Replica unei case de 150 de ani, scoasă la vânzare în Muzeul în Aer Liber din Sibiu. La ce preţ poate fi cumpărată

Replica unei case tradiţionale de 150 de ani, din Mărginimea Sibiului, a fost scoasă la vânzare, aceasta putând fi demontată şi montată într-un alt loc în câteva ore, costul proiectului ridicându-se la suma de 45.000 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

3139 afișări
Imaginea articolului Replica unei case de 150 de ani, scoasă la vânzare în Muzeul în Aer Liber din Sibiu. La ce preţ poate fi cumpărată

Replica unei case de 150 de ani, scoasă la vânzare în Muzeul în Aer Liber din Sibiu. La ce preţ poate fi cumpărată (Imagine: Ovidiu Dumitru Matiu/ Arhiva Mediafax Foto)

Muzeul în Aer Liber din Sibiu organizează, sâmbătă şi duminică, "Târgul de case – Grădină şi peisaj în satul tradiţional”, un eveniment care îşi propune încurajarea construcţiilor făcute după tipare tradiţionale din punct de vedere arhitectural.

Potrivit directorului Muzeului în Aer Liber din Sibiu, Ciprian Ştefan, în cadrul "Târgului de case – Grădină şi peisaj în satul tradiţional”, specialiştii Muzeului au construit o casă tradiţională, în copie fidelă a uneia existente în muzeu, din zona Mărginimii Sibiului, satul Tilişca, costurile proiectului ridicându-se la suma de 45.000 lei.

"Muzeul Astra a demarat în premieră naţională un program de conştientizare a populaţiei că suntem datori a respecta şi promova altfel memoria locului. Specialiştii Muzeului au construit o casă tradiţională din Marginimea Sibiului, mai exact din Tilişca, fiind o copie fidelă a casei existente în muzeu datată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Casa poate fi adaptată la condiţiile de trai din secolul XXI. Planimetric, ea prezintă trei încăperi cu o suprafaţă utilă de 54 metri pătraţi. (...) Uşile şi ferestrele sunt copii după cele originale, iar podeaua şi tavanul sunt din lemn de brad fasonat. Costurile proiectului se ridică la suma de 45.000 lei, iar aici este inclusă şi remontarea casei la destinaţie”, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, Ciprian Ştefan, managerul general al muzeului.

Întrebat în cât timp speră să vândă casa, Ciprian Ştefan a spus că aceasta îşi va găsi proprietar în maxim o lună.

"Am consumat în jur de 22 de metri cubi de lemn. Pentru a o aduce în acest stadiu s-au lucrat 30 de zile. Patru oameni au lucrat cam opt ore pe zi. Totul este lucrat manual, mai puţin debitarea buştenilor, dar am aplicat o cioplire în aşa fel încât să închidem porii lemnului pentru a nu fi atacat de insecte. În interior recomandăm lâna pentru izolaţie sau tencuiala de mortar de nisip cu var şi atins puţin cu ciment. Se pot pune instalaţie electrică şi sanitară în oricare dintre cele trei încăperi. Noi sperăm să o vindem în cel mult o lună de zile, iar banii vor intra în bugetul instiuţiei, pentru că noi trebuie să ne gândim la surse alternative pentru a obţine venituri”, a mai declarat Ciprian Ştefan.

Nicolae Tolomeiu, restaurator în muzeu de mai bine de 30 de ani, a declarat că se poate demonta casa în maxim patru ore, apoi se remontează, dar şi că, pentru a o face locuită, viitorul proprietar trebuie să mai investească, pe lângă cei 10.000 de euro pe care îi plăteşte muzeului, încă pe atât, pe fundaţie, soclu şi utilităţi.



"Târgul de case – Grădină şi peisaj în satul tradiţional" a început sâmbătă şi se va încheia duminică la ora 17.00, în Muzeul în Aer Liber din Sibiu, timp în care se vor derula şi ateliere tradiţionale de prelucrare meşteşugărească a lemnului, printre care prezentarea unor tehnici arhaice de tâmplărie / confecţionare de mobilier aferent inventarului caselor ţărăneşti (cuiere, scaune tâmplăreşti specifice mobilierului săsesc, bănci cu spătar); sisteme de împrejmuire tradiţionale reprezentative pentru zona etnografică şi istorică a Lăpuşului (tipul de gard pentru curte / grădină din nuiele împletite); dar şi demonstraţii practice de prelucrare (secţionare longitudinală) a buştenilor de răşinoase cu un circular acţionat de un motor Diesel monocilindru, ilustrativ pentru nivelul de civilizaţie tehnică în satele româneşti de la jumătatea secolului XX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici