Sesizarea privind Legea de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe în vacanţă, pe 25 iunie la CC

Sesizarea formulată de parlamentarii PDL şi PNL privind proiectul de abilitare a Guvernului de a emită ordonanţe în vacanţa parlamentară, adoptat, marţi, cu 191 de voturi "pentru", 114 voturi "împotrivă" şi 16 abţineri, va fi discutat de Curtea de Constituţională în 25 iunie.

Imaginea articolului Sesizarea privind Legea de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe în vacanţă, pe 25 iunie la CC

Sesizarea privind Legea de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe în vacanţă, pe 25 iunie la CC (Imagine: gov.ro)

Proiectul permite Guvernului să emită ordonanţe în vacanţa parlamentară în 10 domenii de activitate, fiind introduse la comisia juridică şi posibilitatea ca Guvernul să modifice legea privind transportul în regim de taxi, trecerea CET-urilor (centrale electrice termice, n.r.) din Constanţa şi Bucureşti la autorităţile locale, acordarea stimulentelor pentru culturile de plante energetice, înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Regimul Vânătorii şi Pescuitului Sportiv, măsuri pentru realizarea variantelor ocolitoare ale oraşelor şi municipiilor, măsuri financiare pentru reducerea arieratelor pentru administratorul infrastructurii feroviare.

Reprezentanţii opoziţiei au criticat prevederile proiectului, arătând că se dă posibilitatea Guvernului să reglementeze domenii ale legilor organice, ceea ce contravine Constituţiei, astfel că au contestat legea la Curtea Constituţională.

Deputatul PDL Mircea Toader a arătat că modificările la legea taximetriei se află la comisie în Parlament de doi ani şi este vorba de o bătălie între Ilfov şi Bucureşti, adăugând că nu este normal să se rezolve această problemă prin Guvern, şi nu prin Parlament. Toader a criticat şi prevederea ca Guvernul să emită ordonanţă în privinţa CET-urilor din Constanţa şi Bucureşti, arătând că "Mazăre vrea şi portul, vrea şi centrala şi o să vrea şi Galaţiul".

Senatul a aprobat în 3 iunie proiectul de lege pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară, în domeniile Finanţe, Economie, Dezvoltare regională, Administraţie, Apărare, Sănătate, Muncă, Agricultură, Mediu, Fonduri Europene, Justiţie, Educaţie, Transporturi, Infrastructură.

Senatorii jurişti au adoptat şi un amendament, prin care au introdus, la capitolul Agricultură, abilitatea Guvernul de a modifica Legea nr. 191/2012, privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernul nr. 23/2010, privind identificarea şi înregistrarea suinelor, ovinelor, caprinelor, ecvideelor şi bovinelor.

În plus, ei au eliminat din lege punctul trei de la Capitolul Fonduri Europene, care se referea la abilitatea Guvernului de a modifica şi completa Ordonanţa Guvernului nr. 64/2009, privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale şi utilizarea acestora pentru obiectivul convergenţă, aprobată cu modificări prin legea nr. 362/2009, cu modificările ulterioare.

Proiectul a fost adoptat pe 17 iunie de Camera Deputaţilor, for decizional la acest proiect de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici