Procurorii CSM vor schimbarea procedurii de numire şi revocare a şefilor de parchete/ Tudorel Toader: Legile sunt deja adoptate!

Procurorii CSM au decis să trimită ministrului Justiţiei şi preşedintelui Comisiei pentru Legile Justiţiei, Florin Iordache, o propunere de modificare a articolului de lege ce vizează numirea şi revocarea şefilor de parchete. Procurorii CSM vor să propună revocarea sau numirea sau să aibă aviz conform.

6745 afișări
Imaginea articolului Procurorii CSM vor schimbarea procedurii de numire şi revocare a şefilor de parchete/ Tudorel Toader: Legile sunt deja adoptate!

Procurorii CSM vor schimbarea procedurii de numire şi revocare a şefilor de parchete

„În şedinţa din data de 12 iunie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea domnului Tudorel Toader, Ministrul justiţiei şi a domnului Florin Iordache, Preşedintele Comisiei Speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, în legătură cu propunerea de modificare a dispoziţiilor art. 54 alin. (1) şi (4) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care reglementează procedura de numire şi, respectiv, de revocare din cele mai înalte funcţii de conducere în cadrul Ministerului Public”, arată CSM, printr-un comunicat de presă.

TITLURILE ZILEI

Toader, despre propunerea CSM privind numirea şefilor de parchete: Legile sunt deja adoptate!

Description: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, în contextul propunerii procurorilor CSM privind numirea sau revocarea şefilor de parchete, că legile justiţiei sunt deja adoptate.

„Este de lege ferenda! Legile sunt deja adoptate!”, a spus Tudorel Toader, pentru MEDIAFAX.

Precizările vin după ce, joi, Secţia pentru procurori au decis să trimită ministrului Justiţiei şi preşedintelui Comisiei pentru Legile Justiţiei, Florin Iordache, o propunere de modificare a articolului de lege ce vizează numirea şi revocarea şefilor de parchete. Procurorii CSM vor să propună revocarea sau numirea sau să aibă un aviz conform.

Modificările Legii 303/2004 au fost contestate la Curtea Constituţională de către instanţa supremă, dar şi de către PNL şi USR. În data de 19 iunie, va fi discutată de către Curte sesizarea PNL.

Modul în care sunt numiţi, dar şi revocaţi din funcţie procurorii de rang înalt

Concret, în contextul deciziei Curţii Constituţionale privind revocarea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, Secţia pentru procurori propune modificarea alineatelor (1) şi (4) din Legea 303/2004 Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care stabilesc modul în care procurorii de rang înalt sunt numiţi, dar şi revocaţi din funcţie.

„Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justiţiei, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul ministrului justiţiei. Secţia pentru procurori se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”, este una dintre propunerile Secţiei pentru procurori.

Procurorii CSM au mai precizat că, dacă se apreciază că propunerea de selecţie în funcţiile de conducere trebuie să rămână atributul ministrului Justiţiei, Secţia a propus ca avizul dat de ei să fie „conform”.

„Art. 54.- (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii şefi de secţie ai acestor parchete, precum şi procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, cu avizul conform al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată. (4) Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu avizul conform al Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător”, se arată în propunerea procurorilor.

De asemenea, Secţia pentru procurori a mai spus că propunerile asigură „consolidarea rolului pe care însăşi Legea fundamentală îl atribuie Consiliului Superior al Magistraturii prin dispoziţiile art. 133 alin. (1) din Constituţia României”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici