Sârbu (UNPR), după discuţia cu Boc: Suntem de acord să susţinem modificările la Codul Muncii

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat, marţi, după discuţia dintre premierul Emil Boc şi parlamentarii Uniunii, că formaţiunea sa este de acord să susţină modificările la Codul Muncii, el insistând asupra disponibilităţii de dialog a Guvernului până la finalizarea textului de lege.

28 afișări
Imaginea articolului Sârbu (UNPR), după discuţia cu Boc: Suntem de acord să susţinem modificările la Codul Muncii

Sârbu (UNPR), după discuţia cu Boc: Suntem de acord să susţinem modificările la Codul Muncii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Am căzut de acord că putem susţine acest nou text care modifică actualul Cod al Muncii, dar sper ca, în continuare, Guvernul, premierul şi ministrul Muncii să dea dovadă de disponibilitate de dialog până la finalizarea textului. Mai e timp pentru mici ajustări", a spus Marian Sârbu.

El a arătat că premierul Emil Boc a acceptat cele două propuneri ale UNPR de modificare a Codului Muncii, care privesc reglementarea contractelor colective prin lege specială şi menţinerea contractului de muncă pe durată nedeterminată ca regulă.

"UNPR şi-a urmărit angajamentul scris faţă de CNSLR Frăţia, prin care ne-am asumat apărarea contractelor colective de muncă la toate nivelurile, de unitate, de ramură, naţional. Aceste contracte rămân în vigoare, regulile posibile pentru viitor vor fi stabilite prin lege specială, aşa cum este şi acum. în ce priveşte Codul Muncii, contractul individual de muncă rămâne pe durată nedeterminată ca regulă, contracte pe durată determinată reprezintă excepţia", a spus Marian Sârbu.

El a arătat că, în continuare, Guvernul trebuie să manifeste dorinţă de dialog până la finalizarea textului cu modificările la Codul Muncii.

"Cred că este posibil să se adopte un text care să favorizeze întreaga ţară - şi angajatorii care au nevoie de mai multă flexibilitate, dar şi salariaţii care au nevoie de minimă protecţie, minimă garanţie legală ca să nu fie disponibilizaţi ori de câte ori patronul are o dorinţă în acest sens, nejustificată", a spus Marian Sârbu.

Premierul Emil Boc a anunţat, luni, că liderii coaliţiei de guvernare propun asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe Codul Muncii, precizând că vor avea loc consultări şi cu grupurile parlamentare. Premierul a avut, luni după-amiază, o întâlnire cu deputaţii minorităţilor naţionale, iar marţi dimineaţă cu parlamentarii UDMR şi UNPR. La ora 14.00, premierul se va întâlni cu grupurile parlamentare reunite ale PDL.

El a mai declarat, luni, că în perioada următoare va menţine şi continua dialogul cu partenerii sociali, cu sindicatele şi patronatele şi va ţine cont de amendamentele parlamentarilor în cadrul procedurii de asumare a răspunderii Guvernului pe Codul Muncii.

Emil Boc a precizat că în urma acestor consultări Guvernul va lua decizia finală în privinţa asumării răspunderii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici