Video PROTESTUL faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, ajuns la a opta zi în Capitală. Peste 7000 de oameni au blocat Piaţa Universităţii - FOTO şi VIDEO

Participanţii la protestul din Capitală faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, al căror număr a crescut la peste 7.000, au blocat circulaţia în centrul oraşului, la Universitate.

3832 afișări

Traficul a fost blocat atât în rondul de la Universitate, cât şi pe bulevardul Nicolae Bălcescu.

Manifestanţii au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană!" şi au afişat bannere şi pancarte cu mesaje printre care "Sănătate - da, cianură - nu", "Anulaţi legea distrugerii Roşiei Montane ACUM!" şi "Implicarea resuscitează ţara".

Unii protestatari au făcut zgomot lovind peturi umplute cu pietricele, iar alţii au bătut în tobe.

Manifestanţii, în majoritate tineri, s-au adunat în Bucureşti duminică după-amiază, pentru a opta zi consecutiv, la fântâna de la Universitate.

De acolo, în jurul orei 19.00, ei au plecat în marş pe traseul bd. Nicolae Bălcescu - bd. Magheru - bd. Lascăr Catargiu - bd. Iancu de Hunedoara - Şoseaua Ştefan cel Mare - Calea Moşilor - bd. Carol, revenind în final la Universitate.

În timpul marşului, numărul lor a crescut de la aproximativ 1.000 iniţial la peste 7.000 la întoarcerea în Piaţa Universităţii.

Pe traseul manifestanţilor s-au aflat permanent jandarmi şi poliţişti de la Rutieră.

Protestatarii cer retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.

Proteste similare au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, printre care Cluj-Napoca, Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Sfântu Gheorghe, Suceava şi Iaşi.

Sâmbătă seară, protestatarii au mers în marş, de la Universitate, până la sediul televiziunii publice, unde au blocat un sens de circulaţie pe Calea Dorobanţilor.

La protestele de până acum din Capitală, manifestanţii au blocat timp de mai multe ore, în timpul nopţii, bulevardul Regina Elisabeta, Calea Victoriei, dar şi un sens al Bulevardului Nicolae Bălcescu. De asemenea, ei au protestat în Piaţa Constituţiei şi în Piaţa Victoriei.

Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate în alte oraşe din ţară, au început, duminică, după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roşia Montană Gold Corporation deţine la Roşia Montană (judeţul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Investiţia Roşia Montană, blocată de mai mulţi ani din cauza disputelor privind protecţia mediului, a fost inclusă în Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern şi prezentată ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deţine în prezent 80,69% din proiectul Roşia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici