, la sesiunea plenară a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Cotroceni, că investiţiile nu au sens fără un stat de drept şi că mereu când se vorbeşte despre stat de drept apar "strănuturi în sală".

3281 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Comisiei Europene, înainte de a pleca de la Bucureşti: Când se vorbeşte despre statul de drept, există mereu STRĂNUTURI în sală. Investiţiile nu au sens fără un stat de drept

Preşedintele Comisiei Europene, înainte de a pleca de la Bucureşti: Când se vorbeşte despre statul de drept, există mereu STRĂNUTURI în sală. Investiţiile nu au sens fără un stat de drept

„Respectarea statului de drept este esenţială. Investiţiile nu au niciun sens în absenţa respectării statului de drept”, a declarat, marţi, la Cotroceni, preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, în încheierea discursului său.

Oficialul european a adăugat, stârnind zâmbete în sală, că de căte ori vorbeşte despre statul de drept, se strănută în reuniuni.

„Când se vorbeşte despre statul de drept, există mereu strănuturi în sală”, a spus şeful Comisiei Europene, spre amuzamentul participanţilor.

TITLURILE ZILEI

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat marţi, la Palatul Cotroceni, unde participă la Summitul celor Trei Mări, că Europa începe „să rămână fără suflare” pentru că nu respiră cu cei „doi plămâni, de est şi de vest”.

„Europa trebuie să respire cu doi plămâni, de Est şi de Vest. Dacă acest lucru nu se întâmplă, Europa rămâne fără suflare şi am impresia că Europa noastră începe să rămână fără suflare, aşa ca trebuie să punem accent pe cooperare, să folosim o limbă comună pentru Est şi pentru Vest”, a afirmat Juncker.

Acesta i-a cerut preşedintelui României, Klaus Iohannis, să încurajeze „noi căi de comunicare între cei doi plămâni” ai continentului.

„Domnule preşedinte, sprijnim Iniţiativa celor Trei Mări şi vă încurajăm să deschideţi noi căi de comunicare între cei doi plămâni ai continentului, dar şi între Nord şi Sud”, a precizat preşedintele Comisiei Europene.

La rândul său, şeful statului, Klaus Iohannis a declarat că trebuie exploatat pe deplin potenţialul de dezvoltare a interconctivităţii, punând accent pe transport, energie şi piaţa digitală.

"În cadrul acestei iniţiative ne-am propus să prioritizăm transportul, energia şi piaţa digitală. Am avut dreptate, deoarece aici este cea mai mare oportunitate de a dezvolta interconectivitatea. Cred că este un potenţial pe care putem şi ar trebui să îl exploatăm pe deplin, în strânsă cooperare cu partenerii din comunitatea euro-atlantică şi instituţiile financiare europene şi internaţionaantici", a afirmat, preşedintele marţi la Palatul Cotroceni, în discursul său din cadrul sesiunii plenare a summit-ul iniţiativei cel Trei Mări.

Preşedintele Klaus Iohannis găzduieşte, marţi, la Palatul Cotroceni, cel de-al treilea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări, la care participă preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, nouă preşedinţi de stat, dar şi Secretarul Energiei din SUA, Rick Perry.

Marţi a avut loc Sesiunea Plenară a Summitului, moderată de preşedintele Klaus Iohannis.

Ulterior, şeful de stat român va susţine declaraţii de presă, alături de preşedintele Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarović, de prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, şi de Rick Perry, Secretarul Energiei al SUA.

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, reunind cele 12 state membre ale Uniunii Europene aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. Primele două Summituri ale Iniţiativei au avut loc la Dubrovnik, în 2016, şi Varşovia, în 2017.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici