Secretarul de Stat ungar Zoltan Illes nu va participa la acţiunea privind Roşia Montană

Zoltan Illes, secretar de stat ungar responsabil de problemele Mediului, a comunicat că nu va participa un miting privind proiectul Roşia Montană, după ce Ministerul român al Afacerilor Externe a cerut clarificări referitoare la această iniţiativă, relatează MTI.

275 afișări
Imaginea articolului Secretarul de Stat ungar Zoltan Illes nu va participa la acţiunea privind Roşia Montană

Secretarul de Stat ungar Zoltan Illes nu va participa la acţiunea privind Roşia Montană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Secretarul de stat Zoltan Illes nu plănuia să participe la acest eveniment, numele lui a fost introdus fără cunoştinţa sa în programul acţiunii, a explicat Ministerul Mediului de la Budapesta.

Ministerul român al Afacerilor Externe a solicitat Ambasadei Ungariei clarificări în legătură cu participarea unui secretar de stat ungar la un protest privind Roşia Montana, subliniind că dezavuează prezenţa unor oficiali străini la acţiuni care pot fi un amestec în afacerile interne ale statului român. "MAE a transmis o notă verbală Ambasadei Ungariei la Bucureşti prin care a solicitat clarificări cu privire la informaţiile apărute în spaţiul public legate de prezenţa oficialului ungar în România", precizează instituţia. "Ca poziţie de principiu, MAE dezavuează utilizarea vizitelor efectuate în cadru privat de oficialii străini pentru promovarea unor mesaje şi/sau participarea la acţiuni de natură să aducă atingere suveranităţii României sau să constituie un amestec în afacerile interne ale statului român", precizează Ministerul român de Externe.

Ambasada Ungariei la Bucureşti a precizat pentru MTI că Ministerul român al Afacerior Externe va fi informat în continuare despre orice vizită a vreunui oficial ungar în România.

Sindicatul Viitorul Mineritului (SVM) Roşia Montană ceruse MAE să exprime punctul de vedere faţă de o acţiune organizată de CNMT şi PPMT, la care ar fi fost aşteptat secretarul de stat ungar Zoltan Illes. Potrivit unei scrisori deschise remisă vineri de SVM Roşia Montană, Ministerului român de Externe i se solicită "să exprime poziţia faţă de prezenţa anunţată a secretarului de stat ungar pentru Mediu Zoltan Illes, omologul ministrului român al Mediului Atilla Korodi, la o acţiune de protest pe teritoriul României, organizată pe 11 mai, de către Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania, şi să solicite urgent explicaţii Guvernului Ungariei faţă de această împrejurare", transmite corespondentul MEDIAFAX. "Participarea unui ministru al Guvernului Ungariei, alături de Laszlo Tokes şi alţi politicieni maghiari la o acţiune împotriva locurilor de muncă din Roşia Montană, poate provoca convulsii sociale greu de imaginat, într-o comunitate dur încercată de recentele disponibilizări din minerit, care pun în pericol existenţa a peste 1.000 de familii de mineri. Tensiunile sociale din Roşia Montană au atins deja cote alarmante, iar membrii de sindicat îşi doresc reînceperea grabnică a mineritului la Roşia Montană, pentru a avea locuri de muncă şi a asigura un trai decent pentru copiii lor şi nu pot fi de acord cu prezenţa unor înalţi demnitari ai statului maghiar şi ale unor organizaţii străine la Roşia Montană", se arată în scrisoarea deschisă a Sindicatului Viitorul Mineritului. Conform sursei citate, prezenţa unui membru al Guvernului Ungariei pe teritoriul României la o acţiune de protest îndreptată împotriva unui proiect minier de interes naţional constituie nu doar o ofensă la adresa membrilor de sindicat, ci şi o imixtiune în afacerile interne ale statului român. "Solicităm Ministerului de Externe să ne comunice poziţia sa cu privire la participarea unui înalt demnitar maghiar la protestul organizat de către CNMT şi PPMT la Roşia Montană. Cerem, de asemenea, să dispuneţi verificări cu privire la celelalte acţuni îndreptate împotriva proiectului de la Roşia Montană, pentru a vedea dacă sunt finanţate de Guvernul de la Budapesta", mai solicită SVM Roşia Montană.

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) au anunţat că vor organiza duminică, 11 mai, la Roşia Montană o acţiune împotriva mineritului cu cianuri. La eveniment sunt anunţaţi ca participanţi şi europarlamentarul Tőkés László, preşedintele CNMT, vicepreşedintele PPMT Király Melinda, dar şi Illés Zoltán, secretar de stat pentru Mediu al Guvernului Ungariei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici