Sorina Pintea RĂSPUNDE la acuzaţiile lui Iohannis privind programele de Sănătate/ REPLICA Preşedinţiei

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, i-a răspuns preşedintelui Iohannis, care a vorbit marţi despre sistemul public de sănătate şi incapacitatea de a trata corespunzător HIV-SIDA, amintindu-i că bugetul a fost aprobat „după multe ezitări”, iar programele naţionale de sănătate au întârzieri.

946 afișări
Imaginea articolului Sorina Pintea RĂSPUNDE la acuzaţiile lui Iohannis privind programele de Sănătate/ REPLICA Preşedinţiei

Sorina Pintea, REPLICĂ la acuzaţiile preşedintelui privind programele de Sănătate: Îi amintesc că bugetul a fost aprobat târziu

Sorina Pintea a declarat, miercuri, referitor la declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a spus că lipsa tratamentului pentru bolnavii cu HIV/SIDA este „un exemplu revoltător de incapacitate guvernamentală”, că programele naţionale de sănătate au întârzieri din cauză că bugetul a fost aprobat foarte târziu.

„Îi aduc aminte domnului preşedinte că bugetul României, implicit bugetul Ministerului Sănătăţii, a fost aprobat destul de târziu, după multe ezitări. A fost publicat în Monitorul Oficial în 15 martie şi, prin urmare, programele naţionale de sănătate de prevenţie, între care şi Programul HIV/SIDA, or să aibă întârzieri. Din punct de vedere al Ministerului Sănătăţii, spitalele ar fi trebuit să se asigure cu medicaţia necesară acestor pacienţi, dar, pe de altă parte, repet, ieri (marţi – n.r.), în şedinţa de Guvern, am prorogat termenele de aplicare a noilor programe de sănătate pentru că bugetul a fost aprobat târziu”, a spus Pintea.

Ea a completat, precizând că întrebarea adresată de preşedinte a fost una „mai mult” retorică: „Cred că a fost o întrebare mai mult retorică a dânsului, 'De ce?' De aia, din cauză de buget”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, referitor la sistemul public de sănătate şi incapacitatea de a trata corespunzător HIV-SIDA, că el crede că Liviu Dragnea nu se află într-un spital de stat.

„Este un exemplu revoltător de incapacitate guvernamentală în domeniul sănătăţii publice. Răspunderea este clar la cei care guvernează. Noi la Preşedinţie nu ne putem face că nu vedem aceste probleme şi este important să contribuim destul de serios la conştientizarea şi cunoaşterea acestei probleme. Avem oameni suficient de bine pregătiţi care vor putea să vină cu expertiză şi proiecte pentru îmbunătăţirea. Această chestiune este una extrem de sensibilă şi toate studiile sociologice arată că românii sunt foarte preocupaţi de ineficienţa sistemului public de sănătate”, a spus Klaus Iohannis la o dezbatere din cadrul Festivalului One World Romania.

Preşedinţia, replică pentru Sorina Pintea: Este exclusiv vina PSD că bugetul a fost adoptat târziu

Administraţia Prezidenţială a reacţionat miercuri la declaraţiile ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, referitoare la faptul că întârzierile programelor naţionale de sănătate ar fi cauzate de data promulgării bugetului, precizând că acest lucru este exclusiv din vina PSD.

Ministerul Sănătăţii este singurul responsabil de coordonarea, controlul şi implementarea programelor din domeniul sănătăţii, transmite Administraţia Prezidenţială într-un comunicat remis miercuri MEDIAFAX.

”Este exclusiv vina PSD că bugetul de stat pentru anul în curs a fost adoptat de Guvern şi trimis Parlamentului pentru dezbateri cu trei luni mai târziu faţă de termenul prevăzut de lege. Încercarea de a-i imputa Preşedintelui României întârzieri ale programelor de sănătate reprezintă doar o tehnică extrasă din manualul de manipulare al PSD, tehnică menită să abată atenţia de la problemele reale cu care se confruntă acest domeniu”, mai transmite Administraţia Prezidenţială.

”De altfel, asigurarea funcţională a medicaţiei pacienţilor cu HIV/SIDA este o problemă veche şi nerezolvată de Ministerul Sănătăţii. Administraţia Prezidenţială s-a opus prorogării termenelor de aplicare a programelor de sănătate, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, după ce legea bugetului de stat fusese promulgată, motiv pentru care prorogarea nu se mai justifica. Prin toate acţiunile şi mesajele sale publice, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, şi-a manifestat întotdeauna preocuparea pentru sistemul de sănătate şi asigurarea nevoilor pacienţilor”, potrivit sursei citate.

Reacţia Administraţiei Prezidenţiale vine după ce Sorina Pintea a declarat, miercuri, referitor la declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a spus că lipsa tratamentului pentru bolnavii cu HIV/SIDA este „un exemplu revoltător de incapacitate guvernamentală”, că programele naţionale de sănătate au întârzieri din cauză că bugetul a fost aprobat foarte târziu. Ea a completat, precizând că întrebarea adresată de preşedinte a fost una „mai mult” retorică: „Cred că a fost o întrebare mai mult retorică a dânsului, <De ce?> De aia, din cauză de buget”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, referitor la sistemul public de sănătate şi incapacitatea de a trata corespunzător HIV-SIDA, că el crede că Liviu Dragnea nu se află într-un spital de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici