Propunerea lui Remus Cernea privind parteneriatului civil a fost respinsă de senatorii jurişti

Propunerea legislativă privind reglementarea parteneriatului civil propusă de parlamentarul independent Remus Cernea a fost respinsă, marţi, cu unanimitate de către membrii Comisiei juridice de la Senat.

475 afișări
Imaginea articolului Propunerea lui Remus Cernea privind parteneriatului civil a fost respinsă de senatorii jurişti

Propunerea lui Remus Cernea privind parteneriatului civil a fost respinsă de senatorii jurişti (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

În timpul dezbaterilor, senatorul Mărinică Dincă a afirmat că toate propunerile făcute de Cernea sunt foarte bine reglementate în legislaţia românească.

La rândul său, senatorul PSD Ioan Chelaru, a spus că actele legislative în vigoare sunt acoperitoare inclusiv pentru acest domeniu, adăugând că unii dintre membrii Comisiei juridice au scris chiar cărţi pe acest subiect.

TITLURILE ZILEI

După criticile venite din partea membrilor Comisiei juridice, Remus Cernea a replicat: "Ştim bine că nu există nici un fel de obiecţie în afara unui astfel de proiect decât prejudecăţile de ordin homofob şi conservatorisme de inspiraţie religioasă. Legea de faţă ar trebui să fie votată în unanimitate de către Parlament, să vină în întâmpinarea unor oameni care chiar sunt în nevoie şi ale căror drepturi nu sunt recunoscute în ţara noastră".

El le-a cerut senatorilor să dea un vot favorabil acestui proiect, care vine în întâmpinarea unor oameni "care sunt în nevoie şi ale căror drepturi nu sunt deloc recunoscute, deopotrivă heterosexuali sau persoane de acelaşi sex".

Potrivit proiectului, singurele condiţii pentru partenerii care încheie un parteneriat civil sunt să aibă cel puţin 18 ani împliniţi, cel puţin unul dintre ei să fie cetăţean român sau cetăţean străin sau apatrid cu domiciliul în România şi niciunul dintre parteneri să nu fie căsătorit sau parte într-n alt parteneriat civil.

Potrivit propunerii, contractul de parteneriat civil se încheie în formă autentică, se semnează de către cei doi parteneri în faţa notarului public din circumscripţia Curţii de Apel pe raza localităţii în care cel puţin unul dintre parteneri îşi are domiciliul şi se înregistrează într-uj registru special numit "Registru opentru evidenţa parteneriatelor civile", ţinut la notarul respectiv

În propunerea legislativă se arată că serviciile medicale necesare unuia dintre parteneri care nu deţine o asigurare medicală se pot acorda în baza asigurării medicale a celuilalt partener civil şi că, în cazul spitalizării unuia dintre parteneri, celălalt este considerat aparţinător.

Pe de altă parte, se mai arată că, la momentul încheierii contractului, partenerii pot opta între: comunitatea legală, separaţia bunurilor sau comunitatea convenţională.

Senatul va dezbate iniţiativa legislativă în calitate de primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici