Românii au împrumutat în criză 2 miliarde de euro de la bănci ca să îşi cumpere case

Finanţările în valută sunt preferate de clienţi datorită dobânzilor mai mici, dar apetitul pentru astfel de împrumuturi este încurajat şi de exprimarea preţurilor în euro.

429 afișări
Imaginea articolului Românii au împrumutat în criză 2 miliarde de euro de la bănci ca să îşi cumpere case

Românii au împrumutat în criză 2 miliarde de euro de la bănci ca să îşi cumpere case (Imagine: Shutterstock)

Creditul ipotecar a bifat încă o lună de creştere în august, soldul total (valoarea creditelor rămase de rambursat) urcând la echivalentul a 7,3 mld. euro, susţinut de finan­ţările acordate de bănci cu garanţia statului.

Creşterea din luna august este echivalentă cu 90 mil. euro, potrivit datelor BNR.

Soldul împrumuturilor acor­date pentru achiziţia de locuinţe a urcat cu aproape 720 mil. euro în ultimul an şi cu peste 2 mld. euro de la sfârşitul anului 2008, când criza îşi făcea debutul pe plan local.

"Creditele acordate prin programul «Prima casă» sunt în continuare vedeta creditelor imobiliare, proporţia acestora fiind de peste 60% din totalul vânzărilor", spune Adrian Jantea, director de promovare şi distribuţie persoane fizice în cadrul BRD.

Aproximativ 46.000 de persoane au luat credite ipotecare garantate de stat prin "Prima casă" de la începutul programului, la jumătatea anului 2009, şi până în prezent.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici