Senat: Căsătoria e actul liber consimţit între "un bărbat şi o femeie", nu între "soţi"

Senatorii jurişti au adoptat, marţi, în unanimitate, o modificare la articolul 1 din Codul Familiei, prin care se prevede că familia "are la bază căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie", modificând textul care menţiona că "familia are la bază căsătoria liber comsimţită între soţi".

9 afișări
Imaginea articolului Senat: Căsătoria e actul liber consimţit între "un bărbat şi o femeie", nu între "soţi"

Senat: Căsătoria e actul liber consimţit între "un bărbat şi o femeie", nu între "soţi"

Modificarea Codului Familiei de către senatorii jurişti a venit în urma dezbaterilor a trei proiecte de lege iniţiate de parlamentari PRM şi PSD, prin care se solicita modificarea şi completarea unor articole din Codul Familiei, Legea nr. 119 / 1996 şi Legea nr. 23/ 1999, cu privire la actele de stare civilă, în sensul că ori de câte ori se face referire la consimţământul viitorilor soţi, inclusiv la semnarea actelor de căsătorie, să se precizeze "bărbat şi femeie".

TITLURILE ZILEI

Parlamentarii iniţiatori menţionează în expunerea de motive că, "în ultimii ani, s-a ajuns să fie atacată instituţia fundamentală a familiei, punându-se probelma, inclusiv în ţara noastră, a legiferării căsătoriei persoanelor de acelaşi sex", iar "în unele ţări s-a ajuns chiar la oficierea unor căsătorii între doi bărbaţi sau două femei".

Modificările la Codul Familiei au ca scop, din punctul de vedere al PRM şi PSD, "evitarea interpretărilor în ceea ce priveşte întocmirea actelor de stare civilă şi de a se solicita în România oficierea de căsătorii între persoane de acelaşi sex, încălcându-se astfel Biblia".

La dezbaterile din Comisia juridică, senatorul PRM VerginiaVedinaş a arătat că propunerile legislative solicită precizarea clară, în conţinutul legii, că o căsătorie se poate încheia doar între două persoane de sex diferit.

Senatorul PNL Norica Nicolai a arătat că în Codul Familiei, la instituţia familiei, se vorbeşte despre căsătoria dintre bărbat şi femeie, deşi nu se folosesc expres cele două termene, ci se face referire doar la "căsătoria între soţi", astfel că acest aspect este deja reglementat, pe toate palierele.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat că propunerea vrea să reglementeze o situaţie care nu a apărut, fiind doar cu caracter preventiv, iar căsătoria, în accepţiunea poporului român, este între bărbat şi femeie, existând prevederi clare privind copiii rezultaţi în urma căsătoriei, legată de creşterea acestora.

În opinia lui Nicolae, "propunerea este cel puţin prematură, mai ales că nu a existat o situaţie conflictuală, şi nu există temei pentru acest aspect".

Guvernul, prin intermediul reprezentantului invitat în Comisia juridică, a declarat că susţine un punct de vedere negativ, în condiţiile în care propunerile legislative nu schimbă pe fond reglementările actuale.

În urma dezbaterilor, senatorul PSD Şerban Nicolae a propus supunerea la vot a textului de modificare a art. 1, alin 3 din Codul Familiei, astfel: "Familia are la bază căsătoria liber comsimţită între un bărbat şi o femeie".

Propunerea a fost votată cu unanimitate de voturi de către membrii Comisiei juridice.

O altă propunere supusă votului în Comisia juridică, respectiv modificarea art. 3 din Codul Familiei, astfel: "Căsătoria se poate încheia numai între un bărbat şi o femeie", a primit doar un vot favorabil şi patru abţineri, insuficient pentru ca modificarea să fie adoptată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici