Raport MCV: România a înregistrat REGRESE în justiţie/ CE vrea suspendarea procedurilor vizând numirea şi revocarea procurorilor-şefi/ Comisia recomandă supravegherea eficientă a serviciilor

Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

23495 afișări
Imaginea articolului Raport MCV: România a înregistrat REGRESE în justiţie/ CE vrea suspendarea procedurilor vizând numirea şi revocarea procurorilor-şefi/ Comisia recomandă supravegherea eficientă a serviciilor

Raportul MCV: România a înregistrat regrese în justiţie / CE vrea suspendarea procedurilor vizând procurori

În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. "Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (...)", se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

"Drept rezultat, cele 12 recomandări formulate în raportul din 2017 nu mai sunt suficiente pentru oprirea monitorizării în cadrul MCV, aşa cum fixase obiectivul preşedintele CE, Jean-Claude Juncker. Este necesar ca principalele instituţii din România să demonstreze un angajament clar în favoarea independenţei justiţiei şi combaterii corupţiei, acestea fiind elemente-cheie indispensabile; de asemenea, este necesară restabilirea garanţiilor şi sistemului de control şi echilibru la nivel naţional, pentru a acţiona când există riscul regreselor", precizează Comisia Europeană.

CITEŞTE ŞI: Frans Timmermans: Monitorizarea Bulgariei în cadrul MCV s-ar putea încheia în 2019

Pentru remedierea situaţiei, Executivul UE recomandă României "să suspende imediat aplicarea legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă" aferente. De asemenea, Bucureştiul este îndemnat să ţină cont în totalitate de recomandările formulate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), precum şi de cele ale Comisiei Veneţia şi ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO).

Comisia Europeană recomandă României "să suspende imediat toate procedurile în derulare de numire ori revocare a procurorilor de rang înalt".

"În privinţa României, deşi au fost luate unele măsuri pentru aplicarea recomandărilor finale ale raportului din ianuarie 2017, evoluţiile din ultimele 12 luni au generat dubii şi regrese comparativ cu progresele din ultimii zece ani. Mă refer la cazul legilor justiţiei, la presiunile asupra sistemului judiciar (...)", a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, subliniind că Bucureştiul a primit opt recomandări de care ar trebui să ţină cont imediat. "Aceste măsuri sunt esenţiale pentru relansarea reformelor şi pentru reluarea parcursului în sensul încheierii monitorizării MCV", a subliniat Timmermans, îndemnând Bucureştiul să suspende imediat aplicarea legilor justiţiei, a ordonanţelor guvernamentale de urgenţă şi a modificărilor la codurile penale.

CE recomandă României să supravegheze eficient activitatea serviciilor de informaţii

Comisia Europeană recomandă României să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării acestora cu instituţiile judiciare.

Referindu-se la protocoalele de colaborare între instituţiile judiciare şi serviciile de informaţii din România, Comisia Europeană subliniază că "activităţile agenţiilor de informaţii nu sunt o problemă de monitorizat de către UE", fiind "în afara exigenţelor stabilite în cadrul MCV".

"Este rolul instanţelor judiciare să stabilească dacă acuzaţiile specifice privind abuzuri sunt sau nu întemeiate şi ar fi nevoie de o investigaţie imparţială şi transparentă pentru a se stabili dacă au fost eşecuri sistematice de genul colectării ilegale de dovezi ori a unor acţiuni ilegale de influenţare a magistraţilor şi dacă actualele garanţii legale trebuie consolidate. În mod clar, este important să se asigure un cadru în care serviciile de informaţii să fie supravegheate corespunzător, astfel încât delictele să fie investigate şi sancţionate eficient, respectându-se în totalitate drepturile fundamentale, iar publicul să aibă încredere că este asigurată independenţa justiţiei", se arată în raportul Comisiei Europene elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici