- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.11.2024, 13:05)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România devine prima ţară din lume cu o Lege pentru participarea copiilor în procesul decizional
Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat, marţi, proiectul legislativ pentru completarea Legii nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, un proiect care asigură participarea copiilor la deciziile care îi privesc, la nivel local şi central.
Urmărește
12167 afișări
România devine prima ţară din lume cu o Lege pentru participarea copiilor în procesul decizional
Proiectul de lege care permite participarea copiilor în procesele decizionale la nivelul administraţiei publice centrale şi locale va asigura un cadru legal prin care vocea copiilor să fie auzită şi luată în considerare în formularea politicilor şi deciziilor care îi afectează direct. Prin adoptarea Legii, România devine prima ţară din lume care reglementează, la nivel de legislaţie primară, participarea copiilor în procesul decizional.
„Adoptarea acestui proiect de lege este un pas major către o Românie în care fiecare voce contează, indiferent de vârstă. Copiii sunt nu doar beneficiarii deciziilor noastre de astăzi, ci şi viitorii lideri ai ţării. Prin această lege, le oferim posibilitatea de a-şi exprima opiniile, de a învăţa despre responsabilitatea civică şi de a se implica activ în viaţa comunităţilor din care fac parte”, a declarat ministrul Natalia-Elena Intotero.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri parlamentare 2024. 98% dintre voturi au fost numărate
-
Cine sunt POT şi S.O.S. România, noile partide din Parlament. Cine este SENS, partidul aflat la pragul de Parlament
-
Lidera POT anunţă post cu apă de trei zile după intrarea în Parlament: "Slavă lui Hristos pentru tot ce ne-a dat". Partidul l-a susţinut pe Călin Georgescu
-
Decizie controversată. Preşedintele Joe Biden l-a graţiat pe fiul său Hunter Biden
Principalele obiective ale legii includ consultări anuale cu copiii, astfel că instituţiile publice centrale şi locale vor organiza cel puţin o sesiune de consultări anuale cu copiii, asigurând astfel un dialog deschis şi protejat pe teme de interes pentru aceştia, includ, de asemenea, o comunicare accesibilă, iar în acest sens, instituţiile vor publica, într-un limbaj prietenos şi adaptat copiilor, informaţii despre activităţile şi obiectivele lor, promovând astfel transparenţa şi facilitând participarea informată a copiilor în viaţa publică.
Un alt obiectiv este implicarea activă a copiilor în deciziile care îi privesc: Legea creează un mecanism prin care opiniile copiilor sunt integrate în procesul decizional, contribuind astfel la formarea unor cetăţeni implicaţi civic şi responsabili.
Legea se aliniază cu Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene şi Convenţia ONU privind drepturile copilului, recunoscând dreptul copiilor de a-şi exprima liber opiniile şi de a avea un rol activ în deciziile care îi afectează.
Proiectul îşi va continua parcursul natural, mergând spre promulgare la Preşedintele României, iar ulterior Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, alături de principalii parteneri, va elabora metodologia de aplicare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL CURS 21:00 (fără Diaspora) – Alegeri parlamentare 2024: PSD conduce cu 25,7% pentru Senat și 25,5% pentru Camera Deputaților. AUR e pe locul 2, cu 19,5% și 19,3%
Citește pe www.zf.ro: Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Cartierul Henri Coandă va avea, după 20 de ani, drumuri asfaltate şi iluminat modern. Anunţul făcut de Nicuşor Dan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL 19:00 (fără Diaspora). Alegeri parlamentare 2024: PSD – 26%, AUR – 19%, USR – 15,5%, PNL – 15,5%
Ce nu ştie nimeni despre şefa POT: Are două masterate în finanţe şi real-estate în Europa şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro pe pieţele din Australia, Ungaria sau Germania
Cine este cel mai deştept om din lume. El nu ridică niciodată tonul, nu îşi pierde calmul şi nu este niciodată stresat
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
PROSPORT.RO
EXIT POLL Parlamentare 2024. Rezultatele oficiale de la 9:00. Partidul care nu a atins pragul electoral
CANCAN.RO
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci prea MULT în week-end. Mihaela Bilic: „Avem trei variante…”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe