Scandalul protocoalelor secrete | Procurorul General Augustin Lazăr publică CORESPONDENŢA cu ministrul Justiţiei şi CSM/ Prima reacţie a lui Tudorel Toader - FOTO DOCUMENT

Procurorul General Augustin Lazăr a anunţat că publică corespondenţa cu ministrul Justiţiei şi CSM, spunând că prima adresă a fost făcută în 13 martie 2017, iar următoarea adresă este din 19 martie, când ministrul Justiţiei cere detalii despre protocoale şi desecretizarea.

6165 afișări
Imaginea articolului Scandalul protocoalelor secrete | Procurorul General Augustin Lazăr publică CORESPONDENŢA cu ministrul Justiţiei şi CSM/ Prima reacţie a lui Tudorel Toader - FOTO DOCUMENT

Procurorul General Augustin Lazăr publică corespondenţa cu ministrul Justiţiei şi CSM

"Manipularea opiniei publice este folosită ca instrument pentru destabilizarea activităţii procurorilor. Aceasta declaraţie are rolul de a stabili adevărul. Consider şi o chestiune de onoare şi o datorie profesională să clarific toate suspiciunile şi interpretările false apărute abundent în spaţiul public. În spiritul transparenţei instituţionale, pe care am promovat-o, voi face publică corespondenţa pe care am purtat-o cu CSM şi ministrul Justiţiei", a declarat Augustin Lazăr.

Procurorul general califică drept manipulare penibilă acţiunile din spaţiul public cu privire la informarea dintre instituţii.

"În mod transparent, prin informarea CSM şi ministrului Justiţiei, în mod constant primul demers fiind făcut la 13 martie 2017, într-un cadru legal care a reprezentat un mod instituţional de lucru în România. A se vedea protocoalele similare încheiat de SRI cu Inspecţia Judiciară, CSM, ICCJ şi alte instituţii. (...) Se fac nişte show-uri care nu fac bine nimănui, nici justiţiei, nici Ministerului Public. Să vedem care e adevărul despre manipularea penibilă apărută în spaţiul jublic. A manipula pe cineva e ofensator", a mai spus Lazăr.

"În dimineaţa zilei 25 august 2018 ministrul Justiţiei a publicat pe Facebook două mesaje arătând că doar zilele acestea a aflat unele lucruri.. (...)19 martie -primul document- adresa ministrului justiţiei", a mai spus procurorul general.

Potrivit documentului, ministrul cere detalii despre protocoalele încheiate, cine sunt semnatarii şi decretizarea acestora, a anunţat Lazăr.

Augustin Lazăr a prezentat, pe larg, corespondenţa purtată atât cu CSM, cât şi cu Ministerul Justiţiei în ceea ce priveşte protocoalele pe care Parchetul General le-a încheiat cu SRI.

„În 3 aprilie 2018, Ministerul Public comunică Ministerului Justiţiei, în atenţia prof.univ. Tudorel Toader, că începând din 1.01.2005, în evidenţele noastre figurează un număr de documente de cooperare instituţională şi le-am enumerat pe toate. Adresa e rezultatul discuţiilor purtate la CSM. Ele mergeau la biroul de profil, nu aveam reţinere că ar fi ceva rău cu ele şi nu aveam ce să ascundem Ministerului Justiţiei. Cel din 2016 este enumerat în rând cu celelalte protocoale, fără nici oreţinere. Nu aveam motiv să nu-l prezentăm, de vreme ce toţi îl ştiau, era lipsit de efecte, nu era nicio raţiune să-l ascundem”, a spus procurorul general.

„Primul document pe care îl voi prezenta este adresa Ministerului Justiţiei ca urmare a dezbaterilor pe care le-am avut in cadrul CSM si a disponibilităţii procurorului general de a pune la dispoziţia ministrului, ne-a trimis această adresă în 19 martie 2018 în care spunea: „Domnule procuror general, în baza prerogativelor, vă solicităm să ne comunicaţi dacă şi câte protocoale secrete sunt încheiate între Ministerul Public, DNA , DIICOT şi SRI, data încheierii şi semnatarii, precum şi să demaraţi procedura legală de desecretizare. Răspunsul Ministerului Pulic către Ministerul Justţiei a fost din 20 martie: În atenţia domnului ministru, având în vedere adresa dvs, vă comunicăm protocolul de cooperare dintre Ministerul Public şi SRI, strict secret - este vorba de cel din 2009, şi al doilea protocol dintre SRI şi PÎCCJ, secret, 6 pagini, este protocolul din 2016”, mai spune Lazăr.

De asemenea, Augustin Lazăr a precizat că toate protocoalele au fost puse şi la dispoziţia CSM: „Aici vom găsi aceleaşi adrese. (...) "Am comunicat CSM şi cele două protocoale din 2009 şi 2016 cu menţiunea că cel de-al doilea protocol a fost denunţat. Protocolul este lipsit de orice efecte. El poate fi declasificat şi sper să obţinem această adresă de declasificare ca să încheiem discuţia. (...) În perioada 20-29 martie, toate protocoalele au puse la dispoziţia CSM. Au fost invitaţi membrii Consiliului prin mesaj, e-mail, pe care le am. Dacă va fi nevoie, vom prezenta. Membrii au fost invitaţi să studieze protiocoalele la biroul de profil, pentru că toţi magistraii au dreptul de a studia documentele clasificate”.

LEGENDĂ:  Cererea ministrului Justitiei catre Augustin Lazăr privind existenta protocoalelor semnte de Ministerul Public.

LEGENDĂ: Răspunsul procurorului general transmis ministrului Justitiei privind protcoalele cu SRI

LEGENDĂ: Mesajul procurorului general catre CSM privind protocoalele incheiate de Ministerul Public cu SRI

LEGENDĂ: Mesajul lui Tudorel Toader transmis CSM privind atributiile ministrului Justitiei in ceea ce priveşte protocoalele

CITEŞTE PE PAG 2 prima reacţie a ministrului Toader 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici