Sindicaliştii din Educaţie, mesaj pentru Călin Popescu Tăriceanu: Dacă nu ştie ce face un profesor, suntem dispuşi să îi arătăm

Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" îi transmite lui Călin Popescu Tăriceanu invitaţia de a sta o zi alături de un profesor, pentru a vedea de ce este necesar sporul neuropsihic. Reacţia vine după ce preşedintele Senatului a declarat că unele majorări salariale nu sunt justificate.

2502 afișări
Imaginea articolului Sindicaliştii din Educaţie, mesaj pentru Călin Popescu Tăriceanu: Dacă nu ştie ce face un profesor, suntem dispuşi să îi arătăm

Sindicaliştii din Educaţie, mesaj pentru Călin Popescu Tăriceanu: Dacă nu ştie ce face un profesor, suntem dispuşi să îi arătăm

"Dacă nu ştie ce face un profesor, suntem dispuşi să îi arătăm. Îl invităm pe domnul preşedinte al Senatului să stea măcar o zi alături de un profesor pentru a vedea de ce este nevoie de acel spor neuropsihic. De asemenea, domnul Tăriceanu confundă în mod intenţionat, ca şi alţi politicieni, norma didactică de predare efectivă (care este de 18 ore pe săptămână) cu norma de muncă (care este de 40 de ore pe săptămână, la fel ca la toţi angajaţii). În condiţiile în care domnul Tăriceanu este invidios pe munca unui cadru didactic, îl invităm să renunţe la funcţia politică şi să se reîntoarcă la catedră, însă în învăţământul preuniversitar", a declarat Marius Nistor, preşedinte Federaţiei Spiru Haret.

TITLURILE ZILEI

Şi reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ sunt nemulţumiţi de declaraţiile preşedintelui Senatului şi spun că afirmaţiile conform cărora …"programul nu e de opt ore pe zi în învăţământul preuniversitar. Dacă pui la cap toate vacanţele, ai patru luni de vacanţă pe an. Eu nu găsesc că sunt justificate unele din aceste majorări" denotă o necunoaştere crasă a legislaţiei în domeniul educaţiei, dar şi a activităţii propriu-zise a întregului corp profesoral.

"Îi reamintim domnului Tăriceanu că, legal, un cadru didactic are dreptul la 62 de zile lucrătoare de concediu de odihnă, iar norma didactică de predare a unui cadru didactic nu trebuie confundată cu timpul legal de muncă. Nu trebuie uitat că, pe lângă norma didactică de 40 de ore/săptămână, personalul didactic prestează o serie de activităţi care nu intră în fişa postului şi pentru care nu este plătit! Iar din cele 62 de zile de concediu, cele mai multe cadre didactice nu pot efectua nici jumătate din concediu, deoarece sunt implicate în diversele examene care au loc în perioada vacanţei de vară. Este cu atât mai grav cu cât aceste afirmaţii defăimătoare la adresa tuturor cadrelor didactice vin de la un înalt demnitar al statului român, cel de-al doilea om în stat şi şeful unuia dintre partidele politice aflate la guvernare", se arată vineri într-un comunicat de presă al FSLI.

Sindicaliştii spun că prin mesajul transmis în calitate de şef al Senatului Călin Popescu Tăriceanu demonstrează că pentru clasa politică educaţia este doar o temă de campanie electorală şi că pentru politicieni contează doar binele personal, dovadă fiind şi proiectul de lege al salarizării.

"Dacă singurul criteriu relevant în aprecierea importanţei sociale a muncii unei întregi categorii socio-profesionale o reprezintă «programul zilnic de muncă şi cât durează concediu», atunci, stimate domnule Preşedinte al Senatului României, singurele categorii care nu justifică nivelul de remuneraţie în raport cu activitatea desfăşurată sunt deputaţii şi senatorii. Aceştia sunt singura categorie care au 4 luni de vacanţă!", potrivt sursei citate.

Precizările vin după ce preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri, la Craiova, că Legea salarizării unitare a trecut printr-un proces "super democratic, super transparent, super deschis", dar că el consideră că unele majorări nu sunt justificate.

"Vorbim de o anvelopă salarială şi, aţi văzut, au fost discuţii, negocieri, ca până la urmă şi celelalte avantaje să se transforme tot în bani. Mă refer la tichetele de masă, la voucherele de vacanţă, care nu erau incluse în ceea ce s-a discutat iniţial. Au venit alte sporuri să se adauge, pe care ministrul Muncii, ieri (marţi – n.r.), le-a menţionat. Am văzut, de exemplu, la educaţie, spor de solicitare neuropsihică. Iertaţi-mă, am lucrat şi eu în învăţământ, programul nu e de opt ore pe zi în învăţământul preuniversitar. Dacă pui la cap toate vacanţele, ai patru luni de vacanţă pe an. Patru luni de vacanţă. Eu nu găsesc că sunt justificate unele din aceste majorări", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE şi-a exprimat speranţa că după aprobarea legii în Parlament va avea loc şi o creştere substanţială a calităţii serviciilor publice.

Legea salarizării a primit miercuri vot final în Parlament.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici