Reprezentanţii studenţilor acuză Guvernul că nu şi-a respectat angajamentele din 2016

Reprezentanţii studenţilor acuză Guvernul că nu şi-a respectat angajamentele luate faţă de tineri în timpul campaniei electorale din 2016, precizând că li s-au promis majorări de burse şi alocaţii.

474 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii studenţilor acuză Guvernul că nu şi-a respectat angajamentele din 2016

Reprezentanţii studenţilor acuză Guvernul că nu şi-a respectat angajamentele din 2016

“Multe dintre asumările, atât financiare, cât şi principiale, luate oficial de cele două partide aflate la guvernare (...) sunt deja depăşite, deşi nici măcar nu au fost îndeplinite. Realitatea din prezent necesită deja alte ajustări bugetare, nu doar din cauza faptului că asumările nu au fost puse în practică atunci când ar fi fost necesar, ci şi din motivul că, adeseori, modul de calcul al diferitelor fonduri alocate învăţământului superior nu ţine cont de nişte factori elementari, care să reflecte atât fluctuaţiile economice, cât şi situaţia actuală socio-economică a României”, se arată într-un comunicat al Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).

TITLURILE ZILEI

ANOSR spune că asumările Partidului Social Democrat (PSD), semnate de preşedintele Liviu Dragnea, prevedeau ca în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 să se regăsească mai multe majorări de burse şi alocaţii.

Printre acestea se numără creşterea alocaţiei pentru burse studenţeşti la valoarea de 201 lei/ student bugetat; creşterea fondului pentru acordarea subvenţiei cămine-cantine, în vederea dublării acesteia (în prezent, presupunând o creştere de 117.331.510,2 lei); Finanţarea de bază în anii 2017-2018 să ajungă până la suma de 6.522 lei/ student echivalent; Alocarea unui buget de 44.000.000 lei în vederea subvenţionării transportului local al studenţilor cu mijloace de transport în comun.

“Deşi au fost câteva asumări îndeplinite până în momentul de faţă, nu putem vorbi despre o creştere semnificativă a calităţii învăţământului superior, efectele creşterilor bugetare ameliorând doar anumite aspecte urgente şi atingând aproape normalitatea realităţii socio-economice actuale. Asumările financiare sunt cuantificabile, dar prin superficialitatea cu care se tratează încă multe probleme ale sistemului educaţional românesc, ne punem inevitabil întrebarea: este educaţia o prioritate a statului român în momentul de faţă?”, se mai arată în sursa citată.

De asemenea, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România susţine că bursele acordate studenţilor bursieri ai statului român (etnicii români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia ş.a.) nu au beneficiat de o creştere din anul 2008, solicitând adoptarea unor măsuri de majorare.

“Conform legislaţiei în vigoare, nicio bursă oferită studenţilor din România nu poate fi mai mică de 578 lei. Astfel, pentru a elimina orice situaţie discriminatorie, dar şi pentru a creşte gradul de incluziune şi echitate faţă de această categorie de studenţi, ANOSR solicită creşterea cuantumului burselor specifice la valoarea bursei minime propuse de CNFIS, şi anume 578 lei, pentru studenţii care urmează programe de studii de licenţă şi 1.156 lei pentru studenţii care urmează programe de studii de masterat”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii studenţilor spun că impactul bugetar pe care această măsură l-ar avea ar fi de 104.294.320 lei pentru anul 2019.

Alinaţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România mai spune că majorarea anumitor fonduri alocate învăţământului superior a fost departe de atingerea asumărilor făcute. Reprezentanţii studenţilor spun că a existat o creştere a finanţării de bază, care a fost una modestă - de 6.522 lei pentru student.

Totodată, fondul pentru cămine-cantine a beneficiat de o creştere cu aproximativ 20% faţă de anul 2016, dar asumarea a fost de a dubla această sumă, spun reprezentanţii studenţilor.

“ În anul 2016, coaliţia de guvernare şi-a asumat dublarea acestui fond, necesităţile din zilele noastre atrag după sine nevoia de recalculare a fondului după o formulă care să reflecte realitatea actuală. Astfel, considerăm ca fiind relevant în vederea actualizării subvenţiei cămine-cantine să se ţină cont de trei factori importanţi: factorul inflaţionist, creşterea economică, precum şi creşterile salariale. Pentru anul 2019, subvenţia acordată per student căminizat ar trebui să fie de minimum 6.029 lei”, se mai arată în comunicat.

ANOSR spune că alocaţia bugetară pentru subvenţia cămine-cantine pentru anul 2019 ar trebui să constituie cel puţin 589.413.127 de lei.

Reprezentanţii studenţilor solicită actualei coaliţii de guvernare să aplice măsurile necesare pentru a-şi îndeplini toate angajamentele luate la începutul mandatului, precizând că îşi doreşte ca actuala clasă politică să demonstreze că are maturitatea de a-şi asuma educaţia ca fiind o prioritate naţională.

“Din păcate, în prezent, educaţia continuă să sufere de o subfinanţare cronică, iar problemele din universităţile româneşti capătă amploare anual. Spre exemplu, numărul locurilor de cazare este în scădere, iar condiţiile întâlnite în cămine sau în unităţile de servire a mesei au suferit degradări constante şi nu îndeplinesc necesităţile studenţilor. De aceea, solicităm coaliţiei de guvernare să implementeze toate mecanismele necesare ca finanţarea învăţământului superior să fie corelată cu realităţile zilelor noastre şi să se focuseze pe nevoile studenţilor”, a declarta, preşedintele ANOSR, Petrişor-Laurenţiu ŢUCĂ.

De asemenea, reprezentanţii studenţilor mai spun că până la finalizarea perioadei de guvernare, respectiv anul 2020, coaliţia de guvernare mai prevedea următoarele măsuri: Alocarea finanţării de 1% din Produsul Intern Brut pentru cercetarea ştiinţifică; Creşterea anuală continuă a finanţării educaţiei, astfel încât în perioada mandatului 2016-2020 să fie 6% din PIB; Investiţii pentru infrastructură şi mijloace didactice şi de cercetare; Construirea a cel puţin 30 de cămine noi, precum şi modernizarea celor deja existente.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici