Şeful RATB cere municipalităţii majorarea preţului unei călătorii. Biletele RATB nu au mai fost scumpite din februarie 2008

Regia Autonomă de Transport Bucureşti solicită Consiliului General al Municipiului Bucureşti "din două în două săptămâni" majorarea preţului unei călătorii, existând încă din 2010 o solicitare privind creşterea preţului la 1,80 lei/călătorie, a declarat directorul general al RATB, Adrian Criţ.

489 afișări
Imaginea articolului Şeful RATB cere municipalităţii majorarea preţului unei călătorii. Biletele RATB nu au mai fost scumpite din februarie 2008

Şeful RATB cere municipalităţii majorarea preţului unei călătorii. Biletele RATB nu au mai fost scumpite din februarie 2008 (Imagine: Andrei Moise/Mediafax Foto)

Preţul unei călătorii cu RATB este în prezent de 1,30 lei şi nu a mai fost majorat din februarie 2008.

"Din două în două săptămâni fac solicitări la municipalitate pentru creşterea tarifelor şi argumentez de fiecare dată această creştere", a declarat Criţ după o conferinţă de presă.

El a explicat că preţul combustibilului a crescut cu circa 25% în ultimul an, că circa 500 de vehicule marca Mercedes au ieşit din garanţie, ceea ce înseamnă costuri de exploatare mai mari, şi că este necesar să existe în fiecare an un buget pentru reînnoirea parcului.

TITLURILE ZILEI

Întrebat ce şanse există pentru majorarea preţului unei călătorii în acest an, şeful RATB a răspuns că "este destul de greu în acest an, dar din păcate dacă în 2011 nu se întâmplă nimic, la anul o să fie şi mai greu".

El a precizat că în Bucureşti există zilnic în circulaţie 850 de autobuze, 350 tramvaie şi 195 de trolebuze, acoperind cererea.

"Aceasta este nevoia din momentul de faţă şi cred că observaţi că s-a redus parcul pentru că aceasta este cererea în momentul de faţă. Ne adaptăm cererii pentru că dorim să nu avem costuri inutile. Gradul de încărcare la ora de vârf nu depăşeşte circa 50 de persoane/vechicul, în condiţiile în care capacitatea maximă este de 100 de persoane", a continuat Criţ.

Întrebat ce costuri vor suporta clienţii RATB după eliminarea biletelor, în următoarele zile, Criţ a răspuns că o persoana are la dispoziţie mai multe modalităţi de plată.

"Există posibilitatea achiziţiei unui card nominal de la un centru de vânzare online şi încărcarea acestuia cu minim 15 lei sau cu un abonament, ceea ce înseamnă că persoanele nu trebuie să achite costul suportului de card. Dacă un client alege cardul nenominal trebuie să achite costul suportului de card, de 3,70 lei dacă acel card este de tip activ sau de 1,60 lei dacă alega varianta unui card multiplu, care nu poate fi reîncărcat. Apoi mai există cardul emis împreună cu BCR", a explicat şeful RATB.

El a precizat că RATB vrea să lanseze cât mai repede posibil carduri speciale pentru pensionari, care beneficiază de tarife preferenţiale, pentru a avea o mai bună evidenţă a celor care le utilizează.

Criţ a susţinut că nivelul fraudei pentru călătoriile cu RATB este în jur de 30%, iar sistemul de validare electronică va da posibilitatea de monitorizare a numărului de călători.

El a menţionat că RATB încasează lunar circa 20 de milioane de lei plus TVA, în condiţiile în care există zilnic aproximativ 2 milioane de călători, dintre care circa 1,3 milioane de persoane au carduri active pentru plata călătoriei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici