Şase răniţi în incendiul din Colectiv vor face recuperare la Spitalul Militar din Capitală

Spitalul Militar Central asigură recuperarea medicală pentru şase pacienţi răniţi în incendiul din clubul Colectiv, cinci în ambulatoriu şi unul în internare continuă, aceştia urmând programe de kinetoterapie, asistenţă nutriţională şi consiliere psihologică, a anunţat, joi, unitatea sanitară.

1124 afișări
Imaginea articolului Şase răniţi în incendiul din Colectiv vor face recuperare la Spitalul Militar din Capitală

Şase răniţi în incendiul din Colectiv vor face recuperare la Spitalul Militar din Capitală (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Arhiva Mediafax Foto)

Dintre pacienţii care fac recuperare medicală în regim ambulatoriu, patru au fost trataţi în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila" după incendiul din Colectiv şi au fost externaţi la sfârşitul lunii decembrie 2015, iar al cincilea a fost spitalizat într-o clinică din Israel şi, după repatriere, a solicitat continuarea tratamentului în unitatea sanitară din Capitală.

Cealaltă persoană care face recuperare este o femeie internată, aceasta fiind transferată, în 7 noiembrie 2015, din Spitalul Militar Central la Spitalul AKH din Viena şi repatriată în 11 ianuarie 2016, pentru continuarea tratamentului.

TITLURILE ZILEI

"Acest caz necesită o atenţie sporită din partea comisiei medicale multidisciplinare, dată fiind starea medicală fragilă, sens în care beneficiază de evaluare zilnică a medicilor specialişti în nutriţie, chirurgie plastică, ATI, boli infecţioase, pneumologie, kinetoterapie şi psihologie", se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Militar din Capitală.

Planul de recuperare pentru toţi cei şase pacienţi presupune evaluarea zilnică a stării de sănătate, schimbarea pansamentelor pentru grefele de piele, kinetoterapie, asistenţă nutriţională şi consiliere psihologică.

Elaborarea şi coordonarea planului de recuperare individualizat se realizează de către colonel doctor Bogdan Marinescu, de la Secţia de Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, şi colonel doctor Gigi Teodoru, de la Secţia de recuperare medicală neuromotorie, reumatologică şi post-traumatică, cu sprijinul psihologilor şi psihiatrilor din Spitalul Militar Central.

Specialiştii care se ocupă de cei şase pacienţi introduc treptat anumite mişcări care să recupereze, din punct de vedere funcţional, musculatura şi nervii afectaţi atât ca urmare a traumatismelor din tratamentul chirurgical al plăgilor de arsură, cât şi a deficienţelor funcţionale determinate de repausul prelungit la pat.

De asemenea, la Spitalul Militar Central au fost începute, în premieră, procedurile de recuperare medicală prin utilizarea "camerei hiperbare", instalaţie specială care asigură îmbunătăţirea oxigenării la nivel celular a extremităţilor periferice, asigurând accelerarea procesului de vindecare.

Potrivit conducerii unităţii medicale, nu se poate face o prognoză asupra perioadei de recuperare medicală neuromotorie şi post-traumatică, dat fiind faptul că aceasta depinde foarte mult de parametrii fiziologici ai fiecărui pacient şi de "rezerva organismului (stare de nutriţie, grad de motivaţie şi de depăşire a şocului post-traumatic) angrenată în procesul de vindecare".

În urma incendiului din 30 octombrie 2015 şi-au pierdut viaţa 63 de persoane, dintre care 27 au murit în incendiu, 24 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate. După incendiu au fost internaţi în spitale din Capitală 147 de răniţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici