SIE, solicitat să prezinte o informare pe debutul proiectului Roşia Montană cu Frank Timiş - surse

Şefului SIE, Teodor Meleşcanu, i s-a solicitat marţi, în comisia parlamentară de control, să prezinte o informare asupra debutului proiectului Roşia Montană şi modul în care oameni de afaceri precum Frank Timiş au pus baza acestui proiect, au declarat pentru MEDIAFAX surse parlamentare.

527 afișări
Imaginea articolului SIE, solicitat să prezinte o informare pe debutul proiectului Roşia Montană cu Frank Timiş - surse

Frank Timiş (Imagine: Ghita Porumb/ Mediafax Foto)

Potrivit surselor citate, cel care a ridicat această problemă a fost liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, care este membru al Comisiei parlamentare de control al SIE. Solicitarea a fost agreată de membrii comisiei, care au convenit ca şeful SIE să prezinte în perioada următoare modul în care oameni de afaceri importanţi precum Frank Timiş sau Ovidiu Tender au demarat proiectul Roşia Montană, precum şi asupra cercurilor de intereselor implicate în acest subiect.

Şeful SIE ar fi acceptat solicitarea comisiei pentru a realiza o documentare în această privinţă.

Gabriel Resources, care deţine 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation, a fost fondată în 1997, cu ajutorul omului de afaceri de origine română Frank Timiş, care s-a retras în 2003 pentru a se ocupa de alte afaceri.

Directorul SIE, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, că, în ultimii zece ani, instituţia pe care o conduce a făcut zeci de informări în legătură cu Roşia Montană, care au fost trimise Preşedinţiei, primului ministru şi ministerelor economice.

Meleşcanu a fost întrebat de jurnalişti dacă SIE a făcut informări legate de Roşia Montană, Meleşcanu precizând că, în perioada 2002-2013, au fost făcute zeci de informări care au fost trimise către beneficiarii legali, respectiv Preşedinţie, premier şi ministerele economice.

"Nu avem o informare, ci avem câteva zeci de informări pe acest subiect care au fost transmise beneficiarilor de specificul nostru de activitate, respectiv probleme legate de bonitate, seriozitate, forţe ostile, favorabile proiectului respectiv. (...) În perioada 2002-2013", a declarat Teodor Meleşcanu.

Şeful SIE a fost întrebat către cine au fost făcute informările privind Roşia Montană. "Beneficiar legal, însemnând preşedinte, prim-ministru şi ministrul Economiei", a replicat Meleşcanu.

Meleşcanu a fost întrebat dacă va da curs invitaţiei formulate şi de Comisia specială privind Roşia Montană. "Noi mergem unde ne cheamă, că asta e sarcina noastră", a răspuns şeful SIE, care a precizat că informările la care a făcut referire sunt clasificate şi că ar putea exista varianta ca membrii Comisiei SIE să-şi informeze colegii în această speţă.

Teodor Meleşcanu a făcut această declaraţie la Parlament, înainte de a intra la Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SIE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici