Sergiu Băhăian a primit o nouă condamnare: Zece ani de închisoare, pentru înşelăciune

Sergiu Băhăian, condamnat în octombrie la 12 ani de închisoare pentru că a înşelat opt firme, a primit, luni, o nouă condamnare: zece ani de închisoare, tot pentru înşelăciune, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, după ce la fondul dosarului primise 13 ani.

771 afișări
Imaginea articolului Sergiu Băhăian a primit o nouă condamnare: Zece ani de închisoare, pentru înşelăciune

Sergiu Bahaian (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti a admis apelurile formulate de Băhăian şi de ceilalţi inculpaţi din dosar, a desfiinţat sentinţa dată de Tribunalul Capitalei, la fondul dosarului, în 6 iunie 2013 şi a hotărât să reducă pedepsele dictate atunci.

Astfel, prin decizia de luni, instanţa l-a condamnat pe Băhăian la patru ani de închisoare, adăugând un spor de şase ani, astfel că acesta are de executat zece ani de detenţie.

Dan Negureanu a primit 11 ani de închisoare, după ce la fondul dosarului fusese condamnat la 13 ani de detenţie.

TITLURILE ZILEI

În acelaşi dosar, Edward Marian Mărculescu şi Gheorghe Vasilache au primit câte 10 ani de închisoare, cu unul mai puţin decât condamnările din decizia Tribunalului Capitalei.

Părţile vătămate în acest dosar de înşelăciune au fost SC Monteverde Consulting SRL (fosta SC Italo Romena Leasing IFN SA), SC BT Leasing Transilvania IFN SA şi SC GEYER & Buchegger Leasing GmbH.  

În 23 octombrie, Băhăian, Negureanu şi Mărculescu au fost condamnaţi definitiv, tot de către Curtea de Apel Bucureşti, într-un alt dosar de înşelăciune. Sergiu Băhăian a primit atunci 12 ani de închisoare cu executare, Dan Negureanu - zece ani de închisoare cu executare, iar Edward Marian Mărculescu - şase ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare. Instanţa i-a obligat pe inculpaţi la despăgubiri civile, astfel: Băhăian, Negureanu, Mărculescu, Vasilache şi Fluture trebuie să plătească, în solidar, societăţii Bavaria Leasing IFN SA suma de 595.553,35 de lei; Vasilache şi Fluture - 86.428,73 de lei societăţii Policolor SA şi 86.916 lei SC Romcarton SA; Fluture - 75.404,27 lei societăţii Yldiz General Forest SRL, 35.308,59 lei SC Ircom Serv SRL şi 19.394 de lei SC Vlasa Tur SRL.

Într-un alt dosar, Sergiu Băhăian a fost condamnat, în 14 octombrie, tot de Curtea de Apel Bucureşti, la 25 de ani de închisoare, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, din care mai făceau parte 14 persoane, printre care şi Edward Marian Mărculescu şi Dan Negureanu. Băhăian şi ceilalţi membri ai grupării au fost judecaţi în acest dosar pentru că au înşelat 35 de firme şi au produs fraude de peste două milioane de euro.

Sergiu Băhăian, fostul patron al societăţii Sabina Product şi finanţator al clubului de fotbal Gloria Buzău, execută în prezent o pedeapsă de 26 de ani de închisoare, pedeapsă dispusă de instanţa supremă în 3 aprilie 2013, într-un dosar în care una dintre infracţiuni a fost tot cea de înşelăciune, cu un prejudiciu de aproximativ 650.000 de euro. Băhăian a fost judecat pentru că constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi Emilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, în scopul de a obţine beneficii materiale importante, prin inducerea în eroare a mai multor societăţi comerciale, cu ocazia încheierii şi executării unor contracte de leasing. Ulterior, instigaţi de Băhăian, alţi doi complici ai acestuia i-au omorât pe Leonte, Ulezu şi Captalan.

Băhăian mai are o condamnare de zece ani de închisoare, primită în 25 noiembrie 2012, într-un alt dosar, pentru o înşelătorie în care a căzut victimă o familie.

El a fost condamnat şi în 2 decembrie 1998, la cinci ani de închisoare pentru fals. Potrivit anchetatorilor, în calitate de asociat unic şi administrator la SC Sabina Product SRL, Băhăian a indus în eroare aproximativ 5.000 de persoane, încasând ilegal peste 700.000 de lei.

În 1995, Băhăian a fugit din România, împreună cu trei colaboratori, după ce a constatat că nu poate să-şi respecte obligaţiile contractuale. În decembrie 1995, Băhăian a fost arestat în Ungaria, iar câteva luni mai tîrziu a fost extrădat, pentru a fi judecat de autorităţile române. La 19 septembrie 1997, Băhăian a fost eliberat, după ce făcuse un an şi nouă luni de închisoare.

La scurt timp, Băhăian a fost dat în urmărire şi învinuit că, împreună cu Laura Petrov, l-ar fi înşelat pe cetăţeanul german Ionatan Ioan Hocker cu 64.000 de mărci. Băhăian şi Petrov au încheiat două contracte de împrumut cu cetăţeanul german, garantînd cu bunuri din patrimoniul firmei la care Petrov este administrator şi care, în realitate, nu existau. De fapt, Hocker s-a asociat cu cei doi pentru a repune pe picioare societatea Sabina Product, dar aceştia ar fi cheltuit în interes personal banii împrumutaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici