RECENSĂMÂNT 2011 - Efectele dramatice s-ar putea resimţi nu acum, ci peste 10 ani

Scăderea populaţiei relevată de recensământul din vara trecută îşi va demonstra efectele care pot fi dramatice nu astăzi, ci pe termen mediu.

634 afișări
Imaginea articolului RECENSĂMÂNT 2011 - Efectele dramatice s-ar putea resimţi nu acum, ci peste 10 ani

RECENSĂMÂNT 2011 - Efectele dramatice s-ar putea resimţi nu acum, ci peste 10 ani (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

Uluiala sau calmul ("ştiam noi") cu care au fost primite rezultatele preliminare - un minus al populaţiei, în 10 ani, de 2,6 milioane - trebuie să facă loc analizei şi să ne pună pe gânduri, arată economiştii: ne îndreptăm spre o răsturnare a piramidei vârstelor; cei care au plecat dau semne că nu se vor mai întoarce, ceea ce va conduce la deteriorarea capitalului uman şi financiar; una dintre cele mai mari sfidări va fi găsirea formulei de menţinere a "mecanismelor de ajustare" (pensionari/salariaţi).

Criza demografică începută cu mulţi ani în urmă (depopularea nu s-a produs peste noapte) va lovi dramatic începând cu 2030 când generaţia celor care au acum în jur de 40-45 de ani se va retrage din activităţile economice.

"Pentru o ţară, depopularea este dra­matică", punctează profesorul de economie Daniel Dăianu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici