Proiect de 4 milioane de euro pentru sprijinirea foştilor angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii

Parlamentul European va vota, în septembrie, un proiect prin care România va primi 4 milioane de euro pentru sprijinirea angajaţilor care au fost disponibilizaţi de la Mechel Câmpia Turzii, declară europarlamentarul PSD Victor Negrescu.

217 afișări
Imaginea articolului Proiect de 4 milioane de euro pentru sprijinirea foştilor angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii

Proiect de 4 milioane de euro pentru sprijinirea foştilor angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Negrescu a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că sprijinul financiar în valoare de 4 milioane de euro pe care ar urma să îl primească România a fost discutat în Comisia de buget a PE, din care şi el face parte, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Europarlamentarul PSD a adăugat că va întocmi un raport despre situaţia de la Câmpia Turzii, pe baza căruia speră ca membrii comisiei să accepte ca suma pentru acest proiect să fie actualizată cu rata inflaţiei şi suplimentată.

TITLURILE ZILEI

"Vom vota la începutul lunii septembrie, a fost un vot preliminar în Comisia de buget. Urmează să întocmesc un raport, eu sunt un raportor din umbră al acestui proiect şi trebuie să merg şi în zonă pentru a face un raport complet. Teoretic, nu apar niciun fel de probleme şi primul vot iniţial garantează alocarea celor aproape 4 milioane de euro”, a spus Negrescu.

Potrivit europarlamentarului, suma care ar urma să fie primită în plus este de 300.000 de euro, pentru acoperirea cheltuielilor făcute de statul român în perioada în care proiectul a fost întârziat.

"E vorba de o mie de persoane care şi-au pierdut locurile de muncă. În cadrul acelui proiect există reconversie profesională şi crearea unei companii, întreprinderi sociale, pentru 250 de angajaţi care ar urma să producă echipamente sportive şi practic acel proiect a întârziat foarte mult. Faptul că nu ne-au acordat finanţarea şi toate celelalte state europene primesc la nici măcar trei luni de zile acele fonduri înseamnă că este şi o vină a Comisiei Europene, pe care noi trebuie să o subliniem în Parlamentul European”, a spus Victor Negrescu.

Potrivit acestuia, banii pentru proiect sunt alocaţi României pe axa "Fondurile de ajustare la globalizare”, axă pe care orice stat poate solicita susţinere financiare dacă întâmpină probleme prin pierderea unor locuri de muncă în urma retragerii unor investiţii sau companii.

Potrivit unui comunicat din mai al Comisiei Europene, CE a propus să se aloce României 3,6 milioane de euro pentru a ajuta o mie de foşti salariaţi ai întreprinderii de produse siderurgice Mechel Câmpia Turzii şi ai producătorului Mechel Reparaţii Târgovişte SRL să îşi găsească noi locuri de muncă. Propunerea fusese transmisă spre aprobare Parlamentului European şi Consiliului de Miniştri al UE.

Grupul rus Mechel a vândut, în februarie 2013, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 de euro) combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă. Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

La sfârşitul lui 2011, grupul Mechel s-a confruntat, în cadrul operaţiunilor din România, cu dificultăţi financiare ca urmare a pierderilor cauzate de preţurile nefavorabile de pe pieţele europene ale oţelului. Societatea Mechel Câmpia Turzii a instituit o serie de măsuri vizând reducerea costurilor cu personalul, dar acestea nu au dus la remedierea dificultăţilor financiare ale întreprinderii, care a decis să iniţieze concedieri colective.

Concedierile au afectat, în special, oraşul Câmpia Turzii şi regiunea din jurul acestuia, situate în partea de sud-est a judeţului Cluj, în nord-vestul României, întrucât societatea Mechel Câmpia Turzii a fost cel mai mare angajator din zonă, având 1.837 de salariaţi (în iunie 2012), adică aproximativ o treime din numărul total al salariaţilor din regiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici