Stelian Ion, despre cazul unic ca o instanţa din Marea Britanie să refuze mandatul european şi extrădarea lui Puiu Popoviciu: Nu vor rămâne lucrurile aşa

  • Ministrul Justiţiei a anunţat că va fi analizată foarte atent în ce zonă se plasează vina în privinţa deciziei instanţei supreme din Marea Britanie prin care s-a respins extrădarea lui Popoviciu.
  • Justiţia din Marea Britanie a refuzat extrădarea omului de afaceri întrucât a considerat că acesta nu a avut parte de un proces corect.
  • Stelian Ion: „Trebui să vedem dacă într-adevăr instanţa supremă a avut o problemă de respectare a dreptului la apărare, un drept fundamental. Subiectul nu se va închide. Va fi discutat şi în CSM. ”
1420 afișări
Imaginea articolului Stelian Ion, despre cazul unic ca o instanţa din Marea Britanie să refuze mandatul european şi extrădarea lui Puiu Popoviciu: Nu vor rămâne lucrurile aşa

Stelian Ion, despre cazul unic ca o instanţa din Marea Britanie să refuze mandatul european şi extrădarea lui Puiu Popoviciu: Nu vor rămâne lucrurile aşa

O instanţă din Marea Britanie a dat o decizie care sancţionează cumva instanţa română, ceea ce este foarte grav, dar lucrurile nu vor rămâne aşa, spune ministrul Justiţiei, Stelian Ion, despre refuzul judecătorilor britanici de a-l extrăda pe Puiu Popoviciu.

Stelian Ion a fost întrebat, după şedinţa de Guvern, ce se întâmplă în cazul omului de afaceri Puiu Popoviciu.

„În acest caz e de analizat foarte atent ce s-a întâmplat, pentru că o instanţă din Marea Britanie a dat o decizie care sancţionează cumva instanţa română, ceea ce este foarte grav. Aşa încât trebuie să analizăm foarte atent în ce zonă se plasează vina, dacă sunt probleme şi unde sunt probleme. În orice caz, toate dosarele trebuie să se bucure de întreaga atenţie, însă reprezintă un semnal de alarmă şi trebuie să verificăm foarte atent. Vom vedea dacă acea decizie va fi contestată. Dacă nu va fi contestată, o discuţie în CSM va trebuie să facem. Nu vor rămâne lucrurile aşa, este foarte clar. Trebui să vedem dacă într-adevăr instanţa supremă a avut o problemă de respectare a dreptului la apărare, un drept fundamental. Noi avem încredere în instanţele noastre şi când se ivesc astfel de situaţii şi astfel de acuzaţii. Trebuie să privim foarte atent dacă acuzaţiile sunt reale. Subiectul nu se va închide. Va fi discutat şi în CSM. Deocamdată, să primim comunicări din partea părţii britanice”, spune Stelian Ion, întrebat despre refuzul judecătorilor din Marea Britanie de a aproba cererea de extrădare a lui Puiu Popoviciu.

Magistraţii britanici de la Înalta Curte de Justiţie au arătat în decizia lor că Puiu Popoviciu a avut parte de un tratament incorect din partea justiţiei române, iar hotărârea de condamnare a fost dată de un judecător care nu putea fi imparţial.

Ministrul Justiţiei a mai spus că procesul din Marea Britanie pe numele lui Alexander Adamescu s-a încheiat, iar autorităţile britanice ar trebui să îl predea României.

„Autorităţile din Mare Britanie ar trebui să îl predea pe dl. Adamescu şi am solicitat în mai multe rânduri să ni se precizeze când va avea loc acea extrădare în mod efectiv. Aşteptăm răspunsul, pentru că până în prezent nu am primit detalii. Sunt mai multe solicitări din partea Ministerului Justiţiei şi colegii din minister fac toate demersurile care ţin de Ministerul Justiţiei”, adaugă Ion.

Judecătorii din Marea Britanie au respins definitiv solicitarea de extrădare formulată de statul român, întrucât nu i s-a asigurat un proces echitabil. Gabriel Puiu Popoviciu a fost condamnat, în 2017, la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul Ferma Băneasa.

Extrădarea lui Alexander Adamescu a fost cerută în baza unei acuzaţii de dare de mită împreună cu tatăl său, Dan Adamescu, însă, în acea perioadă, fiul afaceristului nu se mai afla în ţară.

Ambii se află în Marea Britanie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici