SGG primeşte pe acest an peste 3 mil euro pentru avionul demnitarilor

Secretariatul General al Guvernului va primi la rectificarea bugetară o sumă de 13,5 milioane lei (peste 3 milioane de euro) pentru preluarea în leasing, prin Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), a unei aeronave destinate şi utilizate exclusiv pentru executarea zborurilor speciale.

190 afișări
Imaginea articolului SGG primeşte pe acest an peste 3 mil euro pentru avionul demnitarilor

SGG primeşte pe acest an peste 3 mil euro pentru avionul demnitarilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

RA-APPS funcţionează în subordinea SGG.

"În bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2013, la capitolul 51.01 „Autorităţi publice şi acţiuni externe", titlul 55 „Alte transferuri", alineatul 55.01.12 „Investiţii ale agenţilor economici cu capital de stat" este cuprinsă şi suma de 13.500 mii lei, care va fi utilizată exclusiv pentru plata obligaţiilor pe anul 2013, aferente contractului de leasing ce va fi încheiat de către Secretariatul General al Guvernului, prin Regia Autonomă de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat, pentru achiziţionarea unei aeronave destinate şi utilizate exclusiv pentru executarea zborurilor speciale", se arată în proiectul de rectificare.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul caută o soluţie pentru încheierea unui acord cu Executivul italian pentru furnizarea unui avion destinat deplasărilor demnitarilor, după ce Cabinetul de la Roma a hotărât să vândă o parte dintre cele şase aeronave pe care le are în dotare.

În urmă cu trei săptămâni, Senatul a adoptat ordonanţa Guvernului prin care Ministerul Apărării Naţionale este autorizat să încheie, în anul 2013, un contract de leasing pentru achiziţionarea unei aeronave destinate exclusiv zborurilor speciale, respectiv transportului demnitarilor.

Potrivit reglementărilor în vigoare, zborurile speciale sunt cele care se execută cu aeronave ce au la bord preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, prim-ministrul, viceprim-ministrul, miniştri sau omologii străini ai acestora aflaţi în vizită în România.

În luna august, Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă achiziţionarea unei aeronave pentru înalţi demnitari, preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobritoiu (PNL), precizând, recent, pentru MEDIAFAX, că suma totală necesară achiziţionării în leasing a aeronavei se ridică la 56 de milioane de euro.

La data adoptării ordonanţei, premierul Victor Ponta declara că Guvernul şi-a propus să achiziţioneze o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplasările oficiale de către preşedintele României, prim-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi miniştri.

Ponta preciza că România este singura ţară din UE care nu are aeronavă oficială, iar pentru astfel de zboruri este închiriată o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta susţine că astfel costul deplasărilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din această toamnă, aeronava respectivă va intra în reparaţii.

În ordonanţă se mai prevede că plata sumelor datorate conform contractului de leasing, cheltuielile aferente organizării, pregătirii şi executării zborurilor speciale, precum şi cele aferente activităţilor de întreţinere, menţinere în stare de aeronavigabilitate a aeronavei se asigură din bugetul aprobat Ministerului Apărării Naţionale.

Iniţiatorul menţionează în expunerea de motive că, în prezent, zborurile speciale se asigură cu aeronave ale unor instituţii publice sau companii aeriene, "ceea ce presupune costuri ridicate generate de activităţile de întreţinere şi menţinerea în stare de aeronavigabilitate a aeronavelor".

Potrivit textului ordonanţei privind achiziţionarea în leasing a unei aeronave destinată unor zboruri speciale, Ministerul a fost obligat ca în termen de 5 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei să vireze la bugetul de stat, în contul venituri "Taxe de licenţă" datorate pentru eliberarea frecvenţelor MapN, echivalentul în lei a 9,4 milioane de euro din suma astfel încasată în contul de venituri proprii.

Prin ordonanţă se mai stabileşte ca această sumă să fie utilizată exclusiv pentru realizarea Fazei 1 a Etapei de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici