Românii sărbătoresc 150 de ani de la Unirea Principatelor Române (Galerie Foto)

Manifestările dedicate împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române au început, sâmbătă dimineaţă, în Piaţa Unirii din Iaşi, cu un concert de muzică populară, la eveniment fiind prezente peste cinci sute de persoane.

365 afișări
Imaginea articolului Românii sărbătoresc 150 de ani de la Unirea Principatelor Române (Galerie Foto)

Manifestări cu ocazia a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Iaşi (Imagine: Mediafax Foto)

Manifestările dedicate împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române au început în Piaţa Unirii din Iaşi după ora 9.00, cu un spectacol de muzică populară, susţinut de Nicolae Furdui Iancu, Sofia Vicoveanca, Maria Dragomiroiu şi Irina Loghin.

Liderii locali ai PSD, PDL şi PNL au decis ca în acest an ziua de 24 Ianuarie să nu mai fie politizată, ca în anii precedenţi, îndemnându-şi simpatizanţii să nu vină în Piaţa Unirii cu însemnele partidelor politice pe care le simpatizează, ci doar cu steagul naţional.

TITLURILE ZILEI

Băsescu s-a prins într-o Horă a Unirii, la Iaşi, şi a primit petiţii de la câteva persoane

Preşedintele Traian Băsescu s-a prins într-o Horă a Unirii, în jurul statuii lui Alexandru Ioan Cuza de la Iaşi, după care a mers pe jos până la Biserica "Trei Ierarhi", unde s-a închinat la mormântul domnitorului, şeful statului plecând de la Iaşi în jurul orei 12.30.

După discursurile susţinute de politicieni în Piaţa Unirii din Iaşi, au fost depuse coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, apoi a avut loc defilarea militarilor şi jandarmilor.

Şeful statului, Traian Băsescu, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, ministrul Turismului, Elena Udrea s-au prins apoi, alături de ieşeni, într-o Horă a Unirii, în jurul statuii lui Cuza.

Şeful statului a plecat apoi pe jos, singur, la Biserica "Trei Ierarhi" din municipiu, pentru a se închina la mormântul lui Cuza, el parcurgând distanţa de câteva sute de metri în aproximativ 45 de minute, după ce s-a oprit să dea mâna şi să vorbească cu oamenii adunaţi pe traseu. Preşedintele a primit mai multe plicuri cu diverse plângeri ale unor ieşeni care i-au cerut sprijinul în rezolvarea unor probleme.

După ce s-a închinat la mormântul lui Cuza, alături de ceilalţi politicieni, care ajunseseră la lăcaşul de cult înaintea sa, preşedintele a avut o scurtă discuţie cu mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan. La ieşirea din curtea bisericii, Băsescu a fost întâmpinat de doi sindicalişti de la societatea Nicolina, care i s-au plâns de situaţia dificilă în care se află fabrica.

"O să vin foarte curând din nou la Iaşi şi o să vizitez şi societatea Nicolina. Până atunci, v-aş ruga să-mi trimiteţi un material cu problemele la zi ale fabricii", le-a spus Băsescu celor doi sindicalişti.

Şeful statului le-a declarat apoi jurnaliştilor că a apreciat faptul că sărbătoarea nu a fost politizată, spre deosebire de anii anteriori, când Piaţa Unurii a fost transformată într-un loc de dispute politice.

"Apreciez ceea ce s-a întâmplat în acest an. Partidele au fost înţelepte şi nu s-a mai petrecut politizarea de anul trecut. Am văzut în piaţă doar culorile tricolorului, şi nu culorile partidelor politice", a spus preşedintele.

În jurul orei 12.30, preşedintele Traian Băsescu, cât şi ceilalţi demnitari de la Bucureşti au plecat de la Iaşi.

Preşedintele Băsescu, la manifestările de la Focşani dedicate Unirii Principatelor Române

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, sâmbătă, în jurul orei 15.45, la manifestările de la Focşani dedicate Unirii Principatelor Române.

Mii de persoane se aflau, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Teatrului "Maior Gheorghe Pastia" din Focşani, la manifestările dedicate împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, unde în jurul orei 15.45 a ajuns şi preşedintele Traian Băsescu.

După ce Garda de Onoare i-a prezentat onorul, Băsescu a fost întâmpinat de către preşedintele CJ Vrancea, Marian Oprişan.

 

Preşedintele Traian Băsescu a participat, la Tetrul Municipal din Focşani, la lansarea unei emisiuni filatelice dedicate împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române.

După ce a participat la lansarea emisiunii filatelice, Băsescu a ieşit în piaţa Teatrului Gheorghe Pastia.

Pe scena din piaţă se află Mircea Geoană, Marian Vanghelie, Ecaterina Andronescu, Dan Nica, Nicolae Nemirschi, Elena Udrea, Monica Ridzi, Marian Oprişan, Roberta Anastase. De asemene, este prezent şi PS Eftimie, episcopul Romanului.

Programul manifestărilor de la Focşani mai cuprinde recitaluri ale cântăreţilor de muzică populară Veta Biriş, Margareta Clipa şi Floarea Calotă.

Manifestările dedicate împlinirii a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române se vor încheia cu defilare şi retragerea cu torţe a unui detaşament militar.

Şeful statului, Traian Băsescu, preşedintele Senatului Mircea Geoană, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, miniştrii, ambasadori, dar şi alţi invitaţi au participat, după încheierea manifestărilor prilejuite de Ziua Unirii, la un dineu oferit de preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, la Casa Armatei din Focşani.

După dineu, şeful statului a plecat de la Focşani, în timp ce Mircea Geoană, Roberta Anastase şi miniştrii au mers la Consiliul Judeţean Vrancea, unde participă la o întâlnire cu autorităţile judeţene.

Premierul Emil Boc sărbătoreşte Unirea Principatelor la Cluj-Napoca

Premierul Emil Boc a ajuns, sâmbătă, în jurul orei 9.50, în centrul municipiului Cluj-Napoca, unde participă la manifestările organizate de Primărie cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Premierul a ajuns la Cluj-Napoca încă de vineri seară şi a avut o întâlnire, la sediul Primăriei, cu primarul interimar al municipiului, Sorin Apostu.

Sâmbătă dimineaţă, în jurul orei 9.50, premierul Boc a ajuns în centrul municipiului, unde a trecut în revistă Garda de Onoare, şi a participat la ceremonia de depunere de coroane şi jerbe de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din faţa Palatului Administrativ din Cluj-Napoca.

La finalul ceremoniilor de depuneri de coroane de flori, premierul Emil Boc s-a prins într-o horă a Unirii în faţa statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza împreună cu primarul interimar Sorin Apostu şi clujenii care au participat la manifestările organizate cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Emil Boc a jucat hora Unirii alături de primarul interimar Sorin Apostu şi de clujenii care au participat la manifestări.

În discursul ţinut în faţa statuii lui Alexandru Ioan Cuza, premierul Emil Boc a transmis un mesaj de unitate, declarând că în momente grele românii trebuie să fie uniţi.

"Ce avem de învăţat generaţiile prezente din exemplele înaintaşilor noştri, că în momente grele trebuie să fim uniţi şi că numai unirea face puterea. Dacă suntem uniţi putem trece peste toate greutăţile vremii", a spus Boc.

Premierul a subliniat că "aici la noi acasă avem puterea de a trece împreună peste tot ce este greu".

Referindu-se la o afirmaţie a lui Ion Ghica, potrivit căruia poştalionul făcea de la Focşani la Bucureşti o zi, Emil Boc a arătat că şi astăzi, în 2009, se face tot o zi dintr-un colţ în altul al ţării din cauza infrastructurii precare.

"În mod normal este o provocare pentru modernizarea în continuare a României de a avea acces la infrastructura care să ne permită să fim uniţi şi să ardem aceste distanţe ale ţării prin ceea ce înseamnă o infrastructură modernă, prin ceea ce înseamnă provocările actuale pentru guvernanţii noştri", a afirmat premierul Boc.

Emil Boc a părăsit zona din faţa Palatului Administrativ unde s-a desfăşurat ceremonia de depunere de coroane de flori, fiind aşteptat, la ora 20.00, în Piaţa Avram Iancu din municipiu, unde vor avea loc focuri de artificii.

Programul manifestărilor de la Cluj prilejuite de sărbătorirea a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române mai include un simpozion ştiinţific, un concert de muzică populară şi focuri de artificii.

De la ora 13.00, este prevăzut un simpozion ştiinţific organizat în Sala de Sticlă a Primăriei, unde vor susţine prelegeri mai mulţi profesori universitari. Tot în Sala de Sticlă a Primăriei va fi inaugurată o expoziţie documentară organizată de Arhivele Naţionale.

De la ora 18.00, va avea loc un spectacol artistic organizat la Casa de Cultura a Studenţilor, susţinut de Aurel Tămaş, Marinela Zegrean Istici, Marioara Leşe, Maria Dan Golban, Florin Bota, Raul Oltean, Marian Dascăl, Ciprian Peteleu. La eveniment vor participa şi orchestra profesională "Cununa Transilvană" şi ansamblurile folclorice "Mugurelul", "Doina Clujului", "Crăişorul" şi "Mărţişorul".

Manifestările organizate cu ocazia sărbătoririi a 150 de ani de la Unirea Principatelor Române se vor încheia la Cluj-Napoca la ora 20.00, cu un foc de artificii în Piaţa Avram Iancu din municipiu.

Citeşte şi

Băsescu: Clasa politică trebuie să sacrifice interesele de grup în favoarea naţiunii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici