Senatul a adoptat o iniţiativă care prevede declasificarea documentelor din perioada 1938-1989 despre comunităţile evreieşti/ Evreii ar putea fi înmormântaţi fără autopsie sau îmbălsămare

Senatul a adoptat, luni, o iniţiativă care prevede declasificarea informaţiile cuprinse în documentele Consiliului de Miniştri, Consiliului de Cabinet sau Consiliului de Stat în perioada 1938-1989, depozitate la Arhivele Naţionale ale României sau la SGG cu privire la comunităţile evreieşti.

319 afișări
Imaginea articolului Senatul a adoptat o iniţiativă care prevede declasificarea documentelor din perioada 1938-1989 despre comunităţile evreieşti/ Evreii ar putea fi înmormântaţi fără autopsie sau îmbălsămare

Senat a adoptat o iniţiativă care prevede declasificarea documentelor din perioada 1938-1989 despre comunităţile evreieşti

Scopul iniţiativei este de a studia istoria comunităţilor evreieşti din România.

Propunerea legislativă privind unele măsuri pentru studierea istoriei comunităţilor evreieşti din România a fost adoptată de Senat, în unanimitate, cu 97 de voturi „pentru”.

„Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare declasificarea informaţiilor cuprinse în documentele adoptate, primite, realizate sau transmise de Consiliul de Miniştri, Consiliul de Cabinet sau Consiliul de Stat în perioada 1938-1989, depozitate la Arhivele Naţionale ale României şi în arhiva Secretariatului General al Guvernului cu privire comunităţile evreieşti şi viaţa comunitară evreiască în toate formele acesteia, în vederea studierii istoriei comunităţilor evreieşti din România. Astfel, deţinătorii acestor documente şi cei care deţin copii ale acestora au obligaţia de a lua măsuri în vederea suprimării marcajelor de clasificare şi scoaterea informaţiilor de sub incidenţa reglementărilor protective prevăzute de lege”, potrivit proiectului legislativ.

Iniţiatorii propunerii legislative sunt doi deputaţi, respectiv social democratul Daniel Căprar şi deputatul FCER (minorităţi) Silviu Vexler.

Potrivit acestora, „propunerea legislativă elimină restricţiile specifice regimurilor dictatoriale privind accesul la informaţiile de interes pentru cetăţenii Statului român şi asigură buna desfăşurare a activităţilor instituţiilor componente ale acestuia. Declasificarea infromaţiilor privind comunităţile evreieşti şi viaţa comunitară evreiască în toate formele acesteia, Cultul Mozaic, respectiv organizaţiile, societăţile, asociaţiile, aşezămintele, fundaţiile evreieşti/israelite/mozaice este necesară întrucât divulgarea acestora nu aduce prejudicii siguranţei naţionale, apărării ţării, ordinii publice ori intereselor persoanelor de drept public sau privat deţinătoare. În raport cu realităţile politice, sociale şi legislative din prezent, măsurile de protecţie menţinute în prezent nu mai sunt necesare”.

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi a dat raport de admitere iniţiativei legislative.

Senatul a adoptat iniţiativa legislativă în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Evreii vor putea fi înmormântaţi fără autopsie sau îmbălsămare

Senatul a adoptat, luni, un proiect al deputatului din grupul minorităţii evreieşti, Silviu Vexler, care prevede că evreii vor putea fi înmormântaţi fără autopsie şi îmbălsămare, pentru a respecta tradiţia cultului mozaic, prin care persoanele decedate trebuie înmormântate în maximum 24 de ore.

Propunerea legislativă privind unele măsuri pentru manipularea cadavrelor persoanelor decedate de religie mozaică a fost adoptată de senatori cu 87 de voturi „pentru”, un vot împotrivă şi trei abţineri.

„Prin derograre de la prevederile (2) al art 8 şi (1) al art 10 din Legea nr 104/2003 privind manipularea cadavrelor umane şi prelevarea organelor şi ţesuturilor de la cadavre în vederea transplantului, republicată, persoanele decedate de religie mozaică sunt scutite de autopsie şi activitatea de prosectură, la cererea familiei sau, în cazul persoanelor singure, a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România-Cultul Mozaic, în condiţiile în care nu există suspiciunea unor implicaţii medico-legale prevăzute de lege. (...) Această propunere legislativă este neesara pentru asigurarea respectării tradiţiilor Cultului Mozaic şi a drepturilor credincioşilor evrei, având în vedere situaţiile întâlnite de-a lungul timpului, în care diferite unităţi sanitare au refuzat scutirea de autopsie şi de activitatea de prosectură, în absenţa unor prevederi legislative distincte şi clare, a persoanelor de religie mozaică decedate”, prevede iniţiativa legislativă.

Iniţiatorul, deputatul Silviu Vexler, susţine că proiectul respectă tradiţia iudaică, care interzice lăsarea neinmormantarii peste noapte a unei persoane decedate.

„Potrivit tradiţiilor iudaice, înmormântarea persoanelor decedate şi tratamentul corespunzător în pregătirea pentru inmormanatre sunt înţelese că una din cele mai importante porunci date poporului evreu de către Dumnezeu. Această obligaţie se referă în primul rând la membrii familiei persoanei decedate, dar, în acelaşi timp şi la fiecare evreu în parte, în special în cazul persoanelor singure, care nu au pe nimeni care să se poată ocupă de tot ceea ce implică ritualul de înmormântare. Este o poruncă care are precedentă asupra tuturor celorlalte porunci pe care un evreu trebuie să le urmeze. Tora (Pentateuh- primele cinci cărţi ale lui Moise din Vechiul Testament) interzice lăsarea neinmormantata peste noapte a unei persoane decedate, tradiţie care provine din Deuteronom 21.33, fiind apreciat că lipsă respectului acordat faţă de corpul persoanei decedate cauzează o mare durere sufletului celui decedat”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Sivliu Vexler adaugă că religia mozaică este o religie recunoscută în România.

„Unul din fundamentele Cultului Mozaic este credinta in eternitatea sufletului. Aceasta credinta se manifesta si prin tratarea corpului neinsufletit asemenea unuia viu, pana la inhumare. Inmormantarea fara intarziere si tratamentul corespunzator in pregatirea pentru inmormantare sunt una din traditiile deosebit de importante si sensibile pentru evreii din intreaga lume, condiserata drept obligatorie in acordarea respectului cuvenit pentru demnitatea persoanei decedate. Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania- Cultul Mozaic este Cult recunoscut in tara noastra, al carui statut a fost aprobat prin Hotararea Guvernului nr 999/2008, cu modificarile si completarile ulterioare”, se mai arata in expunerea de motive.

Senatul a adoptat iniţiativa legislativă în calitate de prim for sesizat, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici