Video Poliţia Rutieră: Maşina cu plăcuţe M..E PSD a fost oprită de patru ori în trafic până să i se ridice şoferului permisul şi numerele: "Probabil am deranjat pe cineva, asta o numesc hărţuire"/ Ambasada Suediei a anunţat că plăcuţele sunt legale şi în România - FOTO, VIDEO

Răzvan Ştefănescu, posesorul autoturismului cu numărul M...E PSD, a fost oprit de un echipaj de poliţie luni dimineaţa care i-a suspendat permisul şi i-a ridicat plăcuţele de înmatriculare, deşi Ambasada Suediei a precizat că acestea sunt valide în toate ţările UE. Şoferul acuză abuzuri. Ambasada Suediei în România a insistat ulterior, într-o postare pe Facebook, că plăcuţele de înmatriculare personalizate, emise de Agenţia suedeză de Transport, sunt valide în toate ţările UE, ca urmare a informaţiilor că acestea nu ar fi legale.

35900 afișări

UPDATE 17.15 Poliţia, despre maşina M...PSD:"În momentul în care a intrat în ţară îndeplinea condiţiile"

Poliţia Rutieră anunţă că maşina cu plăcuţe M...PSD a fost oprită de patru ori în trafic de Poliţie, începând cu data de 17 iulie, atunci când a intrat în ţară pe la Vama Nădlac, dar abia acum autorităţile au avut toate răspunsurile din partea autorităţilor suedeze.

Potrivit Polţiei Rutiere, maşina a fost oprită în trafic în ultimele două săptămâni pe raza a trei judeţe Hunedoara, Dolj, Olt şi apoi în Capitală.

"În momentul în care a intrat în ţară (n.r.: 17 iulie 2018) îndeplinea condiţiile.Ulterior, verificările le-am făcut noi. Este o situaţie inedită", a declarat şef director adjunct al Direcţiei Rutiere din Cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Marian Badea.

Poliţiştii spun că nu au luat măsuri împotriva şoferului care avea maşina înmatriculată în Suedia, aşteptând clarificări de la autorităţile suedeze. Primul răspuns a venit în data de 20 iulie, după care a urmat un schimb de informaţii.

Brigada Rutieră transmite că a fost întocmit dosar penal pe numele lui Răzvan Ştefănescu, românul care conduce maşina M...E PSD, pe motiv că automobilul nu are drept de circulaţie în ţară cu acele plăcuţe, iar Biroul Interpol Stockholm a anunţat că numerele sunt valabile doar pe teritoriul Suediei.

Pe de altă parte, românul, care a rămas luni fără permis şi plăcuţe, susţine că a mai fost oprit de patru ori de Poliţie, dar a fost lăsat să plece fără probleme. Omul cataloghează gestul ca fiind hărţuire.

Reprezentantul Poliţiei Române: Numerele personalizate sunt valabile pe teritoriul Suediei, nu pot fi folosite în alte state

Reprezentanţii Poliţiei Române au comunicat, luni, că răspunsul autorităţilor din Suedia referitor la proprietarul maşinii cu număr M....PSD a fost că aceste numere personalizate ale autoturismului sunt valabile pe teritoriul Suediei, dar nu pot fi folosite pe teritoriul altor state.

"Este foarte adevărat că această situaţie este o premieră pentru ţara noastră şi din acest motiv am solicitat sprijinul partenerilor străini prin intermediul canalelor de comunicare pe care le avem la dispoziţie. Este o situaşţie inedită pentru noi şi pentru o dicumentare corectă, am solicitat autorităţilor din Suedia, prin intermediul canalelor, lămuriri cu privirea la situaţia juridică a autoturismului. Vă reamintim că este vorba de o verificare a legislaţiei internaţionale. Răspunsul autorităţilor de aplicare a legii a fost comunicat Poliţiei Române, conform căruia numerele personalizate sunt valabile pe teritoriul Suediei, nu pot fi folosite pe teritoriul altor stat decât dacă acestea permit acest lucru", a declarat Andrei Linţă, şeful Centrului de Cooperare Politieneasca Internationala.

Brigada Rutieră a transmis, luni, că a fost întocmit dosar penal pe numele lui Răzvan Ştefănescu, românul care conduce maşina M...E PSD, pe motiv că automobilul nu are drept de circulaţie în ţară cu acele plăcuţ.

Brigada Rutieră, dosar penal pentru şoferul maşinii M...E PSD: Numerele nu sunt valabile în România

Brigada Rutieră transmite că a fost întocmit dosar penal pe numele lui Răzvan Ştefănescu, românul care conduce maşina M...E PSD, pe motiv că automobilul nu are drept de circulaţie în ţară cu acele plăcuţe, iar Biroul Interpol Stockholm a anunţat că numerele sunt valabile doar pe teritoriul Suediei.

"Astăzi, în jurul orei 06.00, un echipaj de poliţie al Brigăzii Rutiere din cadrul D.G.P.M.B., aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza sectorului 3, a depistat în trafic un autoturism, înmatriculat în Suedia, condus de un bărbat, în vârstă de 45 de ani. Conducătorul auto a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere, în vederea declanşării verificărilor procedurale, pentru stabilirea cu exactitate a situaţiei juridice în ceea ce priveşte regimul de înmatriculare şi circulaţie şi a vehiculului pe drumurile publice. În cauză a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România”, faptă prev. şi ped. de art. 334, alin. (4) din Codul Penal", se arată în comunicatul Brigăzii Ruriere.

În continuare, poliţiştii efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, pentru stabilirea situaţiei şi a regimului de circulaţie internaţională pe teritoriul statelor Uniunii Europene, mai precizează sursa citată.

Brigada Rutieră anunţă că Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis, către structurile teritoriale de poliţie, o adresă, prin care a solicitat să analizeze dacă se încalcă legea.

"Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis, către structurile teritoriale de poliţie, o adresă, prin care a solicitat analizarea întrunirii elementelor constitutive ale infracţiunii prevăzute şi pedepsite de art. 334, alin. (4) din Codul Penal (Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.), de către conducătorul acestui autoturism. Acest articol este coroborat cu art. 82, alin (2) din O.U.G. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare - ,,Autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere şi remorcile înmatriculate în alte state pot trece frontiera de stat şi pot circula pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile tehnice prevăzute în Convenţia asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr. 318/1980, dar numai pe perioada cât sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule.”, se arată în comunicatul de presă.

Sursa citată anunţă că adresa a fost întocmită în urma unei informări trimise Poliţiei Române, prin canalele de cooperare poliţienească internaţională, de autorităţile suedeze (Biroul Interpol Stockholm), în care se menţiona faptul că numărul de înmatriculare în cauză este valabil doar pe teritoriul naţional al Suediei, nefiind valabil pe teritoriul altor state.

"De asemenea, în urma verificării în bazele de date, s-a constatat că autoturismul deţine alt număr de înmatriculare decât cel aplicat. Totodată, art. 36, alin. (3) cu trimitere la pct. 1 din Anexa nr. 2 din Convenţia de la Viena (8 noiembrie 1968) ratificată de România prin Decretul nr. 318 din 1980, stipulează că „numărul de înmatriculare prevăzut la art. 35 şi 36 ale Convenţiei trebuie să fie compus fie din cifre, fie din cifre şi litere (...)” context în care se confirmă lipsa de valabilitate a numărului aplicat pe autoturism şi astfel permisiunea de a folosi, pe teritoriul României, doar numărul permanent, care figurează şi în bazele de date", mai arată Brigada Rutieră.

Şoferul maşinii M...E PSD: Probabil am deranjat pe cineva, asta o numesc hărţuire

Răzvan Ştefănescu, posesorul autoturismului cu numărul M...EPSD a declarat, la sediul Brigăzii Rutiere unde încearcă să-şi recupereze permisul şi plăcuţele de înmatriculare, că poliţia nu i-a adus nicio învinuire, de aceea consideră că este hărţuit deoarece ar fi deranjat pe cineva.

Mi s-au cerut documentele, după 3 minute, mi-au spus că numerele nu sunt valabile să că trebuie să scot plăcutele. Am refuzat, ceea ce poliţistul a mers la maşină, a scos numerele de înmatriculare, am filmat când le-a scos. (...) Mi-a adus la cunoştinţă că permisul îmi va fi suspendat. Nu ştiu ce va urma, nu mi-au adus nicio învinuire. Doar mi-au adus la cunoştinţă că plăcuţele nu sunt valabile. Am fost oprit la 5:50 dimineaţa, pe 1 Decembrie. Trebuia să ajung la mare. Eram cu băieţelul meu de 8 ani. Mi-au spus să merg cu ei la poliţie. (...) Mi-au dat o dovadă, dar fără drept de a conduce, pe timp nelimitat, nu ştiu. Sunt în vacanţă aici. Eu locuiesc în Suedia, am venit să cheltui bani în România. Maşina e înmatriculată în aprilie. Când am înmatriculat maşina cu M...IE PSD, am consultat DEX-ul şi prima chestie scrie „gură”, „a amăgi”, „a duce cu vorba”, exact ce face PSD. Cu numerele astea am vrut să arăt că aceştia sunt ei. A minţi, de fapt. Asta e în DEX. (...) Vineri m-au oprit în Craiova, aveam dreptul să circul, nu mi-au făcut nimic. Acum, după două zile, nu mai am dreptul”, a declarat Răzvan Ştefănescu.

Acesta a mai precizat că a fost oprit, în ţară, de patru ori în trafic, deşi nu a încălcat legea.

„Asta e a patra oară. (...) Probabil că deranjez pe cineva. Asta o numesc hărţuire”, a mai spus şoferul la sediul Brigăzii Rutiere.

Şoferul maşinii cu numărul M..EPSD a rămas fără permis. Poliţia i-a ridicat şi plăcuţele

Răzvan Ştefănescu, posesorul autoturismului cu numărul M...EPSD, a fost oprit de un echipaj de poliţie în dimineaţa zilei de luni, care i-a suspendat permisul şi i-a ridicat plăcuţele de înmatriculare, deşi Ambasada Suediei a precizat că acestea sunt valide în toate ţările UE. Şoferul acuză abuzuri.

„După spusele lor, mi-au luat plăcuţele pentru că numerele nu sunt valabile, niciunul dintre ele. Vineri mi-au spus că sunt valabile, astăzi nu sunt valabile şi permisul de conducere au spus că se suspendă. Aşa e legea. Pentru că aşa ştie în lege, pentru că am circulat cu un autovehicul neînmatriculat. (...) Am şi foaie de la Registrul suedez că se poate cirucla în Europa. Am sunat şi la Ambasadă că a mai fost o tentativă pe 18, mi-a spus că am voie să circul cu maşina. Am de gând să-mi iau permisul înapoi, să îmi iau plăcuţele înapoi. Mi se pare un abuz. Eu cred că am fost urmărit. Cu o seară înainte era o motocicletă de poliţie şi făcea ture în jurul blocului meu. Eu stau în Balta Albă, pe 1 Decembrie m-au oprit dimineaţă. Au venit direct, să dau jos plăcuţele. Ei au venit cu scop, nu au stat să verifice plăcuţele, nimic. Pur şi simplu au luat actele şi mi-au spus să scot plăcuţele. Nu am vrut şi le-au scos ei, i-am şi filmat”, a declarat Răzvan Ştefănescu, pentru MEDIAFAX.

Ambasada Suediei a anunţat că plăcuţele sunt legale şi în România

„În acest weekend, câteva site-uri din presa românească au spus că plăcuţele de înmatriculare personalizate suedeze nu sunt permise în afara graniţelor Suediei. Aceste informaţii făceau referire la o maşină înmatriculată în Suedia, cu plăcuţe de maşină personalizate, care a fost în centrul atenţiei presei în ultimele săptămâni. Articolele s-au răspândit pe canalele social media şi prin intermediul unor site-uri de presă care nu au verificat corectitudinea informaţiei. Ulterior, unele dintre site-uri şi-au şters sau modificat respectivele articole. Ambasada Suediei în România vrea să clarifice faptul că plăcuţele de înmatriculare personalizate, emise de Agenţia suedeză de Transport, sunt valide pentru călătoriile în Uniunea Europeană. Numerele personalizate ar trebui să fie mereu însoţite de documentele oficiale atât ale plăcuţelor originale, cât şi ale celor personalizate”, se precizează pe contul de Facebook a Ambasadei Suediei în România.

Un român, care a stârnit aprecieri, dar şi critici în ultimele săptămâni, se plimbă prin ţară cu un autoturism înmatriculat în Suedia, având numărul de înmatriculare din Suedia M..EPSD.

La sfârşitul săptămânii trecute el a ajuns la Craiova, iar un ziar local a anunţat că bărbatului i s-ar fi deschis dosar penal, pentru conducerea unui autoturism ale cărui numere de înmatriculare nu sunt valabile pe teritoriul ţării noastre. Poliţia din Dolj a infirmat informaţia.

Răzvan Ştefănescu are două numere de înmatriculare, unul oficial, şi unul preferenţial, realizat în Suedia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici