Proprietarii, obligaţi să-şi asigure locuinţele pentru 10.000 sau 20.000 de euro

Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede că proprietarii trebuie să îşi asigure obligatoriu locuinţele împotriva dezastrelor naturale, pentru suma de 10.000 sau 20.000 de euro, funcţie de tipul construcţiei, înfiinţându-se, totodată, un "Pool" de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.

22 afișări
Imaginea articolului Proprietarii, obligaţi să-şi asigure locuinţele pentru 10.000 sau 20.000 de euro

Proprietarii, obligaţi să-şi asigure locuinţele pentru 10.000 sau 20.000 de euro

Senatul a adoptat, cu 73 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă", proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuinţelor.

Actul normativ prevede că suma asigurată poate ajunge la echivalentul în lei a 20.000 de euro (pentru locuinţe de tip A), respectiv 10.000 de euro (pentru locuinţe de tip B).

Locuinţele tip A sunt construcţiile cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic sau chimic.

Locuinţele tip B sunt construcţiile cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alt tip de materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, înfiinţarea unui "Pool" de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), definit ca societate comercială de asigurare-reasigurare constituită prin asocierea societăţilor de asigurare autorizate să încheie asigurări obligatorii de locuinţe.

Legea arată că orice persoană care devine proprietară a unei locuinţe neasigurate va fi obligată să contracteze o asigurare obligatorie, în termen de 5 zile lucrătoare de la data autentificării tiltului de proprietate.

Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui act normativ. Forul decizional este Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici