Senatul decide asupra declasificarării deciziei CSAT 17/2005. Vot în plen săptămâna aceasta

Comisia juridică a Senatului va adopta, luni, raport pentru proiectul declasificării deciziei CSAT 17/2005, urmând ca propunerea legislativă iniţiată de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu să fie votată săptămâna aceasta în plenul forului superior al Parlamentului, primă cameră sesizată.

133 afișări
Imaginea articolului Senatul decide asupra declasificarării deciziei CSAT 17/2005. Vot în plen săptămâna aceasta

Senatul decide asupra declasificarării deciziei CSAT 17/2005. Vot în plen săptămâna aceasta

Proiectul de lege, înregistrat în procedură de urgenţă şi iniţiat de cei doi preşedinţi ai Camerelor Legislativului şi de un deputat PSD, Mircea Drăghici, a primit raport comun de admitere în şedinţa de marţi a Comisiile pentru apărare şi pentru administraţie publică ale Senatului.

Senatorii din forurile de specialitate au admis atunci şi un amendament al lui Traian Băsescu la propunerea legislativă.

"Se desecretizează de la data intrării în vigoare a legii toate planurile de cooperare realizate între DNA şi SRI în baza art. 15 din Protocolul de cooperare dintre PICCJ şi SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale nr. 003064 din 04.02.2009", prevede modificarea adusă de senatorul Traian Băsescu proiectului de lege pentru declasificarea hotărârii CSAT nr 17/2005 privind combaterea corupţiei.

Cu toate că iniţiativa legislativă pentru declasificarea deciziei CSAT 17/2005 a primit, luni, raport favorabil cu amendamente şi în Comisia juridică a Senatului, amendamentul formulat de Traian Băsescu adoptat în Comisiile pentru apărare şi administraţie nu includea textul senatorului PMP. Astfel, senatorii jurişti se reunesc din nou pentru a discuta şi acest amendament.

Traian Băsescu a declarat, marţi, după adoptarea amendantului său, că hotărârea CSAT nr. 17/2005 nu trebuie desecretizată pentru că nu este secretă.

"Hotărârea nr. 17/2005 nu are niciun zero, deci nu este document secret. Eu am ieşit în conferinţă de presă şi am povestit-o după şedinţa CSAT din 2005. De aceea mi se pare dubios că nu se duc pe protocol ci pe hotărârea CSAT", a afirmat Traian Băsescu, la finalul şedinţei comune a Comisiilor pentru apărare şi pentru administraţie publică a Senatului.

Senatorul PMP a spus că pentru o bună informare a populaţiei ar trebui desecretizate planurilor de acţiune comune între SRI şi DNA, făcute în baza protocolului încheiat în 2009 între aceste instituţii.

"Am avut un amendament legat de hotărârea CSAT nr. 17 pe care unii senatori sau PSD o consideră baza protocoalelor ceea ce e o minciună de tip PSD. Baza protocoalelor este cu totul alta. Dacă vor să ajungă la corecta informare a populaţiei trebuiesc desecretizate planurile de acţiune comune între DNA şi SRI făcute în baza protocolului din 2009. M-am dus cu acest amendament în comisie, nici decum în baza hotărârii CSAT 17 pentru că acea hotărâre nu pomeneşte SRI. Nu îmi este clar ce urmăreşte Dragnea şi Tăriceanu cu această lege, Tăriceanu putea să le povestească conţinutul hotărârii CSAT din 2005 pentru că el era vicepreşedinte al CSAt şi putea să le explice foarte bine acea hotărâre, însă efectele legii cred că vorfi bune, se vor clarifica multe lucruri. Se va clarifica dacă au fost abuzuri. Eu sunt convins că nu toate dosarele au fost afectate de efectele acelui protocol", a adăugat Băsescu.

De asemenea, fostul preşedinte al României, a precizat că e o greşeală să fie vizate toate documentele secrete, deoarece unele dosare se află în prezent pe rol.

"Îmi e greu să anticipez şi de aceea m-am dus cu un amendament care să nu fie foarte general, pentru că ei de fapt prin ceea ce prevede proiectul de lege, că se desecretizează toate documentele secrete, pot genera extrem de multe piedici în ducerea unor dosare care acum se află în anchetă. Eu am vrut să fim foarte precişi, plecând de la următoarea premisă: protocolul din 2009 a fost denunţat, deci el nu mai produce efecte, iar efectele lui trecute trebuiesc văzute, nu vizează acţiuni în desfăşurare care pot fi afectate din formularea din lege. Riscul e foarte mare. Eu nu ştiu ce va face DIICOT în situaţia asta, sau cei de la spălarea banilor. Eu am vrut să mă focusez strict pe lucruri care au trecut. Protocolul din 2009 nu mai este în vigoare şi să constatăm istoric relaţia lui strict cu DNA şi nu cu altcineva. După părerea mea e o mare greşeală să facă referire la toate documentele secrete pentru că riscul e mare. Discutăm de un protocol care nu mai este valabil şi analizăm efectele", a conchis Traian Băsescu.

Comisia juridică a Senatului a adus, în şedinţa de luni, mai multe modificări iniţiativei legislative.

"Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 au posibilitatea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit”, prevede modificarea adusă articolului 4, de unul dintre iniţiatorii proiectului, deputatul PSD, Mircea Drăghici.

Termenul iniţial, în forma proiectul înregistrat la Senat în care te puteai adresa instanţelor era de şase luni. De asemenea, o altă modificare adusă propunerii legislative se referă la revizuirea documentului.

"Cauzele în care ai fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existenţă a documentelor prevăzute la articolul 1 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenţa revine primei Instanţe care a soluţionat fondul cauzei", prevede articolul 5.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, luni, că proiectul urmează să intre la vot, săptămâna viitoare, în plenul forului superior al Parlamentului.

Pe 29 iunie, proiectul de lege pentru declasificarea hotărârii CSAT nr. 17/2005 privind combaterea corupţiei a fost înregistrat la Senat. Iniţiativa a fost înregistrată în procedură de urgenţă, Senatul fiind prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici