REPORTAJ - Minunea recensământului: Cum au ajuns 74 de unguri la Crângu, în Teleorman?

Albul lăptos al Câmpiei Teleormanului se smântâneşte la orizont într-o adiere de ceaţă. Fix pe la jumătatea drumului dintre Alexandria şi Turnu Măgurele, satul Crângu îşi urmează, la fel de sute de ani, existenţa molcomă a aşezărilor de câmpie: casele sunt case; drumurile, drumuri; cârciumile, cârciumi.

733 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ - Minunea recensământului: Cum au ajuns 74 de unguri la Crângu, în Teleorman?

REPORTAJ - Minunea recensământului: Cum au ajuns 74 de unguri la Crângu, în Teleorman? (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Doar o întâmplare haioasă şi oarecum stupidă, apărută din nimic, a ameninţat pentru un timp să-i zguduie liniştea seculară. Şi anume, faptul că recensământul abia încheiat a "descoperit" printre fiii satului 74 de etnici maghiari.

"Unguri?! Fugi mă, nene, cu ursu'"

"Unde, bre, aci la noi?!", răspunde întrebând, "anesteziat" de ştire, un crângan vechi, care-şi ştie consătenii, din generaţie în generaţie, ca pe propriul arbore genealogic. "Unguri?! Fugi mă, nene, cu ursu'. Mata visezi! Păi, nu i-aş cunoaşte eu?! N-aş fi aflat eu de ei, 70 de ani, de când m-am născut, aci?! Nu le-aş fi cunoscut eu, vorba? Glumeşti, nu?!", zice şi mă priveşte dintr-o parte, cu distributiva - în coada ochiului, cum s-ar spune -, încurcat între a zâmbi şi a se mira "iar, din nou", de gogomănie. "Nooo! Nici vorbă!", îl susţine şi femeia lui, cu aerul că i-a ferit Dumnezeu de cataclism. "Aici suntem ăştia ai noştri, mămică, de când ne ştim". "Poate mai la deal, ori la Drăcea" îmi zice altă femeie, mai tânără.

Citeşte mai departe pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici