Salina Slănic, închisă pentru turişti până la obţinerea avizelor, inclusiv de la ISU

Salina Slănic va fi închisă pentru turişti până la obţinerea tuturor avizelor, inclusiv cel de securitate la incendiu, reprezentanţii ISU Prahova afirmând că amenajarea din fosta mină de sare nu are nevoie, conform legii, de aviz ISU, dar că vor cere un plan privind securitatea vizitatorilor.

2265 afișări
Imaginea articolului Salina Slănic, închisă pentru turişti până la obţinerea avizelor, inclusiv de la ISU

Salina Slănic, închisă pentru turişti până la obţinerea avizelor, inclusiv de la ISU (Imagine: Adriana Stoicoviciu/ Arhiva Mediafax Foto)

Salina de la Slănic, judeţul Prahova, şi-a suspendat activitatea turistică până la obţinerea tuturor avizelor, inclusiv avizul de securitate la incendiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Informaţia a fost făcută publică de sindicalişti din cadrul Salinei, marţi, în Comisia de dialog social organizată de Prefectura Prahova. Aceştia au susţinut că directorul Societăţii Naţionale a Sării Salrom a decis ca în Salina de la Slănic să se sisteze activitatea turistică până când salina va obţine toate autorizaţiile şi avizele de la toate instituţiile, inclusiv de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

"Noi am pus în discuţie ce au solicitat ei (sindicaliştii de Salina Slănic - n.r.), urmând ca ISU să le transmită răspunsul, să le spună dacă au sau nu nevoie de emiterea autorizaţiei, urmând să avem o discuţie cu conducerea Salrom privind decizia de închidere a părţii turistice pentru Salina Slănic", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, prefectul judeţului Prahova, Rodica Paraschiv.

Ea a precizat că mina de exploatare a sării de la Slănic este în continuare funcţională.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, colonelul Nicolae Popescu, a declarat că, potrivit Hotărârii de Guvern 1739 privind aprobarea categoriilor de construcţii şi amenajări care se supun autorizării privind securitatea la incendiu, zona turistică amenajată în fosta mină de sare de la Slănic nu are nevoie de aviz ISU, întrucât nu se încadrează în prevederile legii.

Cu toate acestea, ISU va cere reprezentanţilor salinei un plan de securitate a vizitatorilor, în condiţiile în care, anterior, a fost nevoie de intervenţia celor de la situaţii de urgenţă după ce liftul salinei s-a defectat, iar mai multe persoane aflate în mină, la 200 de metri sub pământ, au făcut atacuri de panică.

"Faptul că nu se încadrează în HG 1739 nu înseamnă că nouă nu ne pasă. Cel târziu mâine (miercuri - n.r.) le vom transmite un răspuns, în sensul în care actul menţionat nu prevedea încadrarea în prevederile acestei hotărâri, dar vom cere un plan de măsuri de protecţie pentru vizitatori, să transmită dacă au capabilitatea de evacuare şi de asigurare a securităţii vizitatorilor", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, colonelul Nicolae Popescu.

Pe site-ul Salrom se arată că Salina Slănic va fi închisă, de miercuri, pentru verificări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici