Studenţii din căminele din Iaşi reclamă că sunt expuşi infectării cu COVID-19. Reacţia lui Tudorel Toader

  • Studenţii ieşeni, care au rămas în cămine, îl acuză pe rectorul Tudorel Toader că a ignorat sfaturile DSP şi a mutat mai mulţi studenţi într-o cameră, deşi unii se aflau în izolare
  • În camere este frig, iar apa caldă nu este furnizată tot timpul, spun ei
  • „Acuzaţiile sunt nefondate”, spune Tudorel Toader
1748 afișări
Imaginea articolului Studenţii din căminele din Iaşi reclamă că sunt expuşi infectării cu COVID-19. Reacţia lui Tudorel Toader

Liga Studenţilor (LS IAŞI) a transmis, vineri, un comunicat în care atrage atenţia asupra pericolului epidemiologic de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde, la solicitarea conducerii, studenţii rămaşi în cămine au fost mutaţi în camere de mai multe persoane, deşi unii se aflau în autoizolare.

„În camerele de cămin în care au fost mutaţi este frig, apa caldă nu este furnizată permanent, iar o parte dintre studenţi au început să dezvolte simptome uşoare, asociate Covid-19. Organizaţia solicită de urgenţă ca fiecărui student rămas cazat în cămine să i se aloce o cameră personală şi să se asigure permanenţa apei calde şi a agentului termic. Rectorul Tudorel Toader a ignorat recomandările Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi şi a încălcat normele şi recomandările privind combaterea răspândirii coronavirusului pentru „a face economie” cu cheltuielile de întreţine a căminelor, generând astfel o bombă epidemiologică cu ceas”, spun studenţii în comunicat.

Potrivit acestora, odată cu suspendarea cursurilor, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” s-a luat şi decizia evacuării căminelor, însă LS IAŞI şi reprezentanţii studenţilor în structurile de conducere au intervenit pentru ca studenţii care lucrează în Iaşi şi cei care mergând acasă, şi-ar fi putut pune în pericol rudele, să fie lăsaţi să rămână în cămine, pe lângă studenţii Erasmus, cei familişti şi cei care vin din centrele de plasament.

„În urma consultărilor purtate de către Liga Studenţilor (LS IAŞI) cu reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi şi cu specialişti epidemiologi, organizaţia noastră a recomandat în nenumărate rânduri reprezentanţilor Universităţii „Cuza” să procedeze la o decazare graduală, care să nu fie realizată în grabă, şi cu posibilitatea ca fiecare student care rămâne cazat să fie singur în cameră pentru a nu creşte riscul răspândirii comunitare a coronavirusului. Cu toate acestea, administratorii de cămin au bătut în uşile studenţilor, cerând evacuarea lor în câteva ore. Majoritatea studenţilor au plecat fără prea multe bagaje (doar strictul necesar), la recomandarea aceloraşi administratori, ceea ce îi pune acum în dificultatea de a avea acces la bunurile personale, în special cele necesare continuării activităţii didactice (caiete, cărţi etc.)”, acuză reprezentanţii LS Iaşi.

Mai mult, spun studenţii, la mijlocul acestei săptămâni conducerea executivă a Universităţii „Cuza” ar fi luat decizia de a muta toţi studenţii cazaţi în căminele UAIC, astfel încât aceştia au ajuns să locuiască câte patru în cameră, „contrar normelor şi recomandărilor epidemiologice”.

Potrivit acestora, „prin intermediul administratorilor de cămin a circulat zvonul că la solicitarea rectorului Tudorel Toader căminele ar urma să fie puse la dispoziţia autorităţilor pentru a fi cazate persoane aflate în carantină instituţionalizată sau în izolare, iar bunurile studenţilor rămase prin camere ar urma să fie casate prin incinerare, pentru a fi prevenită răspândirea virusului. Informaţia a fost dezminţită, dar nu oficial”.

LS Iaşi precizează spre deosebire de Universitatea „Cuza”, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi decazarea studenţilor din cămine s-a făcut cu acordul şi cu colaborarea tuturor organizaţiilor studenţeşti şi a reprezentanţilor studenţilor, pe o perioadă mai lungă de timp, studenţii fiind îndemnaţi să îşi ia bagajele şi bunurile personale acasă.

Contactat, rectorul UAIC Iaşi, Tudorel Toader, a declarat, pentru MEDIAFAX, că acuzaţiile Ligii Studenţilor sunt nefondate.

„Această ligă a avut mai multe luări de poziţie neadevărate. Cu privire la studenţi, au fost câteva cămine care s-au închis pentru că erau dispersaţi la un moment dat şi şapte sau zece într-un cămin. Au fost aduşi, cred că în acest moment avem şapte opt cămine unde sunt cazaţi studenţii, dar care îndeplinesc toate condiţiile", a declarat Tudorel Toader, rectorul UAIC Iaşi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici