Primele efecte ale legii antifumat: numărul îmbolnăvirilor care au legătură cu fumatul a scăzut cu 11%

Ministerul Sănătăţii a transmis, joi, un comunicat prin care anunţă că, după nouă luni de la intrarea în vigoare a legii care interzice fumatul în interiorul spaţiilor publice, numărul îmbolnăvirilor care au legătură directă cu fumatul a scăzut, în cazul anumitor afecţiuni, chiar şi cu 11%.

6857 afișări
Imaginea articolului Primele efecte ale legii antifumat: numărul îmbolnăvirilor care au legătură cu fumatul a scăzut cu 11%

Primele efecte ale legii antifumat: numărul îmbolnăvirilor care au legătură cu fumatul a scăzut (Imagine: Shutterstock / Mediafax Arhiva Foto)

,,A scăzut numărul îmbolnăvirilor care au legătură directă cu fumatul, ca urmare a aplicării Legii nr. 15/ 2016, pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, reiese din datele furnizate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar. Datele oficiale arată că implementarea legii, care interzice fumatul în spaţiile publice, a condus la scăderea numărului de externări pentru boli atribuibile fumatului, faţă de anul 2015, ceea ce se traduce prin mai puţine îmbolnvăriri acute provocate de tutun”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii remis MEDIAFAX.

Conform acestui studiu, în perioada martie-august 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, s-au înregistrat cu 5,4% (1.267 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru boli ischemice coronariene, cu 11,5% (88 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru accident vascular cerebral, cu 1,7% (638 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru exacerbare a bronhopenumoniei obstructive cronice sau astm şi cu 5,4% (708 cazuri) mai puţine cazuri pentru copiii spitalizaţi pentru exacerbarea astmului sau pentru o infecţie acută de căi respiratorii superioare (IACRS).

,,Dacă urmărim datele statistice, vedem că 1.993 adulţi şi 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. Implementarea legii a fost singura schimbare semnificativă produsă în acest interval, deci putem considera în mod rezonabil că îmbunătăţirea este în directă legătură cu aplicarea legii. Acest fenomen s-a înregistrat şi în alte ţări în care s-au aplicat măsuri ferme de reducere a fumatului în spaţii publice", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii precizează că aceste informaţii vin în contextul în care parlamentarii discută din nou modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea consumului de tutun şi încearcă redefinirea ,,spaţiului public închis” şi ,,spaţiul închis de la locul de muncă” şi se propun excepţii care permit, în realitate, să se fumeze în spaţiile destinate petrecerii timpului liber, dar şi la locul de muncă.

Ministerul Sănătăţii respinge orice modificări care fac mai permisivă legea antifumat şi atrage atenţia că orice concesie se traduce prin mai multe îmbolnăviri.

,,Propunerea nu numai că nu răspunde obligaţiei statului de a lua măsuri pentru protejarea sănătăţii cetăţenilor, ci este un pas înapoi enorm faţă de standardele de protecţie a sănătăţii stabilite de actuala lege, ba chiar faţă şi de prevederile vechii legi. După cum a stabilit şi Curtea Constituţională prin decizia nr. 29/2016, actuala formă a legii asigură dreptul fundamental la sănătate al adultului şi copilului", se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici