Sediile firmelor fondate de senatorul PSD Radu Oprea, percheziţionate de procurori

Sediile unor firme care fac parte din grupul Urban, fondat de senatorul PSD Radu Oprea, fost prefect al judeţului Prahova, sunt percheziţionate, joi seară, surse judiciare afirmând că descinderile au loc într-un dosar legat de cel de evaziune în care este inculpat Marcel Păvăleanu.

464 afișări
Imaginea articolului Sediile firmelor fondate de senatorul PSD Radu Oprea, percheziţionate de procurori

Sediile firmelor fondate de senatorul PSD Radu Oprea, percheziţionate de procurori (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Potrivit unor surse judiciare, mai multe percheziţii au loc, joi, la sediile unor firme care fac parte din grupul Urban, grup de firme care se ocupă în principal cu construcţii şi al cărui co-fondator este senatorul PSD Radu Oprea, fost prefect al judeţului Prahova, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conform surselor judiciare, descinderile au loc într-un dosar care are legătură cu dosarul evaziunii fiscale cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro în care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu a fost trimis în judecată alături de peste 20 de inculpaţi, persoane fizice, care sunt administratori de firme şi apropiaţi ai conducerii PSD Prahova, dar şi persoane juridice, respectiv firme care au contracte cu autorităţile locale din Prahova.

Numele firmei SC Urban SA apare în referatul întocmit de procurori în dosarul evaziunii cu un prejudiciu de 35 de milioane de euro. Astfel, procurorii fac referire la SC Robyko Last Line Promo SRL, societate trimisă în judecată în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro şi care, potrivit referatului, prin declaraţia fiscală 394 a raportat relaţii comerciale cu mai multe firme cu comportament de tip ”fantomă”, dar şi către firme care funcţionează la sediile declarate, între acestea din urmă numărându-se SC Urban SA.

Conform sursei citate, firma inculpată SC Robyo Last Line Promo a emis în acea perioadă către SC Urban SA facturi în cuantum de 4.089.474 lei, din care 791.511 lei reprezintă TVA. Despre Robyko Last Line Promo procurorii spun în referat că la un moment dat a fost preluată de un cetăţean sârb ”pentru a fi utilizată ca o societate interpusă într-un lanţ de tranzacţionare a unor importante sume de bani fără însă ca acestea să aibă la bază operaţiuni reale”.

Radu Ştefan Oprea este senator la primul mandat şi a fost prefectul judeţului Prahova.

Oprea este cunoscut drept fondator al mai multor firme denumite "Urban", cu diverse domenii de activitate, de la construcţii la reparaţii electrice şi consultanţă, iar în declaraţiile de avere, depuse ca senator, Radu Oprea a notat că deţine părţi sociale sau a acordat împrumuturi mai multor firme, însă printre acestea nu figurează SC Urban SA.

Luni, Curtea de Apel Ploieşti a decis desfiinţarea încheierii care îl punea pe Marcel Păvăleanu sub control judiciar, astfel că în prezent fostul angajat al SGG este în arest la domiciliu.

În luna martie, procurorii Parchetului Curţii de Apel Ploieşti au dispus trimiterea în judecată în dosarul evaziunii fiscale şi spălării de bani cu un prejudiciu estimat la 35 de milioane de euro a lui Marcel Păvăleanu şi a altor 34 de persoane - fizice şi juridice -, sub acuzaţia de evaziune fiscală, dosarul fiind înregistrat pe rolul Tribunalului Prahova.

Din probele administrate în cauză, există indicii că inculpaţii din dosarul evaziunii au desfăşurat, în perioada 2012 - 2013, operaţiuni comerciale nereale, cu societăţi de tip fantomă, operaţiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea societăţilor pe care le administrează, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitului datorat bugetului consolidat al statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici