Preţurile apartamentelor noi sunt în continuare prea mari pentru români

Preţurile apartamentelor noi sunt în continuare prea mari pentru români, doar piaţa rezidenţială secundară beneficiind de Prima Casă, iar scăderea bugetului alocat programului arată că dezvoltatorii nu se mai pot baza pe sprijin guvernamental, potrivit Jones Lang LaSalle (JLL).

1317 afișări
Imaginea articolului Preţurile apartamentelor noi sunt în continuare prea mari pentru români

Preţurile apartamentelor noi sunt în continuare prea mari pentru români (Imagine: Mediafax Foto)

"Pentru a se observa o revenire la un nivel decent de tranzacţionare, noua ofertă va trebui să fie mult mai bine adaptată cererii locale, în timp ce oferta deja existentă pe piaţa rezidenţială primară va trebui să-şi modifice în continuare preţurile de vânzare. Scăderea substanţială a bugetului programului Prima Casă, care valorează 200 milioane euro, în comparaţie cu 700 milioane euro, în medie, valoarea ediţiei anterioare, arată că dezvoltatorii nu se mai pot baza pe sprijin guvernamental, în condiţiile în care sectorul bancar este în continuare foarte slab", se arată în cel mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară.

Analiştii JLL consideră că preţurile apartamentelor noi rămân în continuare prea mari pentru familiile românilor, în timp ce piaţa rezidenţială secundară este cea care beneficiază de programul Prima Casă.

"Construcţia de unităţi rezidenţiale este la un nivel scăzut şi este puţin probabil ca dezvoltatorii să-şi schimbe planurile în ceea ce priveşte noua ofertă. În primele luni ale anului 2011 piaţa creditelor bancare este aproape îngheţată, cu programul Prima Casă asigurând finanţarea unităţilor rezidenţiale mici, în blocuri vechi, construite înainte de 1989", se menţionează în raport.

Cererea pentru locuinţe noi nu a înregistrat o creştere remarcabilă, în ciuda scăderii continue a preţurilor de vânzare, un motiv fiind că preţurile de vânzare nu sunt adaptate cererii locale.

"Suprafeţele mult prea mari se traduc în preţuri mari de vânzare, pe care cei mai mulţi potenţiali cumpărători pur şi simplu nu şi le permit. De asemenea, cea mai mare parte a unităţilor rezidenţiale noi se încadrează în segmentul de lux, care în prezent, beneficiază de o putere de cumpărare în continuă scădere. Pe de altă parte, unităţile rezidenţiale noi, la preţuri mici, oferă de obicei amplasamente şi dotări mediocre, în cele mai multe cazuri beneficiind de o infrastructură slabă", avertizează analiştii JLL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici