România, o insulă de stabilitate în Europa de Est? Profesorul Robert D. Kaplan: România a evitat toate catastrofele de după căderea Zidului Berlinului

  • În cadrul evenimentulului aniversar Deloitte cu ocazia a 30 de ani de prezenţă în România, invitatul special a fost expertul în geopolitică şi scriitorul Robert D. Kaplan.
  • Robert D. Kaplan este unul dintre cei mai apreciaţi analişti şi politologi din lume.
  • Acesta a vorbit despre cât de mult s-a schimbat România după căderea regimului comunist şi despre importanţa României în regiune.
14637 afișări
Imaginea articolului România, o insulă de stabilitate în Europa de Est? Profesorul Robert D. Kaplan: România a evitat toate catastrofele de după căderea Zidului Berlinului

Autorul american şi-a început discursul prin a spune că prima sa vizită în România a fost în anul 1973 şi că a văzut România de mai multe ori în anii '80, "cel mai dificil deceniu al României din secolul XX", amintind despre cozile nesfârşite la alimente şi bulevardele goale deoarece numărul maşinilor era foarte scăzut.

Expertul în geopolitică spune că a putut observa vizual cum România s-a schimbat "dramatic, într-o direcţie pozitivă" trecând pe lângă mai multe crize pe parcursul ultimilor 33 de ani.

"Românii se plâng despre vieţile lor, dar din perspectiva mea de istoric, România a evitat toate catastrofele din această parte a lumii de după căderea Zidului Berlinului" a declarat Robert D. Kaplan.

Acesta a menţionat că România nu a trecut prin conflicte etnice ca în Iugoslavia, că în statul nostru nu s-a instalat haosul ca în Bulgaria şi Albania şi că nu am trecut printr-o criză economică masivă asemănătoare celei din Grecia. Robert D. Kaplan a adăugat că România nu a fost afectată de fluxul mare de refugiaţi de acum mai bine de cinci ani.

"Toate catastrofele au ocolit România, aşa că acest lucru face ca România să fie o insulă de stabilitate şi devine din fericire plictisitor, unde nimic special nu se întâmplă, cu excepţia unei creşteri economice constante" a adăugat expertul.

Robert D. Kaplan susţine că e un lucru bun ca într-o ţară să nu se întâmple nimic special deoarece "într-o ţară prosperă, lucrurile sunt plictisitoare şi majoritatea oamenilor nu discută despre politică".

Robert D. Kaplan este autorul a numeroase bestsellere, printre ele numărându-se "Răzbunarea Geografiei", "Fantomele Balcanilor. O călătorie în inima istoriei" şi "În umbra Europei. Două războaie reci şi trei decenii de călătorie prin România şi dincolo de ea".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici