Raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea DNA: Dosarele cu măsuri de supraveghere tehnică nu erau înregistrate în ECRIS / Cererile erau înmânate manual judecătorilor

Raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea DNA între 2014-2018 arată că dosarele având ca obiect măsuri de supraveghere tehnică nu au fost înregistrate în sistemul ECRIS, cererile Direcţiei de emitere a mandatelor de supraveghere şi interceptare fiind înmânate manual judecătorilor.

1611 afișări
Imaginea articolului Raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea DNA: Dosarele cu măsuri de supraveghere tehnică nu erau înregistrate în ECRIS / Cererile erau înmânate manual judecătorilor

Raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea DNA: Dosarele cu măsuri de supraveghere tehnică nu erau înregistrate în ECRIS / Cererile erau înmânate manual judecătorilor

Inspectorii Inspecţiei Judiciare, care au verificat perioada 2014-2018 din activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au constatat că dosarele având că obiect măsuri de supraveghere tehnică nu au fost înregistrate în sistemul ECRIS, nefiindu-le generat număr de dosar în această aplicaţie, se arată în raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea DNA, obţinut de luju.ro.

Astfel, ele erau înregistrate în ordinea numerelor primite din registrele special constituite în acest sens, în fiecare an.

TITLURILE ZILEI

"La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, din verificările directe efectuate, a rezultat că dosarele având că obiect măsuri de supraveghere tehnică prevăzute de art. 138 Cod procedură penală, în perioada de referinţă, nu au fost înregistrate în aplicaţia Ecris, nefiindu-le generat număr de dosar din această aplicaţie, şi au fost înregistrate în ordinea numerelor primite din registrele special constituite în acest sens, în fiecare an", se arată în raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea DNA.

Potrivit inspectorilor, această modalitate de înregistrare este contrară dispoziţiilor articolului 109/2 alin. (2) din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care prevede: "Cauzele având că obiect cererile, propunerile, plângerile sau contestaţiile date prin lege în competenţă judecătorului de drepturi şi libertăţi se înregistrează în sistemul ECRIS ca dosare distincte'.

Totodată, solicitările DNA de emitere a mandatelor de supraveghere şi interceptare erau repartizate manual judecătorului planificat în ziua în care solicitarea era primită de Înalta Curte de Casaşie şi Justiţie.

"Verificările au relevat că, în perioada 2014-2017, la Secţia penală a instanţei supreme a fost desemnat să soluţioneze astfel de cereri un număr limitat de judecători ai secţiei (în medie 4 judecători), fiecare din judecătorii astfel desemnaţi fiind cuprins în planificarea întocmită lunar şi aprobată de Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. În ceea ce priveşte modalitatea de repartizare a acestor cereri, din verificările directe efectuate a rezultat că dosarele având că obiect măsuri speciale de supraveghere tehnică au fost repartizate manual judecătorului de drepturi şi libertăţi planificat în ziua primirii cererii", potrivit documentului citat.

Planificarea, arată raportul, se întocmea prin includerea câte unui judecător dintre cei desemnaţi, în fiecare săptămână, iar toate cererile primite în săptămâna respectivă erau repartizate manual judecătorului din planificare.

În situaţia în care un judecător soluţionase deja o cerere în legătură cu un dosar de urmărire penală, următoarele cereri care vizează acelaşi dosar îi erau repartizate manual tot lui.

Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, în perioada 2014-2018 au fost înregistrate 953 de cereri ale DNA de emitere de mandate de interceptare şi supraveghere, iar dintre acestea, 942 au fost admise, procentul fiind de 98,85%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici