Preţurile locuinţelor în scădere. Vezi aici la cât au ajuns în septembrie

Proprietarii de locuinţe noi din Bucureşti au redus preţurile solicitate cu până la 7% în luna septembrie faţă de august, în timp ce pe piaţa apartamentelor vechi scăderile au fost de maxim 4,2%, potrivit site-ului imobiliare.ro.

20 afișări
Imaginea articolului Preţurile locuinţelor în scădere. Vezi aici la cât au ajuns în septembrie

Preţurile locuinţelor în scădere. Vezi aici la cât au ajuns în septembrie (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna septembrie la 1.359 euro/mp de suprafaţă utilă, în scădere cu 5% faţă de luna august, când valoarea medie a unui metru pătrat util era de 1.431 euro. În comparaţie cu aceeaşi lună a anului trecut, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi este cu 8,1% mai mic.

Cea mai dinamică evoluţie au avut-o apartamentele noi cu patru camere, pentru care cererea este foarte redusă şi care s-au ieftinit cu 6,8% în ultimele 30 de zile şi cu peste 19% în ultimele 12 luni. Preţul apartamentelor noi cu două camere a înregistrat o scădere de 6,5% în ultima lună. Garsonierele noi s-au ieftinit cu 4,1%, în timp ce apartamentele noi cu trei camere s-au ieftinit cu 3,9% în luna septembrie.

Şi pe segementul apartamentelor vechi, proprietarii au continuat să scadă preţurile, dar reducerile au fost la jumătatea celor înregistrate la cele noi. Astfel, preţul mediu pe piaţa veche a ajuns la 1.131euro pe metru pătrat de suprafaţă utilă, cu 2,5% mai puţin decât în luna precedentă şi cu peste 10% mai puţin decât în aceeaşi lună a anului trecut.

La fel ca şi în cazul apartamentelor noi, apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cel mai mult, dar doar cu 4,2%, urmate de apartamentele cu trei camere a căror preţ a scăzut cu 3,2%. Apartamentele cu două camere şi garsonierele au înregistrat o scădere de preţ de 2,2%, respectiv 1,9%.

În celelalte oraşe importante din ţară, respectiv Braşov, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca şi Constanţa, preţurile s-au menţinut relativ constante în septembrie faţă de august, potrivit imobiliare.ro.

Astfel, în Timişoara, preţul mediu s-a redus cu 2%, în Constanţa cu 1,4%, iar în Braşov cu 1,1%. Cluj-Napoca reprezintă în continuare excepţia de pe piaţa imobiliară din România, aici înregistrându-se şi în luna septembrie o uşoară creştere de 0,5%. O uşoară creştere a preţurilor, de 1,1%, a fost remarcată şi în Iaşi în septembrie faţă de luna precedentă.

"Trendul se menţine pe o pantă descendentă de câteva luni bune şi în lipsa unor acţiuni concrete din partea cumpărătorilor, preţurile vor continua să scadă până la sfârşitul anului. Un factor decisiv în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor în perioada imediat următoare va fi reprezentat de reacţia băncilor", a declarat Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Lansat în 2000, portalul a depăşit de curând pragul de 19.000 de vizitatori unici pe zi şi cuprinde cea mai mare bază de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel naţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici