Scandalul continuă la Cimitirul din Valea Uzului. Lanţ uman făcut de locuitorii maghiari pentru a împiedica manifestările de Ziua Eroilor/ UDMR cere demiterea ministrului de Interne şi a prefectului de Harghita/ Reacţia PMP | VIDEO

Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestările care urmează să fie organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociaţii româneşti, până la reglementarea situaţiei create în jurul acestui cimitir. Liderul UDMR Kelemen Hunor cere premierului, după incidentele de la Cimitirul Valea Uzului, demiterea ministrului de Interne şi a prefectului de Harghita.

20617 afișări
Imaginea articolului Scandalul continuă la Cimitirul din Valea Uzului. Lanţ uman făcut de locuitorii maghiari pentru a împiedica manifestările de Ziua Eroilor/ UDMR cere demiterea ministrului de Interne şi a prefectului de Harghita/ Reacţia PMP | VIDEO

Scandalul continuă la Cimitirul din Valea Uzului. Lanţ uman făcut de locuitorii maghiari pentru a împiedica manifestările de Ziua Eroilor / UDMR cere demiterea ministrului de Interne şi a prefectului de Harghita / Reacţia PMP VIDEO, FOTO

UPDATE 22:20: Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a discutat cu omologul său din Ungaria despre situaţia de la cimitirul din Valea Uzului

Ministrul Teodor Meleşcanu a avut joi o convorbire telefonică cu omologul său din Ungaria, Péter Szijjártó, despre situaţia cimitirului din Valea Uzului, căruia i-a cerut să transmită un mesaj foarte foarte clar comunităţii maghiare de a evita confruntările şi escaladarea tensiunilor.

”Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut astăzi, 6 iunie 2019, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó”, a anunţat MAE, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în timpul convorbirii, cei doi miniştri au abordat situaţia de la cimitirul militar internaţional din Valea Uzului.

”Şeful diplomaţiei române i-a adresat omologului ungar solicitarea de a transmite un mesaj foarte clar comunităţii maghiare de a evita confruntările şi escaladarea tensiunilor. Ministrul Teodor Meleşcanu a evidenţiat importanţa identificării unor soluţii practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români şi maghiari deopotrivă şi a subliniat dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-şi comemora eroii îngropaţi în acest cimitir. În acelaşi timp, ministrul Teodor Meleşcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situaţiei.

UPDATE 21:58: PMP cere intervenţia preşedintelui României în conflictul Cimitirului din Valea Uzului

Preşedintele executiv al PMP, Marius Paşcan, i-a cerut joi preşedintelui Klaus Iohannis să intervină în conflictul Cimitirului Internaţional din Valea Uzului pentru a detensiona situaţia ”până când lucrurile nu escaladează fatalist”.

”UDMR şi-a atins obiectivul, comandat de Budapesta, cu privire la Cimitirul internaţional al eroilor din Valea Uzului! A mobilizat circa o mie de cetăţeni maghiari, unii fiind aduşi cu autocare şi microbuze din Ungaria, pentru a bloca accesul românilor care au dorit să-şi comemoreze eroii din respectivul cimitir, cu ocazia Praznicului Înălţării Domnului. Reprezentanţii UDMR au instigat şi au provocat în mod deliberat, au premeditat un conflict interetnic neavenit. Liderii politici ai maghiarimii au nevoie să stimuleze o astfel de atmosferă otrăvitoare a relaţiilor dintre români şi maghiari, pentru că politic nu mai au credibilitate în rândul unei semnificative părţi din comunitatea maghiară iar, din punct de vedere electoral, rezultatele alegerilor europarlamentare au demonstrat că UDMR se află în cădere liberă”, a declarat Marius PĂaşcan, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, membrii UDMR ”alimentează conflictualitatea interetnică şi se victimizează pentru a-şi justifica existenţa politică”, pretinzând că este nevoie de autonomie teritorială pe criterii etnice, întrucât maghiarii sunt oprimaţi, li se încalcă drepturile identitare, susţinând totodată că statul român face eforturi pentru a-i asimila.

”Evident, ei ştiu că atunci când ,,semeni vânt, culegi furtună” dar tocmai asta urmăresc pentru a pretinde, în schimb, intervenţie şi protecţie la nivelul Uniunii Europene, precum şi un regim special, menit să favorizeze şi să forţeze realizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, adică aşa-zisul ,,Ţinut Secuiesc”. Partidul Mişcarea Populară solicită preşedintelui României, Klaus Iohannis, să asume urgent poziţia sa constituţională de mediator între puterile statului, întrucât Guvernul se află în vrie şi depinde de voturile UDMR, fiind fatalmente depăşit de gravitatea situaţiei. Cu atât mai mult, considerăm că reprezintă o problemă de securitate naţională, şi una chiar foarte gravă, implicarea Ungariei în acest conflict, demonstrată prin prezenţa din această săptămână a vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, care a sosit miercuri în România şi a venit cu o misiune specială privitoare la Cimitirul Internaţional al Eroilor din Valea Uzului, unde, de altfel, a şi adăstat semnificativ. Mergeţi la faţa locului, ca şef al statului, şi invitaţi la dialog reprezentanţii autorităţilor locale, precum şi toate părţile responsabile sau implicate în acest periculos conflict. Detensionaţi situaţia până când lucrurile nu escaladează fatalist şi aduceţi pacea interetnică necesară în chiar inima României”, a adăugat Paşcan.

Peste 1000 de maghiari formaseră un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, declarând, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii stăteau unii lângă alţii, iar pentru că erau foarte mulţi, nu a trebuit să se ţină de mână pentru a bloca accesul.

UPDATE ora 20:26: Liderul UDMR Kelemen Hunor cere premierului, după incidentele de la Cimitirul Valea Uzului, demiterea ministrului de Interne şi a prefectului de Harghita.

„Autorităţile române nu au fost capabile să asigure ordinea, iar din această cauză au avut loc acte de violenţă şi agresiune fizică în incinta şi în preajma cimitirului eroilor din Valea Uzului. Solicităm doamnei premier să îi elibereze din funcţie pe ministrul de interne, Carmen Dan, şi pe prefectul judeţului Harghita”, se arată într-un comunicat transmis, joi seara, de către preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Acesta face apel la autorităţi să îi identifice imediat şi să-i tragă la răspundere „pe cei care au recurs la agresiune fizică, s-au comportat într-un mod barbar, au pătruns cu forţa în cimitirul eroilor din Valea Uzului, au distrus poarta de acces, au rupt crucile de pe morminte, generând, astfel, teamă în rândul membrilor comunităţii maghiare”.

Potrivit lui Kelemen, maghiarii care au format un lanţ uman în jurul cimitirului au protestat paşnic faţă de „ilegalităţile comise de primarul localităţii Dărmăneşti, fapte care, în ultimele zile, au fost confirmate şi de autorităţile româneşti”.

UPDATE 18:35: Jandarmeria Română transmite, joi seară, referitor la incidentele petrecute la Cimitirul Valea Uzului, că nu au existat violenţe între participanţi sau între participanţi şi forţele de ordine, precizând însă ca jandarmii vor verifica dacă au fost distruse cruci.

"Pe timpul desfăşurării evenimentului nu au existat violenţe între participanţi sau între participanţi şi forţele de ordine. În legătură cu informaţiile apărute în spaţiul public privind distrugerea unor cruci, din primele constatări nu au fost observate astfel de elemente dar vor fi desfăşurate activităţi specifice de către organele competente pentru cercetarea la faţa locului a tuturor aspectelor", se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Române, remis MEDIAFAX.

Reprezentanţii Jandarmeriei precizează că, la ora transmiterii ştirii, participanţii la eveniment au început să părăsească zona, forţele de ordine urmând să rămână în continuare acolo până la finalizarea întregii activităţi.

Peste 1000 de maghiari formaseră un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, Korodi Attila declarând, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii stăteau unii lângă alţii, iar pentru că erau foarte mulţi, nu a trebuit să se ţină de mână pentru a bloca accesul.

Ulterior, mai mulţi cetăţeni români aflaţi în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi şi au pătruns în cimitir, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, Alexandra Dănculea.

UPDATE 18.28: Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat, pentru MEDIAFAX, legat de incidentele din Cimitirul Valea Uzului, că „a fost ceva de nedescris în cuvinte”. Jandarmeria face apel la calm.

„La Valea Uzului a fost ceva de nedescris în cuvinte, au venit sute de români, foarte mulţi ultraşi de la galerii de fotbal la înaintare, jandarmii le-au ţinut piept cât au putut. Au intrat pe lateral în cimitir, au rupt poarta de lemn de la intrare cu pumnii şi picioarele, au aruncat cu pietre şi noroi spre maghiarii care stăteam în lanţul uman, au sărit pe cruci. Din fericire nu au fost persoane rănite, pentru că în momentul în care conflictul s-a radicalizat, am decis să ne retragem pentru ca nimeni să nu păţească nimic. Românii au ocupat cimitirul”, a spus Korodi.

Potrivit acestuia, principala vină pentru situaţia creată o are Ministerul Apărării Naţionale care nu a intervenit şi nu a luat măsurile care se impuneau.

Jandarmeria Română precizează, în legătură cu evenimentele din Valea Uzului, că recomandă tuturor participanţilor să aibă un comportament civilizat, calm şi adecvat momentului.

„Toate persoanele care au săvârşit fapte contrare legii vor fi identificate şi, pe baza imaginilor, vor fi dispuse măsuri legale. Jandarmeria Română va menţine în zonă un dispozitiv de ordine publică pentru a preveni producerea unor incidente sau escaladarea unor conflicte”, arată jandarmii.

UPDATE 18:20: Pirmarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, a scris, joi, pe Facebook, că este inadmisibil ca după vizita Papei Francisc să escaladeze un conflict cu conotaţii etnice şi religioase în cimitirul din Valea Uzului. ”Este revoltător că politicieni şi aleşi locali agită spiritele”, a transmis el.

"Este inadmisibil ca la doar câteva zile de la îndemnul Sfântului Părinte Francisc de a merge cu toţii, împreună, în pace şi armonie, formulat într-un moment de rară concordie naţională, să asistăm la escaladarea unui conflict cu conotaţii etnice şi religioase în jurul cimitirului din Valea Uzului. Cu atât mai revoltător este faptul că politicieni şi aleşi locali agită spiritele în loc să fie factori de calm şi echilibru. Nu poate exista niciun fel de justificare pentru a împiedica accesul într-un cimitir, mai ales într-unul internaţional, cu prilejul unor comemorări cum este Ziua Eroilor. Fiecare neam îşi are eroii săi, sau simpli înaintaşi, pe care îi respectă şi le închină rugăciuni. A împiedica acest lucru este o blasfemie de neconceput într-o lume în care se pune din ce în ce mai mult preţ pe toleranţă şi pe diversitate", a scris, joi, pe Facebook, primarul oraşului Volntari, Florentin Pandele.

UPDATE ora 18:02: Mai mulţi cetăţeni români aflaţi în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi şi au pătruns în cimitir. La rândul lor, maghiarii care au format un lanţ uman încep să se retragă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, Alexandra Dănculea, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că mai mulţi cetăţeni români au rupt cordonul de jandarmi şi au pătruns în Cimitirul Valea Uzului.

„Jandarmeria se află la Valea Uzului, avem efective, scopul nostru este de a preîntâmpina tulburarea ordinii şi liniştii publice. Românii au rupt cordonul de ordine al jandarmilor şi au intrat în cimitir, iar maghiarii care erau în faţă s-au dat la o parte şi s-au retras. În cimitir are loc o slujbă religioasă şi se depun coroane. Jandermeria nu a folosit forţa”, a spus Dănculea.

Peste 1000 de maghiari formaseră un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, declarând, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii stăteau unii lângă alţii, iar pentru că erau foarte mulţi, nu a trebuit să se ţină de mână pentru a bloca accesul.

„Sunt cel puţin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar şi din Covasna, este o acţiune de solidaritate şi de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al judeţului Harghita. Este un lanţ uman, suntem atât de mulţi oameni încât nici nu trebuie să ne ţinem de mâini, stăm unii lângă alţii doar la intrarea în cimitir. Aşteptăm şi vedem ce se întâmplă. Prin acţiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situaţia, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România şi Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”, spunea Korodi.

În Cimitirul Eroilor din Valea Uzului erau programate, joi după-amiază, manifestări aprobate de Primăria Dărmăneşti de sărbătorire a Zilei Eroilor.


Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii stau unii lângă alţii, iar pentru că sunt foarte mulţi nici nu trebuie să se ţină de mână pentru a bloca accesul.

„Sunt cel puţin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar şi din Covasna, este o acţiune de solidaritate şi de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al judeţului Harghita. Este un lanţ uman, suntem atât de mulţi oameni încât nici nu trebuie să ne ţinem de mâini, stăm unii lângă alţii doar la intrarea în cimitir. Aşteptăm şi vedem ce se întâmplă. Prin acţiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situaţia, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România şi Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”, a spus Korodi.

Printre cei prezenţi se numără parlamentari şi primari ai UDMR, dar şi simpli cetăţeni.

Cei prezenţi au pancarte cu documentele emise de autorităţile statului român care atestă că acţiunile Primăriei Dărmăneşti privind inaugurarea parcelei eroilor români din Cimitirul Valea Uzului s-au făcut cu încălcarea legii.

De la ora 17.00, în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului sunt programate manifestări aprobate de Primăria Dărmăneşti de sărbătorire a Zilei Eroilor, la care şi-au anunţat participarea mai multe asociaţii româneşti.

La faţa locului se află jandarmi şi poliţişti.

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar poliţiştii băcăuani au declanşat o anchetă, în timp ce, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, UDMR a anunţat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliţia PSD-ALDE până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici