Senatorul liberal Florin Cîţu şi ministrul Teodorovici s-au certat pe tema banilor din bugetul statului şi promisiunile neonorate

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, şi senatorul PNL Florin Cîţu au avut, sâmbătă, un schimb de replici legat de situaţia bugetului de stat, ca urmare unui document trimis Comisiei Europene (CE).

812 afișări
Imaginea articolului Senatorul liberal Florin Cîţu şi ministrul Teodorovici s-au certat pe tema banilor din bugetul statului şi promisiunile neonorate

Schimb de replici acid între senatorul liberal Florin Cîţu şi ministrul Teodorovici, pe tema banilor din bugetul statului şi promisiunile neonorate

La data de 18 octombrie, MFP a trimis către CE o scrisoare în care menţionează măsurile pe care doreşte să le ia, astfel încât să se încadreze în ţinta de deficit bugetar de 3% de anul viitor, potrivit site-ului Comisiei.

Un fragment din acest document l-a publicat, sâmbătă dimineaţa, pe pagina sa de Facebook, senatorul Florin Cîţu. Astfel, senatorul PNL a atras atenţia că printre aceste măsuri este cea de îngheţare a salariilor în sectorul bugetar în 2019.

„Nu sunt probleme legate de bugetul României. Sunt doar scenarii sumbre pe care colegii din Opoziţie încearcă să le inducă în spaţiul public şi total nejustificate. Daţi-mi o singură dovadă, când Partidul Social Democrat a tăiat sau nu şi-a respectat o promisiune făcută atât mediului economic, cât şi referitor la veniturile populaţiei, daţi-mi un singur exemplu, ca să fie credibil ce spuneţi?”, i s-a adresat Eugen Teodorovici lui Florin Cîţu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Senatorul liberal i-a replicat că: „Domnul ministru, anul trecut, spuneaţi că nu vor scădea salarii, când aţi aplicat Legea salarizării unitare şi-au fost mii de exemple pe care le-am adus noi, dar şi oameni din sectorul bugetar, că le-au scăzut salariile. Este doar un exemplu. Aţi spus că nu veţi creşte taxe. Avem deja supraacciza, de doi ani de zile.”

De menţionat că supraacciza la carburanţi a fost eliminată din Codul fiscal de la 1 ianuarie 2017 şi a fost reintrodusă din septembrie-octombrie 2017, fiind încă în vigoare.

Senatorul liberal a adăugat la lista exemplelor supraimpozitarea contractelor part-time, susţinând că exemplele pot continua.

„Ideea este simplă: dumneavoastră spuneţi că veţi reduce deficitul anul viitor prin îngheţarea aplicării Legii salarizării unitare. Este clar că nu sunt bani. Dacă aveaţi bani, nu veneaţi şi ne spuneaţi că nu aplicaţi Legea salarizării unitare. Este un document pe care l-aţi trimis ca o soluţie pentru Comisia Europeană, ca să înţeleagă cum veţi face acest lucru”, a mai spus Cîţu.

Altă soluţie pentru încadrarea în ţinta de deficit bugetar, prezentată de senatorul liberal din documentul către CE, este vânzarea licenţelor de 5G. Iniţial, această vânzare a fost inclusă în venitul pentru 2018, dar nu s-a făcut în acest an, astfel că acest tip de venituri a fost mutat în bugetul pentru anul viitor.

„Ştiţi foarte bine că domnul Grindeanu a spus foarte bine că nu se întâmplă nici anul viitor, dar le-aţi trimis celor de la Comisia Europeană, prin acest document, ca o sursă de venit”, a detaliat Cîţu.

Ministrul Finanţelor nu a răspuns detaliat la aceste afirmaţii, susţinând că sunt detalii mult prea tehnice, iar mesajul este altul.

„Peste câteva săptămâni venim în Guvern cu proiectul de buget pe anul 2019, moment în care cu toţii vom vedea, inclusiv domnul senator şi ceilalţi colegi din Opoziţie, că ceea ce noi am promis vom şi respecta pentru anul 2019 şi anii care urmează”, a mai spus Teodorovici, în intervenţia telefonică de la Antena 3.

Legea salarizării personalului bugetar a fost adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, la începutul lunii iunie a anului 2017, în perioada Cabinetului Grindeanu, iar aplicarea este programată începând cu 2022.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici