Şcolile, clasificate pe 5 niveluri:"excelent”, "foarte bun", "bun", "satisfăcător", "nesatisfăcător"

MECTS finanţează, anual, competiţii între şcoli pentru evaluarea instituţională a fiecărei unităţi din punct de vedere al incluziunii şi performanţei, în funcţie de rezultate acestea fiind clasificate pe cinci niveluri: "excelent”, "foarte bun", "bun", "satisfăcător" şi "nesatisfăcător".

3322 afișări
Imaginea articolului Şcolile, clasificate pe 5 niveluri:"excelent”, "foarte bun", "bun", "satisfăcător", "nesatisfăcător"

Şcolile, clasificate pe 5 niveluri:"excelent”, "foarte bun", "bun", "satisfăcător", "nesatisfăcător" (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Potrivit proiectului Legii Educaţiei lansat, joi, în dezbatere publică, sunt premiate substanţial atât şcolile cu excelenţă în incluziune, cât şi cele cu excelenţă în performanţă, publice sau private. Şcolile care obţin calificativul "satisfăcător" sau "nesatisfăcător" sunt monitorizate pentru corectarea problemelor sau se desfiinţează, fără a afecta în nici un fel interesul elevilor.

Şcolile vor desemna, în baza unei metodologii specifice, "Profesorul anului", ca semn al excelenţei în predare. La nivel judeţean şi naţional va fi desemnat "Profesorul anului" pentru fiecare disciplină din planul de învăţământ. Excelenţa în predare va fi recompensată financiar, prin programul naţional de stimulare a excelenţei didactice.

TITLURILE ZILEI

Performanţa elevilor la olimpiadele pe discipline, olimpiadele de creaţie tehnico-ştiinţifică şi artistică şi olimpiadele sportive se recompensează financiar prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

În lansarea competiţiilor, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului se va consulta cu asociaţiile reprezentative ale părinţilor, asociaţiile reprezentative profesionale ale cadrelor didactice, Consiliul Naţional al Elevilor şi sindicatele reprezentative.

Totodată, proiectul instituie titlul de profesor-emerit.

Astfel, personalul didactic care a obţinut gradul didactic I, cu performanţe deosebite în activitatea didactică şi managerială, poate dobândi titlul de profesor-emerit în sistemul de învăţământ preuniversitar, acordat în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Persoana care dobândeşte titlul de profesor-emerit poate fi angajat pe perioadă nedeterminată la unitatea de învăţământ şi poate avea calitatea de mentor pentru formarea continuă a cadrelor didactice, va avea prioritate la ocuparea posturilor didactice în condiţii de medii egale sau transfer, va primi un premiu anual în bani din fondurile programelor naţionale iniţiate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici